Izgalmas kulisszatitkok a megjelenésének 20. születésnapját ünneplő Doktor Szöszi forgatásáról

2001 nyarán mutatták be a mozikban Reese Witherspoon mára klasszikussá vált romkomját, melynek főhőse, Elle Woods azóta is nézők millióit inspirálja. Olyannyira, hogy sok-sok évnyi könyörgés után végre folytatják a történetét!

2001. július 13-án, azaz éppen 20 éve mutatták be azt a filmet, ami örökre megváltoztatta Reese Witherspoon karrierjét – ez pedig természetesen nem más, mint a Doktor Szöszi. „Elle Woods valóban egy olyan szerep, ami egy életen át meghatároz, és megtisztelve érzem magam, hogy részt vehettem a történetének elmesélésében. Óriási boldogságot jelentett számomra az elmúlt két évtizedben minden mém, ballagósapka, musicaldal, halloween jelmez, és ’hajol & feszít’” – írta ebből a különleges alkalomból a közösségi oldalára az Oscar-díjas színésznő. A posztja végén azt is hozzátette, nagyon kíváncsi arra, mi lenne Elle következő lépése? Nos, ezt szerencsére meg is fogjuk tudni, ugyanis már dolgoznak a 3. rész forgatókönyvén: a folyatás várhatóan 2022 májusában kerül a mozikba.

Ám addig is, amíg Elle Woods visszatérésére várunk, leleplezünk neked néhány titkot az első film forgatásáról!

Végzettsége: Doktor Szöszi

Reese Witherspoon nagyon komolyan vette a felkészülést a szerepére, olyannyira, hogy beült egy jogi egyetem óráira és együtt ebédelt diáklány-egyesületek tagjaival. Utólag az mondja, olyan volt ez, mintha antropológiai tanulmányon dolgozott volna: megfigyelte, mit esznek, hogyan viselkednek és miként őrzik meg a fiatalságukat. (Ő maga egy év után otthagyta a Stanford Egyetemet, hogy a színészi karrierjére fókuszálhasson, szóval azzal szokott viccelődni, hogy ő Elle Woods képében diplomázott.) „Azt hiszem, egyikünk sem tudta, hogy mi lesz ebből a filmből, és hány fiatal nőt és férfit inspirál majd szerte a világon. Mindig megmelengeti a szívem, ha valaki megállít, és azt mondja, Elle Woods miatt végeztem el a jogot.”

Szerepcsere a szerelemben

Az Elle-t csúnyán lerázó Warnert (tudod, ő  az, aki nem egy Marilyn, hanem egy Jackie típusú barátnőt keresett magának) alakító Matthew Davis viszont teljesen máshogy építette fel a karakterét: ő az akkori amerikai elnök, George W. Bush életrajzát olvasgatta. Matthew Davisnek ez volt az első komoly filmes munkája, így egyszerre volt izgatott és rémült is. Sőt, mivel évek óta odavolt Reese-ért, eleinte idiótaként viselkedett a közelében, olyannyira, hogy a producerek beszélgettek is vele emiatt. Végül bevallotta az érzéseit a színésznőnek, de ő akkoriban Ryan Phillippe felesége volt, így kedvesen visszautasította őt. Fordult a kocka, igaz? A Vámpírnaplók sztárját azért még ma, 20 évvel később is megállítják amiatt, mennyire szemét lépés volt tőle, hogy dobta Elle-t. De Reese igazi ügyvédként azonnal a védelmére siet, ha kell! „Matthew Davis a legkedvesebb ember a Földön!”

Anyukából joghallgató

Szóval Reese egyáltalán nem haragudott színésztársára, de azért nem volt könnyű dolga a forgatáson, mert alig pár hónappal azután vállalta el a Doktor Szöszi filmet, hogy megszületett lánya, Ava. „Voltak olyan éjszakák, amikor keservesen sírt, mert influenzás volt, én meg nem aludtam szinte semmit, mert próbáltam álomba ringatni. Közben reggel 7-re már a helyszínen kellett lennem, hogy kisminkeljenek!” – mesélte a színésznő. Pedig egy különösen energikus, állandóan mosolygó csajt kellett életre keltenie! „Mindig arra gondoltam, hogy megölöm magam, képtelen vagyok végigcsinálni” – árulta el utólag. A stúdió egyébként még egy saját személyi edzőt is felbérelt neki, hogy visszanyerje a szülés utáni alakját.

De szerencsére Reese nem adta fel, sőt, tarolt is a szöszi joghallgató képben! Úgyhogy Christina Applegate utólag talán egy kicsit bánja is, hogy visszautasította a Doktor Szöszi főszerepét. A sztár az Egy rém rendes család című sorozat befejezése után keresték fel a forgatókönyvvel, de ő attól tartott, hogy csak megismétli önmagát, ha ismét egy butuskának kikiáltott szőke csajt alakít.

Született Emmett

Akad valaki, akinek még csak nem is kellett meghallgatásra mennie, mert szinte rászabták a karakterét. Ő pedig nem más, mint Luke Wilson, azaz Emmett megformálója.

Egy igazi happy end

De Reese sem panaszkodhat: megtarthatta mind a 60 outfitet, amit a filmben viselt! Ezeket szó szerint kincsként őrzi, nem is hordja őket. „Rajtuk tartom a szemem!”

Forrás: E! Online/Cosmopolitan
Nyitókép: Tracy Bennett/MGM Pictures

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: