Doktor Szöszi nem csak a filmvásznon küzd a jó ügyért – Így lett Reese Witherspoonból az egyik leginspirálóbb hollywoodi sztár

45 éves lett a színésznő

Harcol a bántalmazott nőkért, sorozatokat forgat, könyvklubot csinál, és gyereket nevel - van valami, amire Reese nem képes?

Reese Witherspoonról sokáig mindenkinek azonnal Elle Woods, azaz a Doktor Szöszi című film ügyvédnője jutott eszébe – sőt, nagyon úgy tűnt, hogy a színésznő ezt a szerepet nehezen fogja lemosni magáról. Azonban mára a #Meetoo mozgalom egyik legnagyobb aktivistája lett Hollywoodban, könyvet írt, ruhamárkát hozott létre, és minden erejével a női egyenjogúságért küzd:

„Újfajta vezetésre van szükségünk a világban. A nők általában nagyon figyelmesek, és sosem mondják, hogy ’oh, először én jövök’. De el kell kezdenünk egy kicsit ebbe az irányba gondolkodni: különben semmi sem változik – a rendszerek, a politika, a pénzügy, az oktatás. A női vezetés általában kevésbé szól az egóról, és sokkal inkább a konfliktusok megoldásáról… Gondoljunk arra, mi mindent elérnek a mindennapokban a nők a családban, a közösségben és a munkahelyükön. Ezek azok a vezetői képességek, amiket a legtöbb ember fel sem ismer.” – Reese Witherspoon

A lány, aki semmitől sem fél

Laura Jeanne Reese Witherspoon 1976. március 22-én született New Orleansban, és azt meséli magáról, hogy a kezdetektől fogva nem volt benne félelem. „Leugrottam a lépcsők tetejéről, és leszidtam a tanárt, akinek a tantervét nem találtam elég nehéznek. 17 voltam, és kicsit sem kedves, és leszidtak érte. Én meg arra gondoltam, miért szidtak le? Én kihívást akartam. És az anyukám azt mondta nekem, ’Reese, imádom a szenvedélyed, de mindennek megvan az ideje és a helye’. Idővel meg kellett tanulnom felmérni és átgondolni, milyen hatással lehetnek a szavaim az emberekre. Ez a rész a korral jött” – mondta egy interjúban.

Hello Hollywood!

Reese nevére már 15 éves korában felfigyeltek, amikor felbukkant a Holdember című filmben, az alakításáért pedig Young Artist Award-ra jelölték fiatal színésznő kategóriában. Az áttörést azonban 1999 hozta meg neki, azaz az ebben az évben bemutatott Kegyetlen játékok és a Gimiboszi. Két évvel később pedig betipegett a mozikba a szőke ügyvédnő a pink szettjeiben, vagyis bemutatták a Doktor Szöszit. A sztár ezután megállíthatatlan lett, sorra jöttek ki az újabb és újabb mozijai, mint például a Mindenütt nő, a Doktor Szöszi 2., A nyughatatlan, a Ha igaz volna…, a Vizet az elefántnak, vagy a Vadon – hogy csak néhányat említsünk a sorból. Pár epizód erejéig a Jóbarátokban is szerepelt, mint Rachel egyik húga, valószínűleg ekkor kezdődött az azóta már legendássá vált barátsága Jennifer Anistonnal. Ráadásul June Carter Cash szerepének megformálásáért A nyughatatlanban hazavihette az Oscar-, a Golden Globe-, a BAFTA-díjat is.

Mindent a #Meetoo mozgalomért!

Bár a színésznő nagyon sokáig hallgatott róla, még tiniként ő is zaklatás áldozata lett. „Igen, rossz dolgok történtek velem. Megtámadtak, zaklattak. Egy újságíró kérdezett is erről engem, miért nem beszéltem róla hamarabb? És én azt gondoltam, olyan érdekes, hogy beszélünk valakivel arról, amit átélt, és elítéljük azért, ahogyan előállt a történetével. A saját idődben kell elmondanod a sztoridat, amikor készen állsz rá. De a szégyen, amivel próbált felruházni, annyira valószerűtlen volt, aztán azt írta, hogy milyen önző voltam, amiért nem hozakodtam elő korábban a dologgal. Huszonöt évvel ezelőtt, amikor ezen keresztülmentem, még nem volt lehetőség nyilvános leszámolásra. Nem volt fórum arra, hogy beszéljek róla. A közösségi média egy új utat teremtett arra, hogy az emberek felszólalhassanak, és ez nekem akkoriban nem volt meg.” Szóval bizonyára ez lehet az oka annak, hogy Reese elvállalta a szerepeit a Hatalmas kis hazugságok és a The Morning Show sorozatokban, hiszen ezek is a nők elleni erőszak és zaklatás témáját érintik. „Nagyon kiváltságosnak érzem magam, amiért ott lehetek, ahol, és eltökéltem magam, hogy a helyzetemet arra használom, hogy felkaroljak olyan nőket, akiknek nincsenek meg azok a lehetőségeik, amik nekem igen.”

Az igazi Wonder Woman

Amikor Reese életéről kutattam az interneten, csak kapkodtam a fejem: a szárnyaló színésznői karrierje mellett például ő irányítja a saját produkciós cégét, a Hello Sunshine-t, piacra dobta a Draper James elnevezésű ruhamárkáját, saját könyvklubja van, írt egy bestsellert, és elhivatott aktivistája a Time’s Up mozgalomnak – pénzt gyűjtenek jogi képviseletre azoknak, akiket zaklatás ért a munkahelyükön, de nincs lehetőségük fellépni ellene. Mindezek mellett Reese háromgyerekes anyuka, és a hírek szerint szuper barát – akit hollywoodi pályatársai nem győznek csodálni.

Nekem ezek után már csak egy kérdésem maradt: nem akar lifecoach műsort csinálni?

Nyitókép: Gregg DeGuire / Stringer / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: