Az olaszoknak rengeteget köszönhetünk: kultúrát, gasztronómiát, életstílust. Azonban nem kell Itáliában lennünk ahhoz, hogy egy kicsit olasznak érezzük magunkat. Apró szokásokkal becsempészhetjük a mindennapjainkba a dolce far niente művészetét!
Gyakran csodálkozom rá, hogy egyszerűen minden jobban hangzik olaszul. De ilyenkor rögtön rájövök, hogy nemcsak olaszul szeretnék beszélni, olasz módra is szeretnék élni. És azt hiszem, nem vagyok ezzel egyedül. Habár nem mind fogjuk Torinoban leélni a hátralevő éveinket, az olasz életérzés egy-egy darabkája itthon is tökéletesen megvalósítható. Ilyen az édes semmittevés vagy a dolce far niente is. Ez ugyanis „a teljes tétlenség vagy a boldog ellazulás állapota. Ilyenkor képesek vagyunk a pillanatban olyan örömmel és boldogan jelen lenni, hogy nem is várunk semmi mást, nem a következő lépésen gondolkozunk.” Sophie Minchilli a Rome with Sophie bloggerre szerint három alapvető dolog kell ehhez az állapothoz: család és barátok, étel és szabadidő. Lássuk is, mi a receptje az édes semmittevésnek.
Szünetek és lelassulás
Klisének hangzik, ezért szinte azonnal görgetünk is tovább, amikor azt olvassuk, hogy tartsunk szünetet és lassuljunk le. Azonban, ha őszinték vagyunk önmagunkkal, könnyen beláthatjuk, hogy ezt sokszor elfelejtjük, vagy nem igazán találjuk a hogyanját. Tanuljunk az olaszoktól. Ők az egész augusztust kiveszik és a strandon sütkéreznek. Munkára nem is gondolnak és főként nem beszélnek róla. Ha erre nincs is mód, iktassunk be jó hosszú esti sétákat vagy igazi vasárnapi családi ebédeket, amikor késő délutánig együtt vagyunk és sokat nevetünk.
Kinti „aperitif” óra
Az olaszok a munka befejezését is megünneplik minden nap. Ez a vacsora előtti idő az aperitif óra, mikor egy finom itallal a kezükben beszélgetnek a barátaikkal, közben könnyebb snackeket fogyasztanak, és csak élvezik egymás társaságát. Kezdjük el mi is tudatosan lezárni a munkaórákat és élvezni a barátainkkal való kapcsolódást. Ha nincs kedvünk beülni valahova, hívjunk át vendégeket! Nem kell nagyon rákészülni, egy üveg bor, egy kis olivabogyó és ropogtatnivaló a tökéletes aperitif óra kellékei. Ha pedig vacsorába torkollik, együtt is elkészíthetjük az ételt.
Tegyük a főzést eseménnyé!
A főzés az olaszok számára nem a kötelező rossz, hanem az élet ünneplésének a része. Ezt pedig mi is könnyen átvehetjük, ha megfelelő hangulatot teremtünk a konyhánkban: nyissunk ki egy üveg bort, gyújtsunk gyertyát és hallgassunk 60-as évekbeli olasz zenét. Az olaszoknál a főzés is közösségi esemény, így a barátainknak nem kell a nappaliban feszengve várakozniuk, míg mi elkészülünk. Jöjjenek be a konyhába, beszélgessünk, kóstoljunk együtt és élvezzük egymás társaságát. Nem kell nagy dolgokra gondolni: egy 20 perces tésztareceptet is elkészíthetünk közösen.
Élvezzük az átlagost!
Ahhoz, hogy a dolce far niente szellemiségét valóban átéljük, fontos, hogy minden napban megtaláljuk a különlegességet. Ehhez pedig arra van szükségünk, hogy élvezzük az apró dolgokat is, mint a reggeli kávézást ugyanabban a fotelben, egy tányér gnocchit minden csütörtökön vagy a napsütést a teraszon. Ha pedig extrán át akarjuk élni a dolce far niente érzését, akkor kössük össze ezt a hármat. Ettől biztosan édes lesz a semmittevésünk.
Nyitókép: Cavan Images/GettyImages