Dolgozd fel a stresszt, írj naplót!

Naplóírás kezdőknek, 6 lépésben!

Ha azt gondolod, hogy a naplóírás gyerekes tevékenység, akkor jobb elvetned ezt a tévképzetet!

Tiniként a lakattal zárható, titkos naplómban sírtam el minden bánatom. Rendszeresen gyártottam a bejegyzéseket, amelyek minden egyes leírt sorral könnyítettek a szívemen. Matthew Lieberman, egyetemi tanár egy kutatás során bebizonyította, hogy a naplóírás jó hatással van az ember közérzetére. A professzor önkénteseket kért fel, hogy négy napon keresztül, napi 20 percig vezessenek naplót, ő pedig MRI segítségével megvizsgálta az agyi aktivitásukat. A csoport egyik fele semleges tapasztalatokról írt, míg a többiek az érzelmeikről meséltek a naplójuknak. Azok, akik a személyes megéléseiket fejtegették, nagyobb agyi aktivitást produkáltak. Az agy azon része kapcsolt nagyobb fokozatba, ami az érzelmek szabályozásában játszik fontos szerepet. Liebermann, a jelenséget „Bridget Jones effektus”-nak nevezte el. Szerinte a naplóírás olyan érzelmszabályzó folyamatokat indít el bennünk, ami segít abban, hogy feldolgozzunk egy-egy problémát. A gondolat elég világos, hiszen azáltal, hogy szavakká, mondatokká formáljuk a bennünk dúló érzelmeket, dolgozunk velük és rajtuk, ezáltal könnyebben lendülünk át a nehezebb életszakaszokon. 

Ha ezek hatására te is szeretnél naplót írni, de nem tudod, hogyan vágj bele, akkor a következő 6 tippünket neked találtuk ki!

Szánj időt rá, szánj időt magadra

A naplóírásnulladik pontja, hogy leülsz és időt szentelsz önmagadra. Találj egy olyan napszakot, amikor nem zavarhat meg senki, és a saját gondolataidra tudsz koncentrálni. Ülj ki kora reggel a teraszra vagy lefekvés előtt ragadj tollat. Fontos, hogy rögzüljön, és szokás váljon belőle, így egy idő után természetesnek veszed majd, hogy az adott időben írnod „kell.

Tiszta lap fóbia

Az első alkalommal nem kell regényt írno! Minden oldal azért van, hogy szabadon azt – és annyit – írj, rajzolj, fess, amit csak szeretnél. Persze előfordulhat, hogy teljesen leblokkolsz, és egy épkézláb gondolatot sem tudsz kipréselni magadból. Ebben az esetben próbáld pontokba szedni az érzéseid. Egy idő után azon kapod magad, hogy rengeteg gondolat motoszkál a fejedben, és alig győzöd őket papírra vetni.

Iktasd ki a kütyüket

Ha naplóírás közben a tévét nézed vagy a telefonodat nyomkodod, akkor biztos nem tudsz elmerülni a saját érzéseidben. Az íráshoz vonulj félre, kapcsold ki a körülötted lévő kütyüket, és minden figyelmedet szenteld a naplódnak. Tekints az írásra, úgy mint egy mély beszélgetésre önmagaddal. Ugye, te sem szereted, ha valaki beszélgetés közben nem rád figyel, hanem az Instagramot pörgeti?

Ne fogd vissza magad!

Minden tiszteletem, ha gyöngybetűkkel szeretnéd teleírni a lapokat… de a naplóírás nem a finomkodásról szól. Ha mérges vagy, akkor bátran írj csúnyán, sőt firkáld tele az oldalakat feketével, egyszerűen add ki magadból a dühödet. Keri Smith  a „Nyírd ki ezt a naplót – és alkoss valami újat! formabontó alkotása is ezen az elméleten alapszik, az ő könyvét a benne található utasítások szerint le kell önteni vízzel, ki kell tépni belőle a lapokat. Mondjuk, a saját naplódra próbálj meg vigyázni, de egy kis tombolás mindenképpen belefér.

Gyűjts emlékeket

Előfordulhat, hogy elfogynak a szavak, és egy-egy kép többet mesélhet az érzéseidről. Én a mai napig őrzöm az első budapesti bérletem és a Párizsban vásárolt jegyemet az Eiffel-toronyra, amelyeket gyerekként a naplómba ragasztottam. Tegyél te is hasonlóképpen, és bátran ragassz újságcikkeket, színházjegyeket a lapokra. Hidd el, hogy ezektől az emlékektől még jobb érzés lesz belelapozni, és évekkel később is mosolyogni fogsz az oldalakat látva.

Készíts kollázst

A korábbi pontokból kiindulva már biztos lehetsz benne, hogy naplóvezetés nem csak az írásról szól. A terveidről és a legnagyobb álmaidról is készíthetsz bele kollázst. Ha vannak bakancslistás helyeid, akkor vágj ki róluk képet, kombináld őket színek szerint és írj melléjük néhány sort vagy idézetet.

Nyitókép: Rawpixel/iStock / Getty Images Plus

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: