Dr. Edith Eva Eger 5 tanácsa, amely átsegít a nehéz helyzeteken

Elismert pszichológus, holokauszt-túlélő és sikeres író, aki első, A döntés című művével rengeteg embernek segített feldolgozni a múltját és fájdalmait. Ha valaki, akkor ő biztosan megtanít arra, hogyan kell a legrosszabb helyzeteket is túlélni.

2020 mindannyiunkat próbára tett, a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások, az új szabályok már több mint 6 hónapja szorítják keretek közé az életünket, de arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy sokaknak a karanténnal és a távmunkával, esetleg a munkájuk vagy a szeretteik elvesztésével is meg kellett küzdeniük. A második hullám miatt pedig a bizonytalanság, a stressz, a szorongás és az aggodalom sem távozik a mindennapjainkból. Ezekben a gondterhelt időkben a család és a barátok támogatása adhat igazán erőt, de ha szükségesnek érzed, egy mentálhigiénés szakembertől is segítséget kérhetsz. Azonban a saját démonjaiddal neked kell megküzdened, amihez Dr. Edith Eva Egernek is van néhány tanácsa.

Dr. Edith Eva Egernél senki sem tudja jobban, mi kell a túléléshez. Mindössze tizenhat éves volt, amikor 1944-ben családjával együtt elhurcolták Auschwitzba és a saját szemével látta, ahogyan szüleit gázkamrába küldték. A bátor kislány nővérével együtt túlélte a haláltábor borzalmait és később Amerikában, Viktor Frankl mentoráltjaként szerezte meg a pszichológus képesítést. 2017-ben több ezer embernek segített A döntés című könyve, amelyben elmesélte, hogyan élte túl a koncentrációs tábort, miként dolgozta fel annak traumáját, és vált lelkileg teljesen szabaddá. A szerző néhány nap múlva ünnepli 93. születésnapját, de elmondása szerint sosem érezte még magát ennyire fiatalnak. Továbbra is terapeutaként dolgozik, emellett pedig arra is jutott ideje, hogy befejezze második könyvét. Az ajándék – 12 életmentő lecke című alkotásában saját és pácienseinek életéből vett példák segítségével egy-egy gondolatébresztő kérdést dolgoz fel minden fejezetben. Ezekkel a leckékkel bátorítja és segíti az olvasókat, hogy minden akadályt sikerrel vehessenek, még ebben a rendkívüli időszakban is.

Libri Könyvkiadó Kft., 3499 Ft

Elmondása szerint nem szereti a baljósan hangzó „krízis” kifejezést, inkább mindenkinek azt tanácsolja, úgy tekintsen erre az évre, mint egy átmeneti időszakra. Úgy érzi, hogy „csak rajtad múlik, hogyan használod ki ezt az időt”, és ha egy kis támogatásra lenne szükséged, második könyvében többek között ilyen leckékkel is találkozhatsz majd.

1. Élj a jelenben, de emlékezz a múltra is!

Dr. Eger célja, hogy a jelen minden pillanatát megélje. Ha folyton a múlton járna az esze, akkor a haláltábor emlékei miatt sosem tudna boldog lenni. Természetesen vannak olyan alkalmak, amikor eszébe jutnak az ott látottak, de ilyenkor inkább hálát ad, hogy soha többé nem kell visszatérnie oda. Másoknak is azt tanácsolja, hogy ne rekedjenek a múltban, máskülönben sosem fognak igazán élni. Tehát ne gondolkodj azon, hogy „mi lett volna, ha…”, mert már úgysem tudsz semmit megváltoztatni. Emlékezz a pozitívumokra, illetve tanulj a hibáidból, a rossz döntéseidből, így válhatsz jobb emberré. Dr. Eger szerint a felmenőink történetéből is erőt meríthetünk, hiszen a múltban ők több nehéz korszakot, háborút is túléltek. „Ők nem adták fel, és az ő vérük csörgedezik a mi ereinkben. Mi is túlélők vagyunk, nem áldozatok.” 

2. A külső tényezőket nem tudod megváltoztatni, de a belsőket te kontrollálod

Amikor Dr. Eger Auschwitzban járt, megtanulta a túlélés egyik legnagyobb titkát: még akkor is képes irányítani a belső világát, ha nem tudja befolyásolni, mi történik vele, társaival, családjával vagy más emberekkel. „Gondolatban a saját világomban éltem, amelynek a nyugalmát senki és semmi sem zavarhatta meg.” – mondta a Forbesnak a szerző. A nehéz időkben érdemes azt gondolni, hogy ez nem egy állandó, hanem egy ideiglenes állapot, ami egyszer véget ér. De Dr. Eger kihangsúlyozza, hogy ilyenkor sem szabad hiú reményekkel áltatni magad. Fontos, hogy az elvárásaid ne idealizáltak, hanem reálisak legyenek. Ha megtalálod az arany középutat, akkor ez a tanács segíthet abban, hogy a legnehezebb időkben se veszítsd el a reményt és megőrizd a nyugalmad, a pozitív hozzáállásodat. Dr. Eger másik tippje, hogy felejtsd el a „megpróbálom” és a „meg kell csinálnom” kezdetű mondatokat, helyettük mondd, hogy „meg tudom és meg fogom csinálni”.

3. Self-love = Self-care

Dr. Eger a könyvében arra is rámutat, hogy sok ember azt gondolja, csak egy nárcisztikus személy dicsérheti önmagát vagy lehet elégedett a külsejével, a döntéseivel, a sikereivel, valamint az életével. Hogy ezt a megbélyegzést elkerüljék másokkal sokkal empatikusabbak és kedvesebbek, mint saját magunkkal. A szerző szerint ez egy hatalmas hiba. Ugyanis az önszeretet, az önelfogadás kritikus pontja a túlélésnek, főleg egy kihívásokkal teli időszakban. Dr. Eger azt tanácsolja, minden reggel nézz bele a tükörbe és dicsérd meg magad. Így pozitív mentalitással és magabiztosan vágsz neki a feladataidnak.

4. Mindenkinek joga van szomorúnak lenni

Biztos lehetsz abban, hogy a jelenlegi helyzetben mindenki fel tud eleveníteni néhány olyan dolgot, ami bánattal tölti el. Ezek az okok nagyon különbözhetnek egymástól. Vannak, akiknek az elmaradt nyaralás miatt fáj a szívük, mások nem láthatják a külföldön élő szeretteiket és olyanok is akadnak, akiknek egyszerűen hiányzik, hogy különböző rendezvényekre járhassanak. Sok mindenről le kellett mondanunk az elmúlt hónapokban, de mégis ott motoszkál bennünk egy olyan gondolat, hogy csak azok mutathatják ki a bánatukat, akik egy szerettük elvesztését gyászolják. Dr. Eger néhány páciense például nagyon nehezen beszélt a traumáiról, mert félt, hogy azok eltörpülnek a pszichológusnő élményei mellett. „Az ilyen gondolatokat el kell hessegetned. Mindenki megérdemli, hogy szomorú legyen vagy kisírja magát. Ne hasonlítsd saját fájdalmad máséhoz, mindenki máshogy dolgozza fel a történteket. Egyébként is, a legfájóbb veszteség mindig a saját veszteséged.”

5. Találd meg mindenben a pozitívumot

A sors nem szánt neki könnyű életet, de Dr. Eger minden nehézség ellenére úgy véli, hogy akármiben megtalálhatjuk a szépséget. Még akkor is, ha ez az adott helyzetben lehetetlennek tűnik. „Csak rajtad múlik, hogyan tekintesz erre az időszakra. Panaszkodhatsz és hibáztathatod magad, illetve másokat. Vagy felismerheted azokat a lehetőségeket, amelyekből ebben a helyzetben is tanulhatsz. Nem az a fontos, mi történik, hanem, hogy mihez kezdünk vele.”

Forrás: forbes.com
Nyitókép: Dr. Edith Eger/Facebook

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: