Black tie, white tie – Így öltözz, ha ezek szerepelnek a meghívón

Útikalauz a dresszkódok világában

Olyan eseményre kaptál meghívót, ahol megszabják, hogyan kell megjelenned, de nem tudod pontosan, mit is takar az adott kifejezés? Vagy pont, hogy semmiféle iránymutatást nem kaptál? Segítünk!

Ha hivatalos eseményre készülünk, a szokásosnál is több ideig tart kiválasztani, mit is vegyünk fel – pláne, ha még azon is nehéz kiigazodni, mi is pontosan az elvárás. Éppen ezért összeszedtük az öt leggyakoribb előírást, amelyekkel a különböző meghívókon találkozhatsz, így nem kell amiatt aggódnod, hogy túl elegánsan, esetleg túl lazán jelensz meg.

White tie

Ez a kifejezés csakis a legelegánsabb meghívókon szerepel – akik például az Oscar-gálára hivatalosak, biztosan white tie dresszkód szerint öltöznek fel. Férfiaknál ez a frakkot, a kézzel kötött (lehetőleg fehér) csokornyakkendőt és fekete lakkcipőt jelenti, a hölgyeknél pedig a hosszú, földig érő estélyi ruhát, ahhoz illő ékszerekkel.

Black tie

Amennyiben ez az elvárás, válassz egy ujjatlan kisestélyit egy csinos, magassarkú cipővel, párod pedig fekete vagy mélykék szmokingot viseljen melletted. Amennyiben nincs kedved szoknyát venni, egy nadrágos, női szmokingot is választhatsz, elegáns sminkkel és frizurával.

Ha kevésbé elegáns eseményre mész, bátran engedd ki a hajad, ilyenkor nem elvárás, hogy kontyba tűzd! Fotó: AS Inc/Shutterstock

Cocktail/Semi-formal

Ezek a kifejezések az esemény időpontjától függően mást és mást jelenthetnek. Amennyiben este 6 óra utánra szól a meghívód, válassz egy szexi koktélruhát, a hajadat pedig viseld kontyban vagy copfban. Nem kötelező a klasszikus kis feketéhez ragaszkodnod, bátran viselhetsz élénk színeket is. Ám amennyiben 6 előtt érkeznél igyekezz az elegáns vonalat képviselni. Ha a párod is veled tart, 6 előtt öltöny, 6 után pedig sötét öltöny és nyakkendő a megengedett viselet.

Smart casual

Ebben az esetben nincs semmiféle megkötés, de azért a sportcipőt és a farmert inkább kerüld el. Válassz egy szép blúzt, amit ha egy elegáns nadrággal párosítasz, biztosan kényelmesen érzed majd magad. Partnered pedig bátran felveheti a kedvenc ingét, most semmi szükség nyakkendőre és színbeli kritériumokat sem kell követnie.

Kövesd a dresszkódot, így biztosan jól fogod magad érezni, bárhová is mész! Fotó: Bbernard/Shutterstock

Nincs megadva a dresszkód?

Ilyenkor semmiképpen se öltözd túl az eseményt, mert valószínűleg egy lazább programról van szó. Érdemes azért megvizsgálni a meghívót is: amennyiben dombornyomott, egy csinos koktélruhát bátran felkaphatsz, de a hajad és a kiegészítők terén semmiféle szabályhoz nem kell ragaszkodnod.

Nyitókép: Dean Drobot/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: