Ébreszd fel immunrendszered a Kundalíni-légzés erejével

A légzés olyan alapfunkció, amiről mindannyian azt hisszük, helyesen csináljuk. Pedig ez egyáltalán nincs így. Sokan helytelenül lélegzünk, és ezzel betegséget is előidézhetünk. Vannak viszont olyan légzéstechnikák is, amivel gyógyulni is tudunk.

A természet téli álomra hajtja lassan a fejét, de mi ezt sajnos nem mondhatjuk el magunkról. Az előttünk álló pár hideg, borús, esős hónap a karácsonyi hajszával megkoronázva sokunknál ki szokta ütni a biztosítékot, és egyik betegségből esünk a másikba. Ha az elkövetkezendő időszakban nem szeretnéd, hogy százas papírzsepi legyen a különös ismertetőjeled, akkor válts immunerősítő légzésre.

Nem mindegy hogyan

Mindannyian azt hisszük, hogy a légzés egy olyan alapvető életfunkció, amit alanyi jogon jár, és nem lehet elrontani. Óriási tévedés. Ez az automatikus, tudattalan – ugyanakkor éltető erőhöz juttató – cselekvés pillanatok alatt válhat felszínessé, például stressz hatására. Vagy abban az esetben, ha szájon át történik. Ez utóbbi esetében még az artériákból történő oxigénfelvétel is lecsökken és folyamatos fáradtságérzethez vezet. Sőt, a szájlégzés járul hozzá leginkább a betegségek kialakulásához. Amiatt, hogy az orrjáratok nincsenek kellőképpen mozgásban tartva, kihűlnek és kevésbé lesznek érzékenyek a vírusokra, baktériumokra, amelyek így könnyűszerrel átjutnak a védekezőrendszeren. A Kundalíni-jógában, amely évezredes múltra nyúlik vissza, arra is van megoldás, hogyan lélegezzük magunkat egészségesre, és hogyan vészeljük át a következő, vírusokkal teli időszakot.

A mantrák erejével

Ahhoz, hogy a gyakorlatoddal a legerősebb hatást érhesd el, hangolódj be az Ong Namo Guru Dev Namo (ong namo guru dév namo) mantrával. Ez a mantra, magas frekvenciájával, összekapcsol a tradícióval és a flow-val is. Abban is segít, hogy egy kicsit kizökkenj a hétköznapi mókuskerékből, és lecsendesítsd a gondolataid. Ülj le törökülésbe, egyenes gerinccel. Végy lassú mély lélegzetet az orrodon át, figyelve arra, hogy ne a mellkasodba, hanem a rekeszizmodba lélegezz. Így tudod a tüdődet leginkább megtölteni levegővel, és a tüdőben lévő apró kis „zsebeket” a leginkább megnyitni. Lélegezd ki, majd a következő mély belégzéssel zengesd el háromszor a mantrát, csukott szemmel.

Évezredes technika, tudományos háttérrel

Ez az egyszerűnek tűnő Kundalíni-légzés behangolja a bioritmust és a testet övező elektromágneses mezőt. Erősíti az idegrendszert és az immunrendszert. Figyelj arra, hogy törökülésben, minél egyenesebb legyen a gerinced, ne legyen se begörbítve se túlhomorítva. A könyökeid legyenek behajlítva, kezeidet tedd tapsolásra készen a tested elé.

A kezek ezután majd ki és be- mozognak, mintha tapsolnál, de nem érintik egymást. Állítsd meg a befele irányuló mozgást, amikor a kezek kb. 15 centire vannak egymástól és aztán tárd ki vállszélességig. Mozogj lassan és ritmusosan. Összpontosíts a kezeid között érezhető energiára.

Az időt a kéz mozgásával mérjük. Lélegezz be 5 szakaszban az orrodon keresztül és lélegezz ki 5 szakaszban szájon át. Minden egyes légzésszakasz egy tapsoló mozgásnak felel meg. Ne törd meg a mozgás és a légzés ritmusát. Folytasd tovább 16 és fél percig.

Ezután zárd le a folyamatot azzal, hogy háromszor elzengeted a SAT NAM (szát nám) mantrát és élvezd a gyakorlat jótékony hatását.

 

Nyitókép: Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: