Édes álmok okosan: 5 mód, ahogyan a technológia segíthet a jobb alvásban

Lerágott csont, de ma már mindenki tudja, hogy a kékfény negatív hatást gyakorol a belső óránkra, így megnehezíti az elalvást és rontja annak minőségét. A jó hír azonban, hogy az okoseszközeinket akár az alvás szolgálatába is állíthatjuk.

Az esti takarodó minden gyerek életében egy utált pontja volt a napnak. Felnőttként viszont már teljesen más a helyzet, mi több sokszor visszasírjuk a délutáni szundik és korai lefekvés nyújtotta kiegyensúlyozottságot. Rendszeresen hallunk arról, hogy mennyire fontos a minőségi pihenés, mégis ez az első dolog, amin spórolni kezdünk, ha felgyorsul az élet körülöttünk. Mi sem mutatja ezt jobban, minthogy az elmúlt években globálisan romlott az emberek alváshelyzete és ma már csak szép álom a 7-8 óra alvásidő. Egy hazánkban végzett kutatás szerint, ami 6000 ember adatait vizsgálta, a magyarok 30%-a 6 óránál kevesebbet alszik éjszakánként. Ráadásul a kitöltők 63%-a a lefekvés előtti órában vagy közvetlenül elalvás előtt TV-t néz, vagy okostelefont használ. Azonban a digitális eszközök nemcsak hátráltatják, hanem elő is segíthetik a jobb alvást, ha megfelelően használjuk őket. Mutatunk 5 olyan eszközt, amik megalapozzák a kielégítő és regeneráló pihenést.

1. Esti mese felnőtteknek

Emlékszel még amikor gyerekként a pilláid súlya megsokszorozódott és alig bírtál ébren maradni a történet végéig az esti mesét hallgatva? Nos, nem csak gyerekeknek, hanem felnőtteknek szóló esti mesék is elérhetők ma már több alkalmazásban is, amik garantálják az édes álmokat. Az estéd fénypontja lehet, ha újra beleengeded magad a gyerekszerepbe és bekapcsolsz egy neked tetsző mesét, ami szólhat fikcióról, utazásról vagy esetleg hagyod, hogy a méltán híres ASMR hangok repítsenek álomba.

A Calm eredetileg egy meditációban segítséget nyújtó alkalmazás, amit azóta kiterjesztettek és ma már több félórás történetet hallgathatnak rajta a felhasználók. Ami pedig még különlegesebbé teszi az élményt, hogy ezeket a meséket olyan kedvenc sztárjaink jól ismert hangján hallgathatunk végig, mint Camila Cabello vagy épp Matthew McConaughey.

Letöltheted: iOS, Android

idő, óra, ébredés, időpont ágy
fotó: amriphoto/ Getty Images

2. Ints búcsút az ébresztőnek

A világból ki lehet kergetni bárkit az ébresztő hangjával, legyen az akár lágy dallam akár a megszokott csengőhangok. Nem elég, hogy általában a legmélyebb álmunkból riaszt fel, de emellett egyenes úton vezet a többszörös visszaalváshoz és a szundi gomb szüntelen nyomkodásához. Az intelligens ébresztőfénnyel ellátott órák azonban pont ezt a problémát orvosolják. A napfelkelte fényeit szimulálva egyedülálló fény- és hangkombináció segít sokkal gyengédebb és természetesebb módon ébredni. Ez nemcsak a hangulatunkat javítja, hanem energikusabban is indulhat tőle a reggel. Pénztárcától függően több eszköz is elérhető és az okosébresztő merőben megváltoztatja a teljes ébredési folyamatot.

3. Ismételgess mantrákat

Este az ágyban fekszel és nem jön álom a szemedre? Cikáznak a gondolataid és nem tudod elengedni a napi eseményeket? Ez esetben sokat segíthetnek a mantrák. Bizonyára már te is hallottál ezekről a megerősítő szavakról/mondatokról, amik azonnal jobb lelkiállapotba repítenek, de előfordulhat, hogy nem tudod, hogyan is kezdd el gyakorolni ezeket. Angol nyelven elérhető alkalmazás például az Insight Timer, ami nemcsak rengeteg mantrát, de emellett egy 10 leckéből álló tanfolyamot is kínál, amivel megnyugtathatjuk a túlműködő elménket. Ugyanakkor könnyen készíthetsz saját hanganyagot is a telefonoddal, ahova olyan kifejezéseket, idézeteket, neked tetsző mantrákat gyűjthetsz, amiket esténként meghallgathatsz.

Letöltheted: iOs, Android

alvás
Fotó: Daly and Newton / Getty Images

4. Hallgasd a világ hangjait

Észrevetted már, hogy mennyivel könnyebb elaludni, ha odakint vihar tombol? Ezt mesterségesen is a hálószobánkba varázsolhatjuk. Legyen szó madárcsicsergésről, a tenger morajlásáról, az eső hangjáról, vagy épp az éjszakai, nyüzsgő város furcsán nyugtató zajáról, az Atmosphere applikáció kiváló minőségben kínál hangfelvételeket. A pihentető természeti és állati hangok lágy keveréke biztosan álomba szenderít.

Letöltheted: iOs, Android

5. Aromaterápiával a kisimult idegekért

A Science Direct tanulmánya szerint az aromaterápia jelentősen javítja az alvás minőségét. Tehát, ha a szimatodat is bevetnéd a jó alvás érdekében, akkor mindenképp érdemes beruházni egy aroma diffúzorra. Az illatok terén a határ a csillagos ég, de a levendulával vagy a kamillával nem lőhetünk mellé. Eszerint az okoseszközök a hálószobában nem mindig jelentenek rosszat, csak meg kell találni a módot arra, hogy az egészségünket támogassák, ne pedig rombolják.

Forrás: MUO
Nyitókép: vorDa/ Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

 

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: