A medvehagymás pogácsa receptjét már kívülről fújod? Miért nem próbálsz ki egy új, különleges fogást, amiben kedvenc tavaszi fűszered is főszerepet kap?
Minden évben azt halljuk, hogy a csalóka márciusi időben figyelnünk kell az egészségünkre és a vitaminbevitelre. Ez az állítás a jelenlegi helyzetben hatványozottan igaz. De a friss zöldségek és gyümölcsök mellett ne feledkezz meg a szezonális fűszernövényekről sem, hiszen ezek nemcsak ételízesítőként, hanem gyógynövényként is funkcionálnak. Szuper vitaminbombák és számos fontos tápanyagot tartalmaznak, így pozitív hatással vannak a szervezetre és az immunrendszerre. Ha már ebben a szép tavaszi időben nem ajánlott túl sok időt a városban tölteni, akkor miért nem vonulsz a konyhába és próbálsz ki néhány új receptet, amiket kedvenc friss fűszereid ízletessé és nem utolsósorban egészségessé is tesznek?
Sült paprikás-kapros paradicsomleves
Hozzávalók:
- 250 g kaliforniai paprika
- 800 g paradicsom, hámozva és apróra vágva
- 170 g sűrített paradicsom
- 400 ml kókusztejszín (konzerves)
- 240 ml víz (ha igazán krémes állagú a felét helyettesítheted plusz kókusztejszínnel)
- 10 evőkanál (kb. 15 g) kapor
- 8 g fokhagymapor
- 2 teáskanál friss bazsalikom
- 1 evőkanál olívaolaj
- fél teáskanál só
- fél teáskanál bors
- 45-60 ml stevia (vagy bármilyen édesítőszer)
- 1 csipet chili pehely (opcionális)
- tálaláshoz: kruton, paradicsom szeletek, kókusztejszín, kapor (mind opcionális)
Elkészítés:
- A sütőt melegítsd elő 225 fokra és egy sütőpapíros tepsin oszlasd el az olívaolajjal meglocsolt kaliforniai paprikákat. Nagyjából 10-15 perc alatt süsd meg, majd vedd ki a sütőből és csomagold őket alufóliába. Néhány percig hagyd, hogy tovább párolódjanak.
- Addig a többi hozzávalót öntsd egy nagy lábasba és forrald fel. Közben csomagold ki a paprikákat és hagyd, hogy kicsit kihűljenek. Hámozd meg őket, majd vágd félbe, hogy el tudd távolítani a magokat és a szárat. Végül ez is mehet a lábasba.
- Egy botmixer segítségével pürésítsd le a levest, és alacsony lángon folytasd a főzést, minimum 10-15 percig. Közben kóstolgasd és ha szükségesnek érzed ízesítsd tovább a fűszerekkel, az édesítőszerrel vagy a kókusztejszínnel.
- Tálalás előtt szórd meg a tetejét krutonnal, friss fűszerekkel, kaporral vagy bazsalikommal, de egy kis reszelt sajt is kerülhet rá.
Pestós polenta kakukkfüves gombával és csicseriborsóval
Hozzávalók:
- 3 evőkanál olívaolaj
- 450 g gomba vegyesen
- 350-400 gramm csicseriborsó
- 2 szál kakukkfű
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 csipet chili pehely
- só, bors
A polentához:
- 160 g kukoricaliszt
- 2 evőkanál vaj
- 1 marék bébispenót
- 55 g bazsalikom pesto
- 150 g burrata
Elkészítés:
- A sütőt melegítsd elő 160 fokra. Ha nagyobb méretű gombát vásároltál, vágd őket félbe vagy kisebb darabokra.
- Egy tálban keverd össze a gombát, az olívaolajat, a lecsepegtetett csicseriborsót, a kakukkfüvet, az apróra vágott fokhagymát, a sót, a borsot és a chili pelyhet. Ha jól átforgattad, öntsd egy sütőpapírral bélelt tepsibe és 25-30 percig süsd. Ezután a sütőt állítsd magasabb fokozatra (kb. 200 fok) és 5-10 perc alatt süsd ropogósra.
- Amíg a gomba a sütőben van, készítsd el a polentát. Egy közepes méretű lábasban forralj fel 4 csésze vizet. Apránként add hozzá a kukoricalisztet és nagyjából 5 percig főzd, amíg kásás állagúvá nem válik. A végén add hozzá a vajat, a spenótot és 2 evőkanál pestót és még nagyjából 3 percig főzd. Ha a polenta túl sűrűvé válna, adj hozzá egy kis vizet.
- Tálaláskor kanalazz egy nagy adagot a tányérra, tegyél rá egy darabot a burratából, erre pedig jöhet a sült gomba, a csicseriborsó és a maradék pesto.
Bazsalikomos epres shake
Hozzávalók:
- 1 csésze eper, félbevágva
- 3/4 csésze növényi tej
- 1 csésze eperfagyi
- 1/4 csésze natúr joghurt
- 1/2 teáskanál vaníliaaroma
- 3-4 levél friss bazsalikom
- tálaláshoz: 1 evőkanál pisztácia, 1 evőkanál kakaóbab, fél teáskanál méz, 2 bazsalikomlevél
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. A félbevágott epreket tedd egy sütőpapíros tepsibe és 10-15 perc alatt süsd meg őket. Közben néhányszor forgasd meg, hogy biztosan egyenletesen átpiruljanak. A gyümölcsöknek szaftosnak és enyhén karamellizáltnak kell lenniük.
- Amíg az eper hűl, készítsd el a tálaláshoz szükséges morzsát. A pisztáciát, a kakaóbabot és a mézet tedd egy aprítógépbe és daráld le.
- A magtejet, a fagylalt felét, a joghurtot, a vaníliaaromát, a bazsalikomot és a sült eprek felét tedd a turmixgépbe, majd keverd össze.
- A shake-et töltsd két pohárba. Kanalazz a tetejére a maradék fagyiból, és szórd rá az epret, a pisztáciás morzsát és egy-egy bazsalikomlevelet.
Nyitókép: Ella Olsson/Unsplash