Édes kényeztetés és villantós fogások: 3 isteni recept frissítő tavaszi fűszerekkel

A medvehagymás pogácsa receptjét már kívülről fújod? Miért nem próbálsz ki egy új, különleges fogást, amiben kedvenc tavaszi fűszered is főszerepet kap?

Minden évben azt halljuk, hogy a csalóka márciusi időben figyelnünk kell az egészségünkre és a vitaminbevitelre. Ez az állítás a jelenlegi helyzetben hatványozottan igaz. De a friss zöldségek és gyümölcsök mellett ne feledkezz meg a szezonális fűszernövényekről sem, hiszen ezek nemcsak ételízesítőként, hanem gyógynövényként is funkcionálnak. Szuper vitaminbombák és számos fontos tápanyagot tartalmaznak, így pozitív hatással vannak a szervezetre és az immunrendszerre. Ha már ebben a szép tavaszi időben nem ajánlott túl sok időt a városban tölteni, akkor miért nem vonulsz a konyhába és próbálsz ki néhány új receptet, amiket kedvenc friss fűszereid ízletessé és nem utolsósorban egészségessé is tesznek?

Sült paprikás-kapros paradicsomleves

Hozzávalók:

  • 250 g kaliforniai paprika
  • 800 g paradicsom, hámozva és apróra vágva
  • 170 g sűrített paradicsom
  • 400 ml kókusztejszín (konzerves)
  • 240 ml víz (ha igazán krémes állagú a felét helyettesítheted plusz kókusztejszínnel)
  • 10 evőkanál (kb. 15 g) kapor
  • 8 g fokhagymapor
  • 2 teáskanál friss bazsalikom
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • fél teáskanál só
  • fél teáskanál bors
  • 45-60 ml stevia (vagy bármilyen édesítőszer)
  • 1 csipet chili pehely (opcionális)
  • tálaláshoz: kruton, paradicsom szeletek, kókusztejszín, kapor (mind opcionális)

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsd elő 225 fokra és egy sütőpapíros tepsin oszlasd el az olívaolajjal meglocsolt kaliforniai paprikákat. Nagyjából 10-15 perc alatt süsd meg, majd vedd ki a sütőből és csomagold őket alufóliába. Néhány percig hagyd, hogy tovább párolódjanak.
  2. Addig a többi hozzávalót öntsd egy nagy lábasba és forrald fel. Közben csomagold ki a paprikákat és hagyd, hogy kicsit kihűljenek. Hámozd meg őket, majd vágd félbe, hogy el tudd távolítani a magokat és a szárat. Végül ez is mehet a lábasba.
  3. Egy botmixer segítségével pürésítsd le a levest, és alacsony lángon folytasd a főzést, minimum 10-15 percig. Közben kóstolgasd és ha szükségesnek érzed ízesítsd tovább a fűszerekkel, az édesítőszerrel vagy a kókusztejszínnel.
  4. Tálalás előtt szórd meg a tetejét krutonnal, friss fűszerekkel, kaporral vagy bazsalikommal, de egy kis reszelt sajt is kerülhet rá.

Pestós polenta kakukkfüves gombával és csicseriborsóval

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Tieghan Gerard (@halfbakedharvest) által megosztott bejegyzés

Hozzávalók:

  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 450 g gomba vegyesen
  • 350-400 gramm csicseriborsó
  • 2 szál kakukkfű
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 csipet chili pehely
  • só, bors

A polentához:

  • 160 g kukoricaliszt
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 marék bébispenót
  • 55 g bazsalikom pesto
  • 150 g burrata

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsd elő 160 fokra. Ha nagyobb méretű gombát vásároltál, vágd őket félbe vagy kisebb darabokra.
  2. Egy tálban keverd össze a gombát, az olívaolajat, a lecsepegtetett csicseriborsót, a kakukkfüvet, az apróra vágott fokhagymát, a sót, a borsot és a chili pelyhet. Ha jól átforgattad, öntsd egy sütőpapírral bélelt tepsibe és 25-30 percig süsd. Ezután a sütőt állítsd magasabb fokozatra (kb. 200 fok) és 5-10 perc alatt süsd ropogósra.
  3. Amíg a gomba a sütőben van, készítsd el a polentát. Egy közepes méretű lábasban forralj fel 4 csésze vizet. Apránként add hozzá a kukoricalisztet és nagyjából 5 percig főzd, amíg kásás állagúvá nem válik. A végén add hozzá a vajat, a spenótot és 2 evőkanál pestót és még nagyjából 3 percig főzd. Ha a polenta túl sűrűvé válna, adj hozzá egy kis vizet.
  4. Tálaláskor kanalazz egy nagy adagot a tányérra, tegyél rá egy darabot a burratából, erre pedig jöhet a sült gomba, a csicseriborsó és a maradék pesto.

Bazsalikomos epres shake

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

solrise living (@solrise.living) által megosztott bejegyzés

Hozzávalók:

  • 1 csésze eper, félbevágva
  • 3/4 csésze növényi tej
  • 1 csésze eperfagyi
  • 1/4 csésze natúr joghurt
  • 1/2 teáskanál vaníliaaroma
  • 3-4 levél friss bazsalikom
  • tálaláshoz: 1 evőkanál pisztácia, 1 evőkanál kakaóbab, fél teáskanál méz, 2 bazsalikomlevél

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. A félbevágott epreket tedd egy sütőpapíros tepsibe és 10-15 perc alatt süsd meg őket. Közben néhányszor forgasd meg, hogy biztosan egyenletesen átpiruljanak. A gyümölcsöknek szaftosnak és enyhén karamellizáltnak kell lenniük.
  2. Amíg az eper hűl, készítsd el a tálaláshoz szükséges morzsát. A pisztáciát, a kakaóbabot és a mézet tedd egy aprítógépbe és daráld le.
  3. A magtejet, a fagylalt felét, a joghurtot, a vaníliaaromát, a bazsalikomot és a sült eprek felét tedd a turmixgépbe, majd keverd össze.
  4. A shake-et töltsd két pohárba. Kanalazz a tetejére a maradék fagyiból, és szórd rá az epret, a pisztáciás morzsát és egy-egy bazsalikomlevelet.

Nyitókép: Ella Olsson/Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: