Édes kislányom, te meg mit csinálsz? Avagy 5 dolog, amiben igaza lett az anyukámnak

Ha annyi pénzünk lenne, ahányszor anyukánknak igaza volt, rég egy luxusvillában tengetnénk a napjainkat. De, amíg gyűjtögetünk a kéglire, nézzük meg közelebbről azokat az anyai intelmeket.

Mindenkinek az életében van legalább egy szülői jótanács, amit megfogadott. Persze fiatalabb fejjel ezek az intelmek légből kapott mondatoknak tűnhetnek, de az idő előrehaladtával lassan megértjük a valódi jelentésüket. Nekem is bőven volt részem szülői fejtágításban, amit felnőtt fejjel tudok igazán értékelni. Főleg anyukám harcolt velem és próbált jó útra terelgetni, hol kisebb, hol nagyobb sikerrel. Egy biztos, a következő öt dolgot egy életre megtanultam tőle:

Amit az embernek meg kell tennie, azt előbb-utóbb megteszi

Félsz felmondani a munkahelyeden? Nem mersz kilépni egy rossz kapcsolatból? Halogathatod az idők végtelenségéig a döntést, de te is tudod, előbb vagy utóbb meg fogod tenni. Én a saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy a halogatás nem visz előre. Hiába hiteted el magaddal, hogy nem olyan rossz a főnököd, ha legbelül tudod az ellenkezőjét. A dolgok késleltetésével csak azt érjük el, hogy hosszabb ideig érezzük rosszul magunkat egy adott szituációban. Én fél évig húztam a felmondást a volt munkahelyemen, mert attól tartottam, hogy nem találok új állást. Ezzel csak azt értem el, hogy minden nap gyomorgörccsel mentem be dolgozni, és az időmet pazaroltam.

Amiben bizonytalan vagy, arra még nem állsz készen

Szintén a döntéshozatallal kapcsolatos tanács, amit a bizonytalan helyzetekben bárki alkalmazhat. Én a legutóbbi albérletkeresésben gondoltam rá, amikor döntésképtelen voltam egy ingatlannal kapcsolatban. Felhívtam anyát, hogy találtam egy egész jó lakást, de valamiért nem tudok rá igent mondani. Ő pedig emlékeztetett, hogy nem szabad olyan dologba beleugrani, amiben nem vagyunk biztosak. Igaza lett, mert nem sokkal később szembe jött velem a mostani albérletem, amit azonnal kivettem. Ha te sem vagy biztos egy döntésben, inkább aludj rá egyet! Persze előfordulhat, hogy hosszú gondolkodás után sem tudod elkötelezni magad valami iránt. Ilyenkor ne legyél csalódott, ez valószínűleg azért van, mert még nem állsz rá készen.

Az okos ember más kárán tanul, a buta a sajátján

Ez a tanács – ami eredetileg egy szólás-mondás – az életem mindegyik területén elkísért. Valószínűleg akkor hallottam először, amikor kamaszként valami irtózatos nagy hülyeséget csináltam. Azóta belém vésődött az intelem, és arra ösztönöz, hogy jobban figyeljek a környezetemben élőkre. Ha te is nyitott szemmel jársz, meghallgatod az ismerőseid történeteit, és le tudsz vonni belőlük következtetéseket, máris tanultál valamit. Sőt, a tanultakat beépítheted az életedbe. Tehát, neked nem kell otthoni frufruvágással kísérletezned, ha a barátnőd már megtette helyetted, és végeredmény fodrászért kiáltott. Higgy nekem…

Csukd be a lelked fiókjait

Biztosan veled is előfordult már, hogy rengeteg érzés kavargott benned, és a megoldatlan feladatok előtted tornyosultak. Egy ilyen érzelmileg intenzív időszak megviselhet, ha nem kezeled helyén a dolgokat. Anyukám erre mindig azt mondja: csukogassam a lelkem fiókjait, ami azt jelenti, hogy mindig próbálj egy valamire koncentrálni, és ne foglalkozz addig a többi problémával. Sőt, ezekben a képzeletbeli fiókokban olyan gondok  is lapulhatnak, amelyeket nem tudsz azonnal megoldani. Például egy szakítás feldolgozása is hosszabb időbe telik, de nem szenvedhetsz a nap huszonnégy órájában a veszteség miatt.

Az álmok megvalósításához idő kell

Türelmetlen vagy, főleg, ha az álmaid megvalósításáról van szó? Ezzel nem vagy egyedül. Én is szeretem sürgetni a dolgokat, és ebből kifolyólag hajlamos vagyok túlvállalni magam, hogy végre elérjem a célom. Anyukám ilyenkor mindig a fejét fogja, és előre bekészíti nekem a százas zsepiket, mivel a kapkodásnak sosincs jó vége. A nagy rohanás közepette nemhogy az álmainkat nem tudjuk elérni, de a mindennapi feladatokban is felszínesen teljesíthetünk. Amikor azt érzed, nem tartasz sehol az életben, és másokhoz hasonlítod a teljesítményed, gondolj erre a tanácsra. Én is szívesen lennék holnaptól sikeres író, de el kell ismernem, hogy addig még jó párszor klaviatúrát kell ragadnom. Ezért nem sietek sehova, hanem lassabb, de biztosabb léptekkel haladok a célom felé.

Nyitókép: wundervisuals/E+/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: