Az évnek ebben a szakaszában egyre többet gondolunk az édesburgonyára (ami szerintünk sósan a legfinomabb), éppen ezért bérelt helye van az ünnepi asztalunkon is. Na, de azt tudtad, hogy hány fajtájából csemegézhetsz?
Az édesburgonya, másik nevén batáta – nemcsak a világot hódította meg, hanem az én szívemet is! Sütve, krémlevesként, de még süteménybe keverve is imádom. Édes ízével simán kiütötte a nyeregből a hagyományos krumplit, pedig nincsenek is rokonságban egymással. Ha eddig nem tudtad, az édesburgonya a neve ellenére rendszertanilag ugyanis nem a burgonyafélék családjába tartozik, csak a gumók alakja hasonlít nagyon a krumpliéhoz. Sőt, több mint 6500 különböző típusát különböztetjük meg, amelyeknek eltérhet a színük, az ízük és a nedvességtartalmuk is. Jöjjön hat kedvencünk:
Karácsonyi finomság: O’Henry
Ez az édesburgonya sütve és krémlevesben is megállja a helyét a krémes állaga és az édes íze miatt. Ráadásul mézes és diós ízvilággal is büszkélkedhet, ami sütés-főzés közben válik csak igazán hangsúlyossá. Nálam ez a fajta képezi a karácsonyi menü egyik alapját, ha nem keverem össze a jamgyökérrel. Te is figyelj oda, nehogy megtévesszen a jam igen hasonló, kéregszerű külseje! Ha másként nem is, az ízéből rá fogsz jönni, hogy nem édesburgonyával van dolgod, mivel a jam húsa kevésbé édes és jóval tömörebb.
A piték királynője: Garnet

A Garnet, avagy a narancssárga húsú édesburgonya textúrája nagyon hasonlít a sütőtökére, de a gyakorlatban nincsen közük egymáshoz. Talán annyi hasonlóság van a kettő között, hogy a Garnetből is mennyei pitét lehet készíteni.
Lilás árnyalat: Okinawan
A magas antioxidáns és antocián tartalma miatt erősíti az immunrendszert, sőt a fehérítő arcmaszkban is előszeretettel felhasználják a lila húsú édesburgonyát. Én a színe miatt szeretem, hiszen a lilás árnyalata bármilyen ételt fel tud dobni, legyen szó püréről, krémlevesről vagy egy ropogtatnivalóról. Ha te is kiszeretnéd próbálni ezt a fajtát, járj nyitott szemmel, mert Hawaiian néven is megtalálható a boltokban.
Az ünnep égköve: Jewel

A Jewel az ünnepek egyik elengedhetetlen fogása, mivel a kis mérete miatt könnyedén és gyorsan összedobható. Az édes íze és nedvességtartalma miatt én püréként szoktam elkészíteni egy kevés tejszín és csipetnyi szerecsendióval jól összekeverve. Imádom!
Gesztenyés aromák: Korean purple
A korean purple sötét lila héja egy sárgás húsú belsőt rejt, ami magában hordozza a gesztenye és a dió kellemes ízvilágát. Mondanom sem kell, hogy ez a batáta a különböző őszi-téli szezonális zöldségekkel együtt megpirítva, kiadós egytálételként is megállja a helyét.
A legnépszerűbb: Beauregard
Az édesburgonyák között is vannak képszerűbb és kevésbé népszerű fajták. Az 1987-ben a Louisiana Állami Egyetemen kifejlesztett típus például a legelterjedtebb batáta-féle. Ennek az íze is hasonlít a sütőtökéhez, de a vöröses-barnás héja narancssárga húsú édesburgonyát takar. Tulajdonképpen bármilyen formában felhasználható, én a nagyon édes íze miatt süteményekhez szoktam hozzáadni.
Az igazi ritkaság: Willowleaf

A Missuriból származó édesburgonya egy rendkívül ritka fajta, ezért szemfülesnek kell lenned, ha ebből szeretnél mennyei fogásokat csinálni. Viszont a diós ízvilága miatt megéri a keresgélést, hiszen megsütve nincsen párja a világon. Mi idén a karácsonyi kedvencünket, a hercegnő burgonyát ebből a fajtából varázsoljuk az ünnepi asztalra.
Nyitókép: testkitchen/Instagram