Mindent megadnál egy kis édességért? Ez a 4 ok áll a sóvárgás hátterében

Benned is gyakran feltámad az édesség utáni vágy, és legszívesebben a legdurvább kalóriabombákkal csillapítanád? Elmondjuk, mi lehet a négy fő oka, ha édességre vágysz, és ezzel akár meg is törheted a függőséget.

Biztos veled is előfordult már, hogy az egyik nutellás palacsinta mellé úgy csúszott le a második, a harmadik, hogy észre se vetted? Amikor a fagyis doboz a film végére kiürül, pedig csak két nyalintás volt betervezve? Az egyik barátnőm a második terhessége után fogyókúrázni próbált, a férje, aki pedig elég jól ismerte gyengeségeit, vadászkutyaként lihegve a nyomában próbált segíteni neki. A harmadik napon már annyira rá volt feszülve az édesség hiányára, hogy mint valami felpörgött szuperhős rontott be a benzinkútra fizetni. Egyedül a kassza előtti aljasul önmagukat kínáló cukorbombákkal nem számolt a férje, és mire négy lépéssel később egy tigrisbukfenccel odaugrott, az én barátnőm, szinte a csomagolásával együtt eltűntetett egy komplett sportszeletet a szájában. Ilyet eddig csak kutyáktól láttam, de van az a szint, amikor az ember felett valami tényleg átveszi az irányítást.

Mi visz rá minket arra, hogy akár ilyen méltatlan módon is, de pótoljuk ezt az eszeveszett hiányérzetet? Egyáltalán miért kívánjuk ennyire az édességet?

1. Kimerültség

stressz kiégés
Kiégtél vagy stresszes vagy? Fotó: Siphotography/Getty Images

Biztos lehetsz benne, ha fáradt vagy, sokkal inkább elcsábulsz egy kis édesség után, hiszen a szervezetednek gyors energiapótlásra van szüksége. Ez azért van, mert a cukor gyorsan metabolizálódik, és ezért a szervezet előnyben részesíti, mint energiaforrást. A kutatások azt mutatják, hogy a cukorfogyasztás fiziológiailag adaptív viselkedés, amely biztosítja az ébren maradáshoz szükséges energiát. Hogy mi ezzel a probléma? Hogy a cukor kezdeti energialökete igen kérészéletű, ezért többre és többre lesz szükséged belőle ahhoz, hogy fenntartsd az állapotot. Ezért a kiegyensúlyozott tápértékű ételek és rágcsálnivalók sokkal jobbak a tartós energiaállapot fenntartásához. Ha úgy érzed, elfáradtál próbálj inkább Omega-3-ban, B-vitaminban, szelénben és E-vitaminban gazdag ételeket fogyasztani, amelyek nemcsak energiát pótolnak, de meg is szüntetik a sóvárgást.

2. Stressz

Sajnos a stressz, mint oly sok más listában, ebben a felsorolásban is előkelő helyen áll. Amióta világ a világ, a szorongással súlytott egyedek legyen az egy életét féltő dinoszaurusz, vagy egy fogyni szándékozó stresszes anyuka –  szénhidrátpótlás után néztek. Ez az evolúciós sorsunkba van kódolva, hiszen ezek a vegyületek szerotonint, vagyis a jó közérzet hormonját termelik. A rövid távú megkönnyebbülésből azonban könnyen hosszú távú súlyprobléma lehet. Szénhidrát szerencsére számtalan formában létezik, ezért, ha úgy érzed, kicsit feszültebb vagy az átlagnál, valami összetett szénhidrát után nézz inkább. Mivel emésztésük hosszabb ideig tart, és viszonylag stabilan tartják a vércukorszintet, ahelyett, hogy feltéped a hűtőt és kieszed az összes fagyit, válassz inkább pár kocka 75-80 százalékos étcsokit, vagy növényi tejjel készíts belőle forró csokoládét, és inkább azt kortyolgasd. Jó megoldás, ha mindig tartasz otthon olyan gabonából készült kenyeret, amely megfelel erre a célra, de a narancs, vagy a bogyós gyümölcsök is jó áthidaló megoldást jelenthetnek.

3. Nem azt eszed, amire szükséged van

Az úgynevezett bélflóra központú éhségelmélet szerint gyakran nem azt esszük, amire a szervezetünknek valójában szüksége lenne, hanem azt, amit a bélflóránkban kialakult baktériumok kívánnak. És tádám, nyilván mit kívánnak a szenyó kis bacik? Brokkolit? Neeem. Sárgarépát? Neeem. Cukorkat. Igen! Márpedig ha a bacijaid éhesek, azonnal jeleket küldenek az agyba. Tudod, ez az a tompíthatatlan érzés, amikor elsötétül a világ, és bármi áron édességhez kell juss. Legközelebb, ha ez az egyébként indokolatlan érzés rádtör, tudd, hogy a ravasz kis bacik irányítanak, és csapkodják az asztalt agyad képzeletbeli bárpultjánál egy kis édesség reményében.

Ha ki akarod küszöbölni, hogy a bélflórád irányítsa életedet, legközelebb nyúlj pro- és prebiotikumok után. Ezek segítenek helyreállítani bélflórádat és megteremtik az egészséges egyensúlyt.

4. Édesítőszerek

Ha már a harmadik diétás kólát iszod, pedig még csak két óra van, akkor ideje bekapcsolni a riasztót. Sajnos a mesterséges édesítőszerek összezavarják receptoraidat. Ez pedig azért van, mert a nyelved még nem tudta felvenni a diétáskólával a ritmust, és csupán arra képesek, hogy jelezzék az agyadnak, édesség érkezett. Ezután a hasnyálmirigy elkezd inzulint termelni. Ezzel pedig az a hatalmas baj, hogy a mesterséges édesítőszerek nem ugyanazt a folyamatot generálják a szervezetben. Ilyenkor az inzulinnak ki kell vonnia a cukrot a véráramból, ami növeli a hipoglikémia kockázatát, az agy pedig soha nem kapja meg a beígért cukrát. Ezért hát utasítást ad a szervezetnek, hogy vegyen még többet, és helló, te már battyogsz is a vállalati autómatához az újabb buborékos boldogság irányába. Jobban jársz, ha maradsz az ásványvíznél, vagy fogyassz citrommal, naranccsal izesített vizet.

Legyél kemény, hozd meg a döntést, hogy leküzdöd a cukrok iránti függőségedet. Nem mondjuk, hogy könnyű lesz, de tényleg csak az első néhány napot kell vasfegyelemmel kibírni, és utána már jobban megy majd. Hidd el, hosszútávon megéri!

Forrás: mindbodygreen
Nyitókép: Paul Bradbury

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: