Egészség és hagyomány: medvehagymás kalács

Ha már közeleg a húsvét, akkor nem hiányozhat a finom foszlós kalács sem az asztalról. Annak, aki már unja a hagyományos ízeket, van egy isteni turpisságunk.

A medvehagyma méltán népszerű ehető növény. Fűszeres, illatos leveleivel, enyhén fokhagymás ízével még azokat is meggyőzi, akik egyébként irtóznak a hagymás ételektől. A medvehagymában található szerves kénvegyületek – ami a hagymában a gyomorpanaszokat okozhatja – lényegesen alacsonyabb mennyiségben vannak jelen, ezért kevésbé irritáló. Ez a kedves növény régóta jelen van a népi gyógyászatban, mert antioxiáns tartalma révén hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez és erős méregtelenítő hatása van. Kitisztítja a vérereket, a bélrendszert és a vesét is. Enyhe gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonsága, valamint C-vitamintartalma – amelyek mind hozzájárulnak a sejtek károsodásainak helyreállításához – tehát nemcsak ízletes hozzávalóvá, de egészségessé is varázsolja az ételeket. Hallottunk már medvehagymás krémlevesről, pogácsáról és kenyérről is. De mivel most a kalácsnak és a medvehagymának is szezonja van, miért ne keverhetnénk össze őket?

Medvehagymás kalács

Hozzávalók:

  • 1-2 csokor medvehagyma
  • 30 dkg margarin
  • 2.5 dl tej
  • 50 dkg finomliszt
  • 10 dkg vaj
  • 1 db tojás
  • 1 ek cukor
  • 5 dkg élesztő
  • 1/2 ek só
  • + 1 tojássárgája a kenéshez
  • és fűszerek tetszés szerint

Az összes hozzávalót – most még a medvehagyma kivételével – keverd össze egy üvegtálban, majd jól gyúrd át az egészet. Tegyél rá egy konyharuhát, majd keleszd szobahőmérsékletű helyen, amíg körülbelül a duplájára nem dagad. Ha fonni szeretnéd, akkor válaszd három egyenlő részre a tésztát és gyúrj belőlük kígyókat. A medvehagymát aprítsd fel és szórd be vele alaposan a három tésztahengert, majd fond őket egybe.

Az egészet tedd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd várj még 20 percet, hogy a kalácsod még kicsit keljen. Ezután tedd 170 fokra előmelegített sütőbe, 35 percre. Körülbelül öt perccel a kivétel előtt a tetejét kend be a tojássárgájával és szórj rá tetszés szerint még medvehagymát, apróra vágott datolyát, vagy zatart, fekete szezámmagot. Az így kapott kalács nem csak tojás és sonka mellé kitűnő, de önmagában is isteni ízélményt ad és az ünnepi asztal büszkeségévé válik.

Medvehagyma szezON

Fontos, ha esetleg úgy döntenél, hogy magadnak szeretnéd gyűjteni:

Könnyen összetéveszthető a gyöngyvirággal, ami viszont mérgező! A medvehagyma levelének az alja matt, a teteje fényes, a levelében az erek párhuzamosan futnak. Hagymaillatú, de ez önmagában nem mérvadó, gyökérzete hagymaszerű, a medvehagyma levelei pedig roppanósak.

 

Nyitókép: Rimma Bondarenko/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

 

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: