Dübörög a sütőtökszezon, és mivel ez a zöldség rendkívül egészséges és vitamindús, kár lenne kihagyni az édességekből. Kint hűvös van, fúj a szél és esik az eső? Gyújtsd hát be a sütőt, és dobd össze ezt a különleges desszertet!
Az őszi-téli napokra ez egy isteni desszert, melynek a rétegei teljes mértékben kiegészítik egymást. A gyömbéres keksz fűszeres ízvilága, a sütőtökös-krémsajtos réteg könnyedsége és a tejföl fanyarsága együttesen egy ütős és könnyen elkészíthető desszertet varázsolnak az asztalodra.
Próbáld ki, nem fogod megbánni!
Kell hozzá:
- egy 21 cm-es tortaforma (10 szeletes)
Hozzávalók az alaphoz:
- 100 g gyömbéres keksz. Ha diétázol vagy inzulinrezisztenciás vagy, használj teljes kiőrlésű, cukormentes kekszet, ha pedig gluténérzékeny vagy, akkor számodra megfelelő mentes terméket. Az sem baj, ha nem gyömbér ízesítésű alapból a keksz.
- 1 púpozott teáskanálnyi teavaj
Hozzávalók a krémhez:
- 500 g krémsajt
- 300 g sütőtökpüré
- 3 tojás
- 150 g barna cukor, vagy ennek megfelelő mennyiség a kedvenc édesítőszeredből
- fél narancs reszelt héja és leve (lehetőleg bio, aminek a héját nem kezelték vegyszerekkel)
- fél teáskanálnyi őrölt fahéj
- fél teáskanálnyi őrölt gyömbér
- fél teáskanálnyi őrölt szerecsendió
- fél teáskanálnyi őrölt szegfűszeg
- 2 csipet só
Hozzávalók a tetejéhez:
- 200 g tejföl
- 50 g porcukor, vagy ennek megfelelő mennyiségű, porcukrot helyettesítő édesítőszer
Így készítsd el:
- A sütőtököt vágd legalább négy darabra, szedd ki a magját, és sütőpapíron süsd krémes állagúra a sütőben. Amikor kész és kicsit kihűlt, húzd le a héját, és mérj ki belőle 300 grammot, amit aztán turmixgéppel vagy botmixerrel pürésíts le. Az alaphoz a kekszet a vajjal egy aprítógép segítségével daráld össze, majd nyomkodd az így kapott masszát a sütőpapírral kibélelt tortaforma aljába egy evőkanál segítségével, és tedd mélyhűtőbe, amíg a krém el nem készül.
- A krémsajtot a cukorral (édesítőszerrel) és a fűszerekkel keverd össze robotgépben a legkisebb fokozaton, majd egyenként adagold hozzá a tojásokat, végül a sütőtökpürét! Ha kész a teljes krém, öntsd a kekszes alapra.
- 180 Celsius-fokra előmelegített sütőben 30 percig süsd így, majd vedd le a fokozatot és 160 Celsius-fokon további 20-25 percig hagyd még bent.
- Onnan tudhatod, hogy már jó, hogy a közepe kicsit még remeg, de már nem folyós.
- Amikor elkészült, öntsd rá a tetejére a porcukorral (édesítőszerrel) kikevert tejfölt, kicsit simítsd el, majd további 10 percig süsd így. Miután kivetted a sütőből, várd meg, amíg kihűl.
- Díszítsd fel, ahogy a kedved tartja, ezt a fantáziádra bízzuk. Használhatsz ehhez őrölt vagy egész fahéjat, reszelt narancshéjat, kakaóport, de akár pirított tökmagot is. Az igazán merészek pár csepp tökmagolajjal is meglocsolhatják a tetejét.
Van, aki krémsajt helyett mascarponéból készíti a sajttortát, mint például ebben a videóban:
Valódi vitaminbomba
A sütőtök rengeteg béta-karotint tartalmaz, ez az anyag adja narancssárga színét. A béta-karotin az egészséges látáshoz nélkülözhetetlen A-vitamin előanyaga, egyben antioxidáns is. Az antioxidánsok a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek kialakulásában szerepet játszó szabadgyökök ellen hatnak. Gazdag C-vitaminban, ami támogatja az immunrendszert, így könnyebben elkerülhetjük az őszi hónapokkal megszaporodó náthás, meghűléses megbetegedéseket. A sütőtökben lévő rostok segítik az emésztést, a kálium pedig szervezeted folyadékháztartásának szabályozásában játszik szerepet. A sütőtök terméshúsának kalóriatartalma alacsony, így diétás étrendbe is beilleszthető! A sajt pedig segít fedezni a B12-vitamin- és kalciumszükségleted egy részét.
Nem csak desszertnek, de a reggeli kávé mellé is tökéletes. Ha marad! Készítsd el most, és küldd el nekünk a műved fotóját ide: woohoo@woohoo.hu
Ha tetszett a cikkünk, ezeket is olvasd el:
- Uzsonnára egy gyors édesség? Ezt a bögrés sütit ki kell próbálnod!
- Lehangol a borús időjárás? Így javíthatsz a kedveden!
- Tudod, hogy melyik vitamin mire való?