Ne tökölj! Süss egy gyors és egészséges, sütőtökös cheesecake-et!

Sajttorta-különlegesség, ami diétás is lehet

Dübörög a sütőtökszezon, és mivel ez a zöldség rendkívül egészséges és vitamindús, kár lenne kihagyni az édességekből. Kint hűvös van, fúj a szél és esik az eső? Gyújtsd hát be a sütőt, és dobd össze ezt a különleges desszertet!

Az őszi-téli napokra ez egy isteni desszert, melynek a rétegei teljes mértékben kiegészítik egymást. A gyömbéres keksz fűszeres ízvilága, a sütőtökös-krémsajtos réteg könnyedsége és a tejföl fanyarsága együttesen egy ütős és könnyen elkészíthető desszertet varázsolnak az asztalodra.

Próbáld ki, nem fogod megbánni!

Kell hozzá:

  • egy 21 cm-es tortaforma (10 szeletes)

Hozzávalók az alaphoz:

  • 100 g gyömbéres keksz. Ha diétázol vagy inzulinrezisztenciás vagy, használj teljes kiőrlésű, cukormentes kekszet, ha pedig gluténérzékeny vagy, akkor számodra megfelelő mentes terméket. Az sem baj, ha nem gyömbér ízesítésű alapból a keksz.
  • 1 púpozott teáskanálnyi teavaj
Ha fogyókúrázol, használhatsz light, zsírszegény sajtkrémet is

Hozzávalók a krémhez:

  • 500 g krémsajt
  • 300 g sütőtökpüré
  • 3 tojás
  • 150 g barna cukor, vagy ennek megfelelő mennyiség a kedvenc édesítőszeredből
  • fél narancs reszelt héja és leve (lehetőleg bio, aminek a héját nem kezelték vegyszerekkel)
  • fél teáskanálnyi őrölt fahéj
  • fél teáskanálnyi őrölt gyömbér
  • fél teáskanálnyi őrölt szerecsendió
  • fél teáskanálnyi őrölt szegfűszeg
  • 2 csipet só

Hozzávalók a tetejéhez:

  • 200 g tejföl
  • 50 g porcukor, vagy ennek megfelelő mennyiségű, porcukrot helyettesítő édesítőszer
Sütőtökből is többfajta kapható, de bármelyikből elkészítheted!

Így készítsd el:

  • A sütőtököt vágd legalább négy darabra, szedd ki a magját, és sütőpapíron süsd krémes állagúra a sütőben. Amikor kész és kicsit kihűlt, húzd le a héját, és mérj ki belőle 300 grammot, amit aztán turmixgéppel vagy botmixerrel pürésíts le. Az alaphoz a kekszet a vajjal egy aprítógép segítségével daráld össze, majd nyomkodd az így kapott masszát a sütőpapírral kibélelt tortaforma aljába egy evőkanál segítségével, és tedd mélyhűtőbe, amíg a krém el nem készül.
WooHoo-tipp:
Ha nincs aprítógéped, tördeld a kekszet egy zacskóba, zárd le, és nyújtófával vagy klopfolóval óvatosan gyúrd addig, amíg apró morzsákra szét nem esik. Ha nem gyömbéres ízesítésű kekszet használsz, szórj bele a vajjal együtt egy pár csipet gyömbérport.
  • A krémsajtot a cukorral (édesítőszerrel) és a fűszerekkel keverd össze robotgépben a legkisebb fokozaton, majd egyenként adagold hozzá a tojásokat, végül a sütőtökpürét! Ha kész a teljes krém, öntsd a kekszes alapra.
  • 180 Celsius-fokra előmelegített sütőben 30 percig süsd így, majd vedd le a fokozatot és 160 Celsius-fokon további 20-25 percig hagyd még bent.
  • Onnan tudhatod, hogy már jó, hogy a közepe kicsit még remeg, de már nem folyós.
  • Amikor elkészült, öntsd rá a tetejére a porcukorral (édesítőszerrel) kikevert tejfölt, kicsit simítsd el, majd további 10 percig süsd így. Miután kivetted a sütőből, várd meg, amíg kihűl.
  • Díszítsd fel, ahogy a kedved tartja, ezt a fantáziádra bízzuk. Használhatsz ehhez őrölt vagy egész fahéjat, reszelt narancshéjat, kakaóport, de akár pirított tökmagot is. Az igazán merészek pár csepp tökmagolajjal is meglocsolhatják a tetejét.
A tökmagolajhoz külön ódát írhatnánk – és fogunk is –, hogy mennyire egészséges!
WooHoo-tipp:
Akkor a legfinomabb, ha csak másnap vágod meg, persze ki bírja ezt ki, amikor már az egész konyhát belengik a csodás, fűszeres illatok? A tejfölt pótolhatod krémsajttal is, ám ezt nem muszáj rásütni, csak a kihűlt sajttortára szépen elsimítani. Ha laktózérzékeny vagy,  a tejtermékeket, a krémsajtot és a tejfölt helyettesítsd a boltokban kapható laktózmentes változattal. A gyömbéres vagy mézeskalács ízű keksszel pikánsabb lesz a desszerted, de bármilyen verziót használhatsz. Még akár csokis kekszet is! Ha nincs otthon ennyiféle fűszered, akkor használj a boltokban kapható mézeskalács fűszerkeverékből 1,5 teáskanálnyit!

Van, aki krémsajt helyett mascarponéból készíti a sajttortát, mint például ebben a videóban:

Valódi vitaminbomba

A sütőtök rengeteg béta-karotint tartalmaz, ez az anyag adja narancssárga színét. A béta-karotin az egészséges látáshoz nélkülözhetetlen A-vitamin előanyaga, egyben antioxidáns is. Az antioxidánsok a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek kialakulásában szerepet játszó szabadgyökök ellen hatnak. Gazdag C-vitaminban, ami támogatja az immunrendszert, így könnyebben elkerülhetjük az őszi hónapokkal megszaporodó náthás, meghűléses megbetegedéseket. A sütőtökben lévő rostok segítik az emésztést, a kálium pedig szervezeted folyadékháztartásának szabályozásában játszik szerepet. A sütőtök terméshúsának kalóriatartalma alacsony, így diétás étrendbe is beilleszthető! A sajt pedig segít fedezni a B12-vitamin- és kalciumszükségleted egy részét.

Nem csak desszertnek, de a reggeli kávé mellé is tökéletes. Ha marad! Készítsd el most, és küldd el nekünk a műved fotóját ide: woohoo@woohoo.hu

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is olvasd el:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: