A sajtra mindkét állítás igaz: egyszerre egészséges, de nagy mennyiségben kifejezetten hízlal. Szerencsére van olyan sajt, amit akkor is nyugodtan fogyaszthatsz, ha éppen diétázol!
A tej élet, erő, egészség – ezt minden gyerek tudja, még ha álmából keltik is fel. De nemcsak a tej, hanem a tejtermékek is fontos részét képezik a táplálkozásnak. Legalábbis ebben a tudatban voltunk évtizedekig. Aztán persze kiderült, hogy nem minden úgy van, ahogy gondoltuk. A sajtok között többféle is van, ami kifejezetten hizlal, ha pedig túlzásba visszük, az egészségünkre is káros lehet. A sajt ugyanis olyan, mint a gyümölcs, azért (is) esszük, mert egészséges, miközben van amelyik jobban hizlal, mint egy sós kifli.
Sajt nélkül lehet élni, de nem érdemes
Kevés ember van, aki nem szereti a sajtot. Széles ismerettségi körömben mindössze egyetlen egy ember van, aki ódzkodik tőle. Kicsit vicces is, amikor egy pizzériában szól, hogy sajt nélkül kéri a pizzát, látom a pincéreken, hogy azt gondolják, szivatják őket. Ahogy a Helathy Code alapítója, Teresa Salinas mondja: „sokféle sajt létezik, de ezeket nem lehet egy csoportba sorolni, csak azért, mert mindegyik sajt. Figyelembe kell venni a tej eredetét, de még az állatok gondozásának módját is.” A szakértő hangsúlyozza, hogy elengedhetetlen, hogy sajtot együnk, hiszen rengeteg hasznos, a szervezet számára fontos tápanyagot tartalmaznak.
Jó sajt, rossz sajt
Nemcsak a zsírtartalom, vagyis a kalória miatt kell résen lenni a sajtokkal. „A tej és a sajt tápanyagokkal látnak el minket, beleértve a zsírban oldódó vitaminokat, kalciumot, zsírokat és fehérjéket. De túlzott bevitelük bélrendszeri elváltozásokat is okozhat. Ezeket a problémákat elsősorban a laktóztartalmuk vagy a tejfehérje, a kazein okozza.” A szakértő szerint egy másik szempont, amelyet szintén figyelembe kell venni, hogy nyers tejből – például a ketogén diéta egyik alapvető összetevőjéből – vagy pasztőrözöttből készül-e az adott sajt. Létezik egyfajta, ritka ételmérgezés, amely akkor fordulhat elő, ha a sajt nyers tejből készül, vagyis nem esik át termikus eljáráson a feldolgozás során.
„A sajt alapvetően zsírokból és fehérjékből áll, különböző arányban a tej eredetétől és a sajt típusától függően, legyen az friss, lágy vagy pácolt. Az érési idő a táplálkozási összetételét is befolyásolja. A friss sajt alacsony víztartalmú és nem igényel érlelést, tehát alacsony kalóriatartalmú, magasabb zsírtartalmú és alacsony koleszterintartalmú sajt” – teszi hozzá Salinas.

A light sajt is sajt?
Manapság szinte minden élelmiszerüzletben elérhetőek a light sajtok. Ha valakinek a fogyás vagy a súlymegtartás a célja, akkor biztos, hogy nyugodtabban veszi meg ezeket a sajtokat. Valójában érdemes inkább „normál” sajtot választani. Ugyanis a természetes zsírtartalomra szükség van, az kell ahhoz, hogy az összes tápanyag teljes mértékben, maximálisan fel tudjon szívódni. A zsír adja a sajt jellegzetes ízét, ha egy sajtra azt írják, hogy nulla százalék a zsírtartalma, azt meg se vegyük, az már szinte nem is nem élelmiszer.
Ezek a legegészségesebb sajtok
Ha csomagolt sajtot vásárolunk, azon elméletileg minden adatot megtalálunk, de viszonylag kevesen vannak, akik értelmezni is tudják a listát. A sajtoknál a kalóriaszám is becsapós lehet, mert lehet, hogy egy magasabb értékűből nem fogyasztanánk annyit, mert hamarabb jóllakunk vele, míg egy alacsonyabb kalóriaértékkel bíróból jóval többet eszünk, abban a hitben, hogy zsírszegény.
A szakértő ajánlása szerint a kecskesajtot érdemes legnagyobb arányban fogyasztani, mivel ennek a sajtnak az alapanyaga hasonlít legjobban az emberi tejhez, amely 10% kazeint tartalmaz, ennek köszönhetően az emberi szervezet számára a legjobban és legkönnyebben emészthető. Nagyot hibázni a parmezánnal sem lehet, bár elég magas a só tartalma, ha csak ízesítésre használjuk, az nem akkora mennyiség, hogy túlzottan bekavarna a kalóriaszámításba. A mozarella is jó választás, ráadásul nagyobb mértékben is bátran fogyasztható alacsony kalóriatartalma miatt. Annyi a titka, hogy lehetőség szerint ne előre csomagoltat, hanem frisset vásároljunk belőle. Érezni lehet a különbséget.
A sajtokról tehát nem érdemes és nem is kell lemondani, a mértékre kell mindig figyelni, a régi bölcsesség ebben az esetben is érvényesül: a kevesebb, néha több.
Forrás: elle.es
Nyitókép: READ&CO/Getty Images