Égjen a zsír: avagy miért sétálj időnként hátrafelé?

Néha be kell csapni kicsit a tested ahhoz, hogy fejlődj. És mi lehetne megtévesztőbb számára annál, hogy hátrafelé sétálsz? Ilyenkor annyira kell öszpontosítania az agyadnak és izmaidnak, hogy az energiafelhasználás is megemelkedik.

Minden egy lépéssel kezdődik. Még akkor is, ha az a lépés nem előre visz. Ha eddig nem voltál képben, akkor most eláruljuk, hogy a hátramenetnek számos olyan előremutató előnye van, ami miatt érdemes belevágni.

Sőt, ha jobban meggondoljuk, a hátrafelé sétának van néhány szimbolikus tartalma is. Jelentheti azt, hogy nem kell mindig a tömeggel együtt haladni. Jelentheti azt is, hogy van érték a komfortzónából való kilépésben és emlékeztethet rá, hogy merjünk új módon gondolkodni és kísérletezni. Azonban a szimbolikus jelentéstartalmon kívül a hátrafelé sétálásnak olyan tudományosan is alátámasztott előnyei vannak, amelyek miatt kifejezetten megéri néha irányt váltani. Mutatjuk az előnyöket.

via GIPHY

Téveszd meg a testedet

A szervezetünk mindig arra törekszik, hogy a lehető legalacsonyabb energiafelhasználással végezze el a feladatokat. Ezért ha például azt veszed észre, hogy a heti háromszori futás már nem hozza ugyanazokat az eredményeket, mint a legelején, tudd, hogy szervezeted beállt rá. Ilyenkor jön el az ideje egy kis „tudatmódosításnak”, vagyis annak, hogy becsapd a testedet és újra arra kényszerítsd, hogy egy számára egyszerű, de nem megszokott mozdulatsorra újra összpontosítson.

Egyensúlytalanság

A hátrafelé sétálással kiválóan tudod a testtartásodat és az egyensúlyodat fejleszteni. Ilyenkor az izmok, beleértve a hátizmokat és a hasizmokat is sokkal aktívabban dolgoznak, hogy fenntartsák a stabil testhelyzetet. Ez pedig nemcsak a testtartás javításához járul hozzá, de az egyensúlyérzék fejlesztéséhez is.

via GIPHY

Egyenes gerinc

A gerincoszlopot körülvevő stabilizáló izmoknak, valamint a medence és lábizomnak hátrafelé gyalogláskor összehangoltan kell működnie annak érdekében, hogy a gerincet egyenes és stabil helyzetben tartsák. Viszont arra neked is oda kell figyelned, hogy a feladatot helyes testtartással végezd, hiszen a rosszul elvégzett gyakorlat fokozott izomfeszültséghez vezethet. És a hátrafelé sétálás lényege pont az, hogy minimalizáld a gerinc terhelését, és maximális támogatást nyújts az izmoknak és ízületeknek.

Bizalmi játék

A legjobb, ha megkéred egy barátnődet, hogy felváltva végezzétek a hátragyaloglást. Tartsd a fejed felfelé, egyenesítsd ki hátadat, húzd be a hasad és próbáld megtartani a gerinc természetes ívét. Amíg a barátnőd őrszemként vigyáz rád, te teljes mértékben tudsz a saját mozgásodra koncentrálni. Nem kell attól tartanod, hogy valakibe beleütközöl, vagy kificamodik a bokád, vagy belelépsz valami váratlanba. Ráadásul ez a bizalmat is erősíti – nemcsak köztetek, de benned is.

Érzéki csalódás

Hátrafelé sétálni kihívást jelent az érzékek számára. Ilyenkor egész tested rendkívül tudatossá válik, hiszen fokozott figyelmet kell fordíts arra, amit éppen csinálsz. Gondolataid nem kalandozhatnak el, ezért az éberséged és érzékelésed, sőt tudatosságod is fejlődik általa.

Koncentrált kihívás

Hátrafelé sétálva az ember új perspektívát kap. Az ismert helyek újnak és érdekesnek tűnhetnek. Új részleteket fedezhetsz fel, és mivel ez a fajta mozgás megtöri a megszokott mintákat, frissítő hatással van a test és az elme számára is.

Hátrafelé sétálni nem mindennapi tevékenység, ezért nagyon erősen stimulálja az agyat. Az emelkedett agyi tevékenység pedig serkenti a kreativitást és újfajta gondolkodásmódhoz vezet.

Az pedig, hogy szokatlan körülmények között kell dolgozzon, javítja az olyan agyi funkciókat, mint a koncentráció vagy a reakcióidő.

Kalóriagyilkos

Hátrafelé sétálva a teljes testednek „éberen kell figyelnie”, ezért az energiafelhasználása sokkal magasabbá válik, így az időnkénti hátrafelé sétával a normál edzéseidet is hatékonyabbá teheted. Ez a hatás pedig jóideig akkor is megmarad, amikor legközelebb normálisan, vagyis előrefelé haladsz.

Nyitókép: bernie_photo/ GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: