EGOT, a legelitebb klub: ezek a sztárok mindent elértek

Eddig tizenkilencen érdemelték ki azt, hogy a szórakoztatóipar legkiemelkedőbb alakjait felsorakoztató listán szerepelhessen a nevük. De mi is az az EGOT?

Az EGOT igazából egy mozaikszó, mely az Emmy-, a Grammy-, az Oscar- és a Tony-díjak kezdőbetűiből jött létre. Tehát ahhoz, hogy valaki ebben a sorban szerepelhessen, a showbiznisz szinte minden szegmensében kiemelkedőt kell alkotnia, hogy elnyerhesse a televíziózás, a zene, a film és a színház legrangosabb elismeréseit. Először ez Richard Rodgers zeneszerzőnek sikerült, aki nemcsak EGOT, hanem PEGOT státuszba is került, hiszen ezen díjak sorát még egy Pulitzerrel is kiegészítette. De Audrey Hepburn, John Legend vagy legutóbb Elton John is teljes értékű EGOT-nyertesekként vonultak be a történelembe. Lássuk kik, miért és milyen sorrendben kapták meg az elmúlt évtizedekben ezeket a rangos díjakat.

Richard Rodgers

A történelem során először Richard Rodgers érdemelte ki az EGOT-státuszt, hiszen a zeneszerző 1962-ben a Winston Churchill: The Valiant Years sorozat zenéjéért kapott Emmy-díjjal minden rangos elismerést kipipált. Rodgers elsőként Oscart kapott 1946-ban: a State Fairben hallható It Might As Well Be Spring című szerzeménye a legjobb eredeti dal kategóriában érdemelt díjat, majd 1960-ban és 1962-ben Grammy-kkel egészítette ki a sort. Tony-díjak terén pedig egyébként is jól állt, hiszen különböző musicalekben végzett munkáját 1950 és 1979 között összesen nyolc alkalommal ismerték el a „színház Oscarjával.” Érdekességképp még megjegyeznénk, hogy Rogers a legjobbak közt is igazi rekorder, hiszen ő az egyik, aki 1950-ben Pulitzer-díjjal is ki tudta egészíteni rangos díjainak sorát.

(Fotó: Express Newspapers/Getty Images)

Audrey Hepburn

A csodálatos Audrey Hepburnnek szinte minden listánkon bérelt helye van, viszont ezt nemcsak szépségének és stílusának, hanem tehetségének is köszönheti. A színésznő szintén egy Oscarral kezdte az EGOT-ra való törekvését, az Akadémia 1954-ben, a Római vakáció című moziban nyújtott alakítását ismerte el szoborral, majd pár hónnappal később már a Tony-díj is polcára kerülhetett, ezt az Ondine-ban nyújtott Broadway-szerepéért ítélték oda neki. Audrey Hepburn azonban sajnos annak már nem örülhetett, hogy elismeréseinek száma egy-egy Emmy- és Grammy-díjjal is kiegészült, hiszen azokat már halála után ítélték oda neki. A színésznő 1993-ban aA világ kertjei Audrey Hepburnnel című dokusorozatért kapta meg a „televíziózás Oscarját”, míg a legrangosabb zenei elismerésben, 1994-ben, Audrey Hepburn’s Enchanted Tales című gyermekalbumáért részesült.

(Fotó: CBS via Getty Images)

Marvin Hamlisch

Marvin Hamlisch amerikai zeneszerző és karmester Richard Rodgershez hasonlóan nemcsak az EGOT státuszt, hanem a PEGOT-ot is elérte. Hamlisch 1974-ben a Robert Redford és Barbara Streisand főszereplésével készült Ilyenek voltunk című legendás filmért két Oscart is bezsebelt, majd ugyanebben az évben négy Grammy-t is magáénak tudhatott. 1976-ban a The Chorus Line musical pedig nemcsak Tony-díjat, hanem Pulitzert is hozott neki. A zeneszerző viszont, ha csak közvetve is, de nagyban Barbra Streisandnak is köszönheti az EGOT-ot, hiszen a 1974-es Oscarjai után Emmy-t is a színésznő közbenjárásával kapott. A Barbara: The Concert 1995-ben meghozta neki a hiányzó elismerést, ezzel pedig a legnagyobbak között is kiváltságos helyre került.

(Fotó: David Livingston/Getty Images)

Whoopi Goldberg

Whoopi Goldberg az első afroamerikai EGOT-sztárként vonult be a történelembe. Sokaknak meglepő lehet, viszont díjainak gyűjtögetését nem alakításainak köszönhetően kezdte, hiszen ő először egy Grammy-t pipált ki listájáról. Goldberg azt 1986-ban vehette át a legjobb vígjátékalbumnak járó kategóriában. A zenei elismerést öt évvel később, 1991-ben követte az Oscar: a Ghostban nyújtott feledhetetlen alakítását a legjobb női mellékszereplőnek járó aranyszoborral díjazták. 2002-ben Daytime Emmy-vel ismerték el, ez a díj ugyan az Emmy része, de attól függetlenül minden év júniusában külön rendezvény keretein belül adják át a legjobb, napközben futó műsoroknak és alkotóiknak. A színésznő azt Beyond Tara: The Extraordinary Life of Hattie McDaniel című filmben nyújtott alakításával érdemelte ki. Díjai sora is ebben az évben lett teljes, hiszen a Thoroughly Modern Millie című Broadway musical társproducereként a Tony-t is begyűjtötte.

(Fotó: Dia Dipasupil/Getty Images)

Andrew Lloyd Webber

Gyűjteményünk folytatódjon egy élő legendával, azaz Sir Andrew Lloyd Webberrel, akinek olyan nagysikerű musicaleket köszönhetünk, mint az Operaház fantomja vagy éppen a Macskák, de az ikonikus Evitán is dolgozott. A zeneszerző pedig nemcsak ezekkel a kultikus műveivel, hanem az EGOT-státusszal is örökérvényű hírnevet szerzett magának. Webber egyébként számos EGOT-ját megosztja munkatársával, a szintén EGOT-díjas Tim Rice-szal, köztük az 1980-as Grammy-, az 1980-as Tony- és az 1997-es Oscar-díjakat is. Ezenkívül ő még két további Grammy-t, egy Tony-t és egy Grammy Legend díjat is jegyez. Legutóbbi trófeáját 2018-ban gyűjtötte be, akkor a Jézus Krisztus Szupersztár televíziós válatozatán végzett munkáját ismerték el. Andrew Lloyd Webbert 1992-ben a királynő lovaggá ütötte, így neki a Sir EGOT megszólítás is kijár. 

(Fotó: Jamie McCarthy/Getty Images)

John Legend

John Legend, maradjunk annyiban, hogy hű művésznevéhez és negyvenéves korára már mindent elért, amit ember a showbizniszben elérhet. Tizenkét Grammy-díja mellé – melyekből az elsőt 2006-ban szerezte –, 2015-ben Oscart kapott a Selma című filmben szereplő Glory daláért, majd a Jitney című Broadway-produkció társproducereként 2017-ben a Tony-díjat is kiérdemelte. John Legend 2018-ban pedig Sir Andrew Lloyd Webberrel karöltve megszerezte az Emmy-t is. Utóbbiak értelmében nemcsak az egyik legfiatalabb EGOT-győztes, hanem az első afroamerikai férfi is, aki mind a négy fő kreatív díjat elnyerte.

John Legend
(Axelle/Bauer-Griffin /Getty Images)

Jennifer Hudson

Jennifer Hudson a 2022-es Tony-gálán írta be magát a történelemkönyvekbe, miután a Strange Loop társproducereként a legjobb musicalnek járó trófea tulajdonosa lett. Hudson egyébként 2007-ben kapta meg az Oscart, akkor Beyoncé oldalán alakított óriásit a Dreamgirs-ben, melyért a legjobb női főszereplőnek járó díjjal ismerték el. Ezt követően pedig 2009-ben a Grammy-t is megszerezte, akkor a legjobb R&B album kategória jelöltjei közül került ki győztesként. Elismeréseinek sora 2017-ben Daytime Emmy-vel egészült ki, majd – mint említettük – 2022-ben teljesedett ki EGOT-tá.

Jennifer Hudson
(Fotó: Dimitrios Kambouris / Staff/GettyImages)

Elton John

Legutóbb Elton John került be a szórakoztatóipar legelitebb klubjába. Az ikon elismeréseinek sorát szinte a végtelenségig sorolhatnánk, hiszen karrierje a ’60-as évektől kezdve töretlen, ezért esetében is igyekszünk csak az EGOT-ra szorítkozni. Elton John első Grammy-jét 1985-ben kapta, majd 1995-ben Oscarnak örülhetett, 2000-ben pedig Tony-díjat kapott. A legendás előadó azonban csak idén tudta beteljesíteni álmát, a 2024-es Emmy-gálán szerzett díjával kiérdemelte az EGOT-státuszt is.

Elton John
(Fotó:
Axelle/Bauer-Griffin/Getty Images)

Tizenkilenc a bűvös szám

Az előbbikben természetesen nem minden EGOT státuszú művészt mutattunk be, hiszen összesen tizenkilenc sztár tartozik ebbe az igazán szűk körbe. Lássuk, kiket ért még ez a keveseknek kijáró megtiszteltetés.

 • Helen Hayes (színésznő)
 • Rita Moreno (színésznő, énekesnő)
 • John Gielgud (színész, rendező)
 • Jonathan Tunick (zeneszerző, karmester)
 • Mel Brooks (író, rendező, dalszerző, színész)
 • Mike Nichols (rendező, komikus)
 • Scott Rudin (producer)
 • Robert Lopez (zeneszerző)
 • Tim Rice (szövegíró, producer)
 • Alan Menken (zeneszerző, producer)
 • Viola Davis (színésznő, producer)
Viola Davis is ennek az elit klubnak a tagja (Fotó: Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic)

EGOT vagy nem EGOT

A fenti lista egyébként még hét hírességgel egészülhetne ki, viszont az ő EGOT-státuszuk egyik díját nem versenyben szerezték, hanem például Academy Honorary Award, Grammy Legend vagy éppen Special Tony Award tulajdonosaiként érdemelték ki azt. Ebbe a sorba tartozik Barbra Streisand, Liza Minelli, James Earl Jones, Harry Belafonte, Quincy Jones és Frank Marshall is.

Liza Minellinek sincs miért szégyenkeznie (Fotó: Debra L Rothenberg/FilmMagic)

Velük bővülhet a klub

Kedvenceinknek ugyan nem könnyű kiérdemelni, hogy a legjobbak közül is kiemelkedjenek, viszont még jónéhány idolnak megvan a lehetősége arra, hogy történelmet írjon. Eminem például már „csak” egy Tony-díjra van attól, hogy első hip-hop előadóként könyvelhesse el az EGOT-ot. Igaz. még nem látjuk magunk előtt az ő közreműködésével készült Broadway-musicalt, viszont nagyon drukkunk neki, hogy valahogy ez megvalósuljon és a klub tagja lehessen. Ugyanez a helyzet Martin Scorsese esetében is, ahogy Kate Winslet vagy Paul McCartney, Adele és Cher is csak a „színház Oscarjára” várnak. Hugh Jackmannek viszont még a tényleges Oscart kell kipipálnia, Jeremy Irons-t és Al Pacinót pedig egy Grammy választja el a listától.

Eminem akár még történelmet is írhat (Fotó: CRAIG SJODIN via Getty Images)
EMINEM

Nyitókép: KMazur/WireImage/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: