Egy a YouTube-on futó hirdetésben ukrán nőket kínálnak fel amerikai férfiaknak

„Mire vársz? Légy bátor, és vedd el, ami a tiéd” – így szól egy állítólagos társkereső alkalmazás hirdetése, amely arra ösztönzi az amerikai férfiakat, hogy szerezzék meg, ami nekik jár. Jelen esetben a kiszolgáltatott helyzetben lévő ukrán nőket.

A közelmúltban a YouTube platformján jelent meg az a videóhirdetés, amely egy állítólagos társkereső alkalmazást hivatott promotálni. A rövid montázsban fiatal lányok láthatók, miközben a narrátor szláv akcentussal beszél a potenciális felhasználókhoz és felsorolja, miért érdemes ukrán nőt választani. Habár nem új keletű jelenség, hogy az USA állampolgárai nemzetközi társkereső oldalakon próbálják megtalálni jövendőbelijüket, az időzítés nem túl szerencsés. Mitöbb, egyszerűen felháborító, hiszen a YouTube az Ukrajna elleni orosz invázió idején futtatta ezt a hirdetést. Akkor, amikor rengeteg olyan hír látott napvilágot, hogy a háborús övezetben mennyi nő, kiskorú lány vált szexuális erőszak áldozatává.

A helyzetet tovább súlyosbítja a hirdetés tartalma, amely szerint az ukrán és más szláv nőket „a családi és a hagyományos értékek tiszteletére nevelték”, és „nem fordítanak figyelmet a  nagyobb korkülönbségre sem”. A narrátor ezt tovább tetézi azzal, hogy a nők az amerikai férfiakat preferálják, mert ők ambiciózusabbak, valamint stabilabb pénzügyi háttérrel rendelkeznek és a társadalmi felelősségvállalás terén is jobban teljesítenek, mint szláv társaik. A hirdetés azt is kihangsúlyozza, hogy a nők jól beszélnek angolul, így a kommunikációval sem lehet probléma. „Tökéletesen hangzik, igaz?” – mondja a női narrátor a hirdetés végén. „Akkor mire vársz? Légy bátor, és vedd el, ami a tiéd.”

Az angol nyelvű hirdetésről készült videó itt tekinthető meg:

Az ukrán-orosz háború kirobbanása óta nem ez az első eset, hogy ukrán nőket kínálnak külföldi férfiaknak. Vírusként terjedt egy „vicces” tartalom, amelyet röviddel azután tettek közzé a kínai közösségi médiában, hogy Oroszország megszállta Ukrajnát. A meme azt az üzenetet közvetítette, hogy a kínai férfiak hajlandóak menedéket nyújtani a háború által érintett nőknek, de csak akkor, ha fiatalok és vonzóak.

Nyitókép: Emilija Manevska/Getty Images
Forrás: Vice

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: