Egy ágy, ami földrengés esetén komplett bunkerré alakul

A biztonság törékeny dolog, pedig talán ez az, amire a legjobban vágyunk. Különösen azok, akik felett állandóan ott lebeg Demoklész kardja, mert életük állandó életveszélyben van a természeti katasztrófák miatt.

Mi itt, a Kárpát-medencében viszonylag biztonságosan, természeti csapásoktól mentesen élhetünk. De nagyon sok olyan földrész van, ahol a tornádók, az árvizek és természeti csapások az emberek mindennapi életére rányomják a bélyegüket. Tudósok és innovációs szakemberek dolgoznak minden erejükkel azon, hogy ők is biztonságban hajthassák álomra fejüket.

Állandó remegés

Földünk aktív, élő bolygó, amelynek forró belsejében zajló nagymértékű anyagáramlások hozzák létre a földrengéseket és a vulkánkitöréseket is. És bár valójában a Föld állandóan remeg, mégis a földrengés a világ egyik legveszélyesebb természeti csapása, hiszen nem lehet előre megjósolni, mint mondjuk egy cunamit, vagy vulkánkitörést. Nem lehet megfelelő pontossággal prognosztizálni hogy egy lassú, több évtizedig, gyakran évszázadig tartó elmozdulás hatására mikor következik be a törés az igen változatos földkéregben, így sajnos általában a legváratlanabb pillanatokban érkezik és rettenetes veszteségekkel jár.

Te is bármit megtennél, hogy megvédd a szeretteidet?

Talán az egyik legrettenetesebb dolog, ha a földrengés éjjel éri az embereket. Hiszen mire feleszmélnének, menekülni tudnának, már túlkéső. Mindezeket szem előtt tartva, a törökországi székhelyű mérnöki cég, a Dahir INsaat kidolgozta a földrengésbiztos ágyat. Ez a modern és innovatív bútor életet menthet.

Tudtad?
A XX. században öt olyan nagyobb földrengést jegyeztek fel a mai Magyarország területén, melyek jelentős károkat okoztak: Kecskeméten 1908-ban és 1911-ben, Egerben 1925-ben, Dunaharasztin 1956-ban és Berhidán 1985-ben.

Egyelőre az ágy nem egy design műremek, de ha az életünkről vagy gyermekeink életéről van szó, talán nem is a küllemé, hanem a funkcióé a főszerep. A Dahir INsaat által létrehozott ágy életmentő befektetés lehet a szeizmikusan aktív régiókban élők számára. Az ágy, bár első pillantásra tényleg meghökkentően néz ki, valójában rendkívül intelligens. A rengés során azonnali föld alatti törhetetlen és tűzbiztos menedékké alakul át, akár több személy számára is. Vigyázva arra, hogy semmi se csukódjon oda, amikor az ágy földrengést észlel, egyfajta túlélőbunkerré alakul és akár több napra való levegőt tárol. A belseje polcokkal felszerelt, ahová konzerveket, vizet, élelmiszert, gázmaszkokat lehet elhelyezni, egy komolyabb katasztrófa esetére. Talán ezzel az innovatív találmánnyal és a földrengésbiztonsági építkezési normák betartásával elérhetik azt, hogy a földrengésről szóló hírekben már nem is lesznek áldozatok.

És bár valószínűleg azt gondolod, téged ez a téma nem érint, jó ha tudod, hogy Magyarország sem mentes az erős földrengésektől. Az egyik legnagyobb, a mai Magyarország területén kipattant földrengés Komáromban volt, Mária Terézia uralkodása idején, 1763. június 28-án, magnitúdója 6,3 érték körülire becsülhető. A földrengés során a város harmada elpusztult, több mint hatvanan meghaltak, sok volt a sebesült.

Forrás: Dahir INsaat
Nyitókép:

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: