„Egy álom vált valóra” – akadálymentes kollekciót dobott piacra Selma Blair

A szklerózis multiplex-szel küzdő amerikai színésznő Isaac Mizharival közösen jelentette be első, fogyatékkal élő nők számára tervezett ruhakollekcióját.

Selma Blair újabb szakmában próbálja ki magát sikeresen. Színésznő, ügyvéd, író, szépségmárka-tulajdonos címei mellé most társul egy már most sikerre ítélt divatkollekció. Selma és régi barátja, a divattervező Isaac Mizhari egy „akadálymentes” ruhatárat álmodott meg a QVC-vel.

Egy igazi példakép

A színésznő neve sokaknak olyan filmekből lehet ismerős, mint a Kegyetlen játékok, a Doktor Szöszi vagy éppen az Édes kis semmiség. Selma Blairnél 2018-ban diagnosztizálták a gyógyíthatatlan autoimmun betegséget, a szklerózis multiplexet. Ő pedig fáradhatatlanul harcol ellene, Instagram oldalán megmutatja életének azon részét is, ahol nem a Hollywood-i csillogás veszi körül. Viselkedéséből a betegséggel küzdők és még mi magunk is példát vehetünk. Egy igazi harcos, aki sosem adja fel.

Selma Blair betegségének diagnosztizálását követően ragyogta be a Vanity Fair Oscar partyját. (Photo by John Shearer/Getty Images)

Utóbbit bizonyítja az is, hogy 2022-ben a Dancing with the Stars-ban öt adáson keresztül lépett hétről-hétre színpadra profi partnerével és csak az orvosai kérésére adta azt fel. Nagy sajtóvisszhangot kapott, amikor az áprilisi British Vogue címlapján pózolt és nyíltan beszélt betegségéről, illetve arról, hogy éveken keresztül diagnosztizálták félre. A májusban róla megjelent dokumentumfilm, „A bemutatjuk Selma Blair-t” teljes betekintést nyújt magánéletének nehézségeibe. Selma Blair egy iszonyú erős nő, aki valahol mindannyiunk példaképe lehet. Könyvet ír, egy szépségmárkát irányít, gyermeket nevel és most már divattervezői babérokra is tör.

Isaac x Selma

A színésznő megtanult együtt élni betegségével, ami nála gyakorta tünetmentes, de olykor befolyásolja a mobilitását. Isaac Mizharival a közös kollekció gondolata már rögtön a szklerózis diagnosztizálásakor megfogalmazódott bennünk, hiszen barátságuk évtizedekre nyúlik vissza. Selma Blair legemlékezetesebb vörös szőnyeges pillanatait köszönhetjük a New York-i bázisú designernek.

A közös kooperációhoz Isaac Blair kitartásából merített erőt és a fogyatékkal élők közösségével karöltve álmodták azt meg. Tizenöt darabból álló kollekciójukban pulóverek, nadrágok, kabátok, ingek és kiegészítők egyaránt megtalálhatók. A tervezéskor a legnagyobb figyelmet természetesen a kényelem kapta, így a ruháknál ügyeltek a lapos varrásra, a nyakkivágásokra és azok gombok vagy zipzárak helyett mágneses záródást kaptak. Mindemellett természetesen a hozzájuk használt textil is kiemelt fontosságú volt, így javarészt sztreccsanyagokkal dolgoztak. Alkotás közben a színésznő figyelt arra, hogy csak olyan kreációk kerüljenek ki kezeik közül, amelyeket ő maga is szívesen viselne. Selma Blair és Isaac Mizhari is élvezték a munkájukban rejlő kihívást, hogy kényelmesebbé tegyék azoknak a nőknek az életét, akik betegségüknél fogva eddig az öltözködésnek nem az élvezetes oldalát látták. Olyan szempontokat is figyelembe vettek, amire az átlagember, s az átlag designer nem is gondolna, minthogy egy kerekesszékkel élő számára nem mindegy, milyen anyagból, milyen szabással készül a nadrágja. Terveik közt szerepel, hogy kollaborációjuk következő állomásaként uniszex és férfi darabokkal bővítik kollekciójukat, a hölgyek azonban már most lecsaphatnak a forradalmi darabokra.

Forrás: people.com
Nyitókép: QVC/JONATHAN PUSHNIK

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Legnépszerűbb cikkek: