Egy apuka átalakította a Disney-meséket, mert elege lett abból, hogy tele vannak nemi sztereotípiákkal

Egy, a TikTokon népszerűvé vált apuka átalakította a klasszikus Disney-meséket, mert szerinte a történetek rossz üzenetet közvetítenek kislányának.

Sokan a Disney-történeteken nőttünk fel, gyakran ezekhez kapcsolódnak gyerekkorunk meghatározó élményei is. Néhányan azonban úgy vélik, hogy ezek a mesék negatív hatással vannak a fiatal lányokra, mivel káros nemi sztereotípiákat közvetítenek. Ebbe a csoportba tartozik az az apuka is, aki a TikTokon (@dcaspers) tett szert nagy népszerűségre. A férfi szeretné, ha kislánya egy olyan világban nőne fel, ahol a nőknek – a társadalom által férfiasnak titulált munkakörökben is – ugyanakkora esélyük van érvényesülni. Ezért modernizálja, alakítja át azokat a Disney-jeleneteket, amelyek szerinte nem ezt az üzenetet közvetítik, hanem a sztereotípiákat erősítik. Például Aranyhaj nem egy pitesütő versenyt nyer meg, hanem osztályelső lesz az egyetemen.

Olyan klasszikus meséknek változtatja meg a cselekményét, mint például A kis hableány, a Hamupipőke vagy az Aranyhaj és a nagy gubanc. A digitálisan módosított képeket és szövegeket kinyomtatja, majd a könyvekbe ragasztja őket. Így szellemes válaszokkal, váratlan fordulatokkal tűzdeli tele a jól ismert történeteket. „Nem szabad elvárni egy nőtől, hogy felelős legyen az otthonáért, csak azért, mert nő. Egy házaspárnak az alapján kell megbeszélnie a házimunka eloszlását, és minden más kötelezettséget, hogy milyen a munkaidejük, mennyire leterheltek. (…) Sajnos a kutatások azt mutatják, hogy a nők még munka mellett is több házimunkát végeznek, mint a férfiak.” – mondta egy interjúban. 

Annak ellenére, hogy az apuka TikTok-oldala több mint 48 ezer követővel büszkélkedhet, videó pedig közel 2,5 millió lájkot kaptak, projektje igencsak megosztja a közönséget. Egyesek dicsérik a mesék új változatait, hiszen ezzel olyan jövőképet közvetít a gyerekeknek, amelyben a társadalmi egyenlőség fontos szerepet kap. Mások viszont úgy látják, hogy nem helyes amit csinál, nincs szükség a klasszikusok cenzúrázására. Szerintük bőven elég, ha a modern mesékben jelenik meg ez a törekvés. Nézd meg az apuka munkáit, és oszd meg velünk, te mit gondolsz.

Merida nem készít bárkinek sütit

apuka tiktok disney
Fotó: @dcaspers/TikTok

Az eredeti történetben Maudie segítséget kér a süteménysütéshez, de egyedül Merida áll be a konyhába mellé, testvérei elutasító választ adnak. Végül mégis örömmel falatozhatnak az elkészült finomságokból. Az apuka változatában viszont Merida nem egy tepsi gőzölgő süteményt tesz eléjük, hanem tisztítószereket mondván „Bocsi fiúk, ha sütit szeretnétek, először tegyetek rendet a konyhában.”

Aranyhaj nem a konyhában, az egyetemen remekel

apuka disney tiktok
Fotó: @dcaspers/TikTok

A könyvben eredetileg Aranyhaj egy pitesütő versenyre nevez be, ahol az ő desszertjét ítélik a legjobbnak. A TikTok-sztár apuka viszont nem azt az üzenetet szeretné továbbadni kislányának, hogy csak a konyhában teljesedhet ki. Ezért az ő változatában a hercegnő a Harvard egyetemre adja be a jelentkezést, majd osztályelsőként végez. Ezért a herceg az, aki meglepi őt egy pitével.

Munkamegosztás a Hófehérke és a hét törpe háztartásában

disney apuka
Fotó: @dcaspers/TikTok

Ahogy az apuka az interjúban is kiemelte, a nők világszerte több láthatatlan munkát végeznek, mint a férfiak – és szerinte a Hófehérke és a hét törpe illusztrációi azt tudatosíthatják a gyerekekben, hogy ezzel semmi probléma. Vagyis a kislánya ebből a meséből is megkapta saját változatát, hogy megtanulja, a családon belül mindenkinek egyenlően ki kell vennie a részét a feladatokból. Az eredeti könyvben Tudor csak a lapátot tartja Hófehérkének, a TikTokon viszont már azt láthatjuk, hogy egyedül nekiáll a takarításnak.

Forrás: Bored Panda
Nyitókép: RTL Sajtószoba

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: