Ízesítsd az életed: egy csipetnyi fűszer elég lehet a gyomor egészségéhez

Egy amerikai egyetem legújabb kutatásai szerint egy maréknyi dió és egy kis fűszer csodát művel a bélrendszer egészségével.

A gyomrunk telis-tele van mikrobákkal, amelyek baktériumok, vírusok és gombák sokasága. Ezek együtt alkotják a bélmikrobiomot, aminek a működése a tudósok szerint nélkülözhetetlen az egészségünkhöz. A diéta, edzés és gyógyszerszedés, csak néhány a befolyásoló tényezők közül, melyek kihatnak ennek az érzékeny rendszernek a működésére, ezért mindenki bélflórájának más és más összetétele van. Hogyha a bélmikrobiom nincs megfelelően táplálva, akkor a kártékony mikrobák könnyen el tudnak szaporodni, ezáltal megnehezítve a jótékonyak dolgát az olyan mindennapi tevékenységekben, mint az immunrendszer működtetése vagy a táplálék feldolgozása. De szerencsére egy kis fűszer nemcsak az étkezésünket teszi sokszínűbbé, hanem a gyomrunk egészségében is kulcsszerepet játszik.

Fűszerekkel a vitalitásért

Penny M. Kris-Etherton, táplálkozási szakértő szerint azok az emberek, akiknek a szervezetében szerteágazó a mikrobák típusa, általánosan jobb egészségnek örvendenek. Amikor különböző étrendekről esik szó, sokan megragadunk a zöldségek és a hús különböző formáinál, viszont az igazság az, hogy nagyon sok függ attól, hogy hogyan fűszerezzük és dobjuk fel a fogásokat. Kris-Etherton és munkatársai az elsők között vezettek kutatást a fűszerek és fűszernövények emberi bélflórára gyakorolt hatásairól. A résztvevő csoportok egyikét arra kérték, hogy fűszerek különböző mennyiségeit használják fel az ételkészítéshez, míg a másik csoport egyáltalán nem használt fűszereket. A kutatás végén a fűszereket használóknál jóval változatosabb baktérium összetételt figyeltek meg.

Miért pont a fűszerek?

A fűszerezés egy gyors és hatékony megoldás arra, hogy támogassuk a bélflóra működését. Hiszen valljuk be, a mai rohanó világban elég nehéz mindig változatosan étkezni. A fűszerek segítségével viszont a lehető legtöbbet hozhatjuk ki az étrendünkből, különösebb erőfeszítés nélkül. Egy hasonló tanulmány azt is bebizonyította, hogy a fűszerek segítségével serkenthető az úgynevezett Ruminococcaceae bélbaktérium, amely az egészséges bélrendszer egyik legfőbb komponense és számos krónikus bélbetegség legnagyobb ellensége.

Egy kevés dió minden napra az orvost távol tartja

Ugyanakkor nem csupán a fűszerek segíthetik a jóindulatú bélbaktériumok szaporodását. A Pennsylvania State University egyik legújabb vizsgálata arra jutott, hogy a különböző diófélék szintén javíthatják a bélmikrobiom működését. A résztvevők egy része 6 héten keresztül minden este megevett egy maréknyi natúr földimogyorót, míg a többi résztvevő ugyanabban a mennyiségben fogyasztott különböző ízesített kekszeket. Az eredmények arra világítottak rá, hogy a dió és mogyoró fogyasztása által, a fent említett Ruminococcaceae baktérium jelentősen megnövekedett a résztvevők bélrendszerében.

Habár egyre többet hallunk a gyomor egészségének fontosságáról, egy olyan összetett rendszerről beszélünk, amely még rengeteg kutatnivalót tartogat a szakértők számára. Azonban egy biztos, a fűszerek ízt, egészséget és változatosságot rejtenek magukban, így megéri kísérletezgetni velük a konyhában. Ne féljünk hát a fűszertartó után nyúlni miközben főzünk, mert amellett, hogy ízletesebbé tesszük az ételt, még a gyomrunk is meghálálja a döntésünket.

Nyitókép: AlexRaths/ Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: