Egy egyszerű gondolat, amivel jobbá teheted bárki napját, akit megbántottak

Néha nem egyszerű kijönni azokból a helyzetekből, amikor megsebzik a lelkünket. De ha ezt az egyszerű gondolatot alkalmazod, egy csapásra másként fogsz tekinteni a világra.

Mindannyiunkkal előfordult már, hogy egy rossz élű megjegyzés órákra elvette a kedvünket. És mivel mai napig vannak olyan emberek, akik egyszerűen abban lelik örömüket – ha nagyon pikírt akarok lenni, akkor abból táplálkoznak –, hogy elrontják mások napját, ennek gyakran ki vagyunk téve. Szerencsére a pszichológia már ezek ellen az emberek ellen is megtalálta azt a védőpajzsot, ami megóvhat attól, hogy ne kelljen órákig rágódnod.

A boldogság nyomában

Bár Coco Chanel azt mondta, hogy a tökéletes nő visszafogja magát, ha valami bántja, és nem mutatja a fájdalmát, azért valljuk be, ez korántsem olyan egyszerű dolog. A mérgezett nyíl, akármekkora játékosok is vagyunk, jó időre megbéníthatja az ember lányát. Egy nap a lányom szörnyen rosszkedvűen érkezett haza az iskolából. Valaki megjegyzést tett a hajára (ami egyébként szerintem csodás), és ő valahogy nem tudott túllépni rajta. Nagyon sajnáltam, és nem tudtam, hogyan segíthetnék rajta.

fotó: wundervisuals/GettyImages

Az idő urai

Végső elkeseredésemben határoztam el, hogy megosztom vele az alábbi analógiát: képzeld el, hogy van 86.400 euród, és valaki elvesz belőle 10-et. Lennél emiatt annyira szomorú, hogy kidobod a maradék 86.390-et? Kikerekedett szemmel válaszolta: Dehogy!

Akkor jó, ha tudod: 86.400 másodperced van egy napban. Miért hagynád, hogy bárki negativitása elvegye tőled a maradék 86.390 másodpercedet?

Görbe tükör

Ne hagyd, hogy egy negatív komment vagy kellemetlen társalgás tönkretegye az egész napodat. Mit gondolsz, a boldog emberek mondanak vagy tesznek olyat, amivel ártanak másoknak? Vagy inkább azok csinálnak ilyet, akik belül, mélyen boldogtalanok?

Aztán beszéltünk arról, hogy egy-egy ilyen megszólalás, vajon mit mondhat el a másik emberről, mi az, ami bánthatja, miért szomorú vagy boldogtalan. Mire van vajon szüksége?

Nagyon fontos, hogy az ilyen helyzeteket, főleg gyerekeknél, ne söpörjük félre annyival, hogy nem nagy ügy vagy túl leszel rajta. Fontos, hogy megértsük szeretteink érzéseit. Hiszen csak ebben az esetben tudjuk a kezünkbe venni az irányítást és megtalálni az eszközöket ahhoz, hogy ne áldozatai, hanem irányítói legyünk életünknek.

 

Nyitókép: Maskot/ Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: