Egy elvarázsolt paradicsom: irány Szlovénia!

Ha unod már Ausztriát, próbálj ki valami újat: Szlovénia vad bája télen mutatkozik meg igazán

Szlovénia alig 6 órányi autózásra fekszik a magyar fővárostól és valódi földi paradicsom. Csaknem háromezer méterre nyúló hegyormok, fantasztikus vadvizek, barlangok és széles napsütötte völgyek várnak.

Meg se állj a Júliai-Alpokig, annak fővárosáig, Bovecig, ahol a felújított Kanin sípályái várnak. A Kanin hegyen a szlovénok Olaszországgal osztoznak és a síbérleteket akár mindkét ország pályáira is megveheted, így akár ebédelhetsz is az olasz oldalon a Sella Nevea-n levő Gilberti házban. A lifteket 2016-ban újították fel és ma már nem azt a retro érzést keltik, mint korábban.

Az offpiste, azaz a pályán kívüli síelés szerelmesei is jó helyre érkeztek, a Kanin pályái mellett biztonságosan lehet csúszni szűzhóban is, ráadásul a szlovénok is imádnak a pályán kívül síelni. Ehhez nem árt egy lavina tanfolyamot elvégezni, amin megtanítják, hogyan lehetsz biztonságban a pályán kívül is és mit kell tenned, ha esetleg egy lavinával találkozol. A síelésnek van egy másik ága, ami kiválóan űzhető itt Bovec környékén, ez pedig a sífutás. Ez az egyik legjobb sport, a felszerelés is nagyon egyszerű, egy vékony futólécből, egy pár speciális cipőből és egy pár botból áll. Remekül átmozgat és nem is extrém sport, nem kell lejtőkön csúszkálni, épp elég csak nekivágni a boveci reptér körül vezető futó és sétautakra.

szlovénia
Fotó: Molnár Anikó

Holdbéli táj

A Soča völgye télen különösen varázslatos, a fehér zúzmarába öltözött erdő díszletében a türkiz és smaragd színű Soča folyó egy elvarázsolt világba repít. Az első világháború alatt 1915-től 1917-ig, itt az olasz nevén Isonzó völgyében vívták a híres isonzói csatákat, szám szerint tizenkettőt. A magyar áldozatok számát 300 000-re becsülik, főként felvidéki, erdélyi, partiumi és kárpátaljai hadosztályok veszteségeként. Emléküket egy múzeum őrzi Kobaridban.

Túrázz és vessz el a folyóparti ösvényeken

Elindulhatsz a Kal-Koritnica folyó mentén, ahol több, a folyót átszelő kis fából készült függőhídon kelhetsz át. Ne izgulj, bár mozognak, mind nagyon stabilak! A másik túra a Kozjak vízeséshez vezet, ami egy titkos vízesés, ugyanis egy barlang rejti el az arra járó tekintetek elől. Körös-körül havas hegycsúcsok látványa kíséri az utat.

szlovénia
Fotó: Molnár Anikó

Ha már itt jársz látogass el Drežnica-ba, ahol február elején a hazai busójáráshoz hasonló fergeteges karnevált tartanak. Gyönyörű famaszkokba öltözött kosztümös karneválozók teszik hihetetlenül hangulatossá Szlovénia legzajosabb és legszínesebb fesztiválját.

Sportolj a szabadban!

Zarándokolj el a Soča folyó forrásához, ami egy 1100 méteren található barlang, ahonnan a világ egyik legszebbjének nevezett kristálytiszta folyó kibújik és elindul 138 kilométeres túrájára. Ha szívesen barangolnál a hegyekben, akkor a hótalpakat neked találták ki, ezt az őseink által használt ügyes szerkezetet. Ez segít abban, hogy a hóban ne süllyedj el, hanem szépen a hatalmas talpak segítségével nekivágj a túrának. Botot ne felejts el vinni, bár ha béreled a hótalpakat, akkor biztos lehetsz abban, hogy kapsz hozzá.

szlovénia
Fotó: Molnár Anikó

Szlovénia

A Trenta völgy mágikus hely, ahol a Soča folyó mellett túrázhatsz, itt akár kezdőként is csatangolhatsz, mert alig van emelkedő, a táj viszont mesés. Számos ösvényt találsz a Log pod Mangartom-ban és hegyi vezetőkkel akár éjszaka is túrázhatsz ebben a mesevilágban.

Szlovénia
Fotó: Molnár Anikó
Szlovénia
Fotó: Molnár Anikó
Szlovénia
Fotó: Molnár Anikó

Sőt hegyet is mászhatsz, kedvelt célpont például az 1673 méteres Stol csúcsa, amely a Júliai-Alpok egyik leghosszabb hegygerincén át vezet és egy könnyű, de kifejezetten hosszú túra.

Szlovénia
Fotó: Molnár Anikó
Fotó: Molnár Anikó

Három ország konyhája, ha találkozik

Ha extrémebb kihívásokra vágysz, akár jeget is mászhatsz, télen a vízesések ugyanis jéggé fagynak és megfelelően képzett hegyi vezetővel és felszereléssel, ami többi között jégcsákányokból és hágóvasakból áll, felhághatsz rájuk. Életre szóló élmény lesz a több tízméteres jégesésre felmászni. Ha kisportoltad magad fordulj a kulináris kalandok felé, mert itt az Alpok keleti csücskében, a szlovén konyha igazán sok izgalmat tartogat, hiszen magába szívta a szomszédos olasz és osztrák konyha legjobb vonásait.

Szlovénia
Fotó: Molnár Anikó

Akár szervezett kaja-túrán  is kipróbálhatod a híres helyi birkasajtokat, a világ legfinomabb pisztrángját és a frikát, ami talán a legjobb téli étel rengeteg sajtból és krumpliból. De hát ennyi túra után meg is érdemled, nem?

Nyitókép: Molnár Anikó

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: