Egy falat Libanon a budapesti Dunakorzón

Egzotikus hangulat és harmonikus ízek az InterContinental szálloda éttermében

Hogy a szofisztikált közel-keleti konyha mikor vette le a lábáról a magyar közönséget, arra nehéz választ találni. De egy biztos, az elmúlt években sorra nyitottak a mezzéket és bárányhúsos ételeket felvonultató helyek, a legújabb az ARZ.

Minden korszaknak megvan a maga gasztrotrendje. 10-15 évvel ezelőtt nagyot ment a thai konyha, majd az indiai kapott lendületet, az elmúlt években azonban úgy tűnik, a magyar közönség közelebbi tájakra vándorolt. Már, ami a kedvenc ízeiket illeti. A közel-kelet, Libanon, Izrael, Egyiptom és a környékbeli országok hagyományai és ételei beférkőztek a mindennapjainkba. A mezze, a baba ganoush és a kofta sokunk számára már nem idegen kifejezések, hanem a kedvenc finomságaink, amiért örömmel nyakunkba vesszük a várost. Az InterContinental májusban megnyitott, libanoni ételeket felvonultató étterme, az ARZ a kiváló ízek mellett azonban mással is kecsegtet: egy lenyűgöző helyszín a főváros közepén, mesés panorámával és profi kiszolgálással.

Kezdjük az elején!

A libanoni konyhával nem lőhetünk mellé. A mediterrán és török vonulat épp úgy felfedezhető benne, mint az enyhe távol-keleti beütés. Mégis, ezeket az ételeket bátran ajánlom azoknak, akik kipróbálnának valami újat, de kevéssé nyitottak az egzotikusabb ízekre. Az ARZ séfje, Yahya Khadaro autentikus fogásaiban a fahéj markáns aromája, a kömény, a kakukkfű, valamint a hús pörkölésére használt leveles zöld fűszernövények, a fokhagyma és a frissítő citrom dominál. De semmi sem tolakodó vagy extrém, ugyanakkor minden íz nagyon a helyén van, igazán élvezetes ebéd vagy vacsora vár arra, aki asztalt fogalal az ARZ-be.

Mezze hidegen és melegen

A hosszú és kiadós étkezések szerelmesei ki ne hagyják az étterem mezze kínálatát. Az előétel gyanánt felszolgált apró fogások közül a baba ganoush és a töltött szőlőlevél egészen kiemelkedő. Előbbi egy, a magyarok által ismerthez képest sokkal könnyebb és frissebb padlizsánkrém, utóbbit pedig biztosan sokan kóstolták már. Tapasztalatból mondom, hogy akkor is érdemes próbát tenni a szőlőlevéllel itt, ha korábban nem voltak jó tapasztalataink, a séf ugyanis, valószínűleg a friss alapanyagoknak hála az általam eddig kóstolt legfinomabb töltött szőlőlevelet prezentálta.

A mezzék úgy a legjobbak, ha társasággal érkezünk, így mindenkinek van módja megkóstolni minden fogást. Az étel megosztása, a közös étkezés rituáléja egyébként nagy hagyomány a közel-keleten, érdemes kipróbálni!

Ahogy a hideg mezzéknél, a melegeknél is kiemelnék egyet. A legtöbben nem rajongunk a májért, én néha leküzdök belőle egy kicsit, mert tudom, milyen remek vasforrás. Az ARZ-ben felszolgált máj azonban utolérhetetlen, a kevés tejszínt is tartalmazó szósz és a roppanós gránátalmamagok egy egészen új szintre emelték ezt a fogást, amiért kénytelen vagyok újragondolni a májjal szembeni előítéleteimet.

A bárány öt csillagot érdemel

A bárány a legegészségesebb húsok egyike. A háztartaásokban az ára és/vagy a beszerezhetőség miatt viszonylag ritkán fordul elő, éppen ezért, ha étteremben járunk mindenképp érdemes kipróbálni. Az ARZ grillezet bárány nyársa, a borda és a kofta, azaz a darált bárányhús közül nálam egyértelműen az utóbbi vitte a pálmát, hála a libanoni fűszereknek.

Nincs az a bikinialak, amiért lemondanék a desszertről

Az étterem három desszertje közül a rizspuding lett a befutó, amit a pisztácia tett igazán különlegessé. Az enyhe citrusos íznek hála a számításaimmal szemben egy igazán könnyű desszerttel zárhattam az ebédet. Ahogy a cikkem elején is említettem, az ARZ-ben a remek ételek mellett mást is kap a vendég. A kiszolgálás, az étterem személyzete teszi igazán különleges élménnyé az itt elköltött ebédet vagy vacsorát. Az az odafigyelés, amit a személyzet a vendégek felé tanusít ma már olyan ritka, mint a fehér holló, már csak ezért is érdemes betérni a meseszép Dunakorzón található étterem teraszára és elmerülni a libanoni konyha különleges fogásaiban.

Nyitókép: Duygu Coban/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: