Hoztunk neked egy tök jó receptet! Elnézést kérünk a szörnyű szóviccért, ígérjük, ez az isteni sütőtökös kenyér kárpótolni fog.
A sütőtök akkor jó, ha megcsípte a dér. Ezzel a kijelentéssel sokan vitába szállnának, hiszen már szeptembertől szezonja van a sütőtöknek, amely egészen decemberig tart. Ezalatt a néhány hónap alatt viszont minél több ételbe megpróbáljuk belecsempészni a finomságot. Leggyakrabban a sütőből kivéve, még forrón kanalazzuk, krémlevesként is isteni, de sokan nyersen, turmixba préselve is fogyasztják. A sütőtökből készült frenetikus desszertekről kár lenne megfeledkezni: a sütőtökös pite Amerikában igazi sláger, de sajttorták, kenyérpudingok és fánkok ízesítésére is használják. Az interneten az új kedvenc a sütőtökös kenyér, ezért mi most egy ilyen recepttel bővítjük a sort.
Sütőtökös kenyér csokidarabokkal
Hozzávalók:
- 220 g liszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 1/4 teáskanál őrölt szerecsendió
- 1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1/4 teáskanál őrölt gyömbér
- 3/4 teáskanál só
- 2 tojás
- 150 g kristálycukor
- 100 g barna vagy nádcukor
- 340 g sütőtök, pürésítve
- 120 ml kókuszolaj (vagy napraforgó olaj)
- 60 ml narancslé (tejjel helyettesíthető, de narancslével az igazi)
- 120 g étcsoki
Elkészítés:
- Ellenőrizd, hogy a sütőrács nincs-e túl közel a sütő tetejéhez. Ha igen, akkor tedd lejjebb, így biztosan nem kap oda a kenyér teteje. Ezután melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
- Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a szódabikarbónát, a fűszereket és a sót. Egy másik edényben a tojásokat keverd el alaposan a cukorral, majd add hozzá a sütőtökpürét, az olajat és a narancslevet. A nedves hozzávalókat önts a szárazhoz, majd az egészet óvatosan, néhány mozdulattal keverd össze. Végül add hozzá a csokit és egy utolsót keverj a tésztán.
- Az egészet öntsd egy sütőpapírral bélelt kenyérformába és tedd 60-65 percre a sütőbe. 30-35 perc után érdemes alufóliával lefedni és így folytatni a sütést, hogy a kenyér teteje ne kapjon oda. Tűpróbával ellenőrizd, hogy a közepe is megsült. Ha igen, szeletelés előtt hagyd teljesen kihűlni.
- A kenyér szobahőmérsékleten 3-4 napig, hűtőben nagyjából 10 napig eláll. De valószínűleg hamarabb el fog fogyni, az utolsó morzsáig.
Nyitókép: The Washington Post/Getty Images