Egy falat ősz a tányéron: veszélyesen finom sütőtökös kenyér

Hoztunk neked egy tök jó receptet! Elnézést kérünk a szörnyű szóviccért, ígérjük, ez az isteni sütőtökös kenyér kárpótolni fog.

A sütőtök akkor jó, ha megcsípte a dér. Ezzel a kijelentéssel sokan vitába szállnának, hiszen már szeptembertől szezonja van a sütőtöknek, amely egészen decemberig tart. Ezalatt a néhány hónap alatt viszont minél több ételbe megpróbáljuk belecsempészni a finomságot. Leggyakrabban a sütőből kivéve, még forrón kanalazzuk, krémlevesként is isteni, de sokan nyersen, turmixba préselve is fogyasztják. A sütőtökből készült frenetikus desszertekről kár lenne megfeledkezni: a sütőtökös pite Amerikában igazi sláger, de sajttorták, kenyérpudingok és fánkok ízesítésére is használják. Az interneten az új kedvenc a sütőtökös kenyér, ezért mi most egy ilyen recepttel bővítjük a sort.

Sütőtökös kenyér csokidarabokkal

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Maria Lichty (@twopeasandpod) által megosztott bejegyzés

Hozzávalók:

  • 220 g liszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/4 teáskanál őrölt szerecsendió
  • 1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1/4 teáskanál őrölt gyömbér
  • 3/4 teáskanál só
  • 2 tojás
  • 150 g kristálycukor
  • 100 g barna vagy nádcukor
  • 340 g sütőtök, pürésítve
  • 120 ml kókuszolaj (vagy napraforgó olaj)
  • 60 ml narancslé (tejjel helyettesíthető, de narancslével az igazi)
  • 120 g étcsoki

Elkészítés:

  1. Ellenőrizd, hogy a sütőrács nincs-e túl közel a sütő tetejéhez. Ha igen, akkor tedd lejjebb, így biztosan nem kap oda a kenyér teteje. Ezután melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
  2. Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a szódabikarbónát, a fűszereket és a sót. Egy másik edényben a tojásokat keverd el alaposan a cukorral, majd add hozzá a sütőtökpürét, az olajat és a narancslevet. A nedves hozzávalókat önts a szárazhoz, majd az egészet óvatosan, néhány mozdulattal keverd össze. Végül add hozzá a csokit és egy utolsót keverj a tésztán.
  3. Az egészet öntsd egy sütőpapírral bélelt kenyérformába és tedd 60-65 percre a sütőbe. 30-35 perc után érdemes alufóliával lefedni és így folytatni a sütést, hogy a kenyér teteje ne kapjon oda. Tűpróbával ellenőrizd, hogy a közepe is megsült. Ha igen, szeletelés előtt hagyd teljesen kihűlni.
  4. A kenyér szobahőmérsékleten 3-4 napig, hűtőben nagyjából 10 napig eláll. De valószínűleg hamarabb el fog fogyni, az utolsó morzsáig.

Nyitókép: The Washington Post/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Tedd meg a befizetéseidet, mi pedig megnöveljük a nyerési esélyeidet maximum 275 000 forintig. (x)