Egy futó motiválatlansága és botlásai: egy kis eltévelyedés után így találtam vissza a futáshoz

A futást csak imádni vagy gyűlölni lehet. Sokszor hallottam már ezt a mondatot, ha szóba került, hogy futok. Ha gyűlölni nem is gyűlölöm, de van, hogy a hátam közepére kívánom. Elmesélem, hogyan lendülök át én a nehézségeken.

A futást nemcsak újrakezdeni, de elkezdeni is nehéz. Pedig az egyik legkönnyebben végezhető mozgásforma, hiszen gyakorlatilag csak egy jó cipőre és egy nagy adag akartra van hozzá szükség. Ráadásul egy olyan ösztönös mozgásforma, ami évmilliók óta velünk van. Akkor miért érezzük mégis olyan nehéznek? Valószínűleg azért, mert el vagyunk kényelmesedve. Sokkal csábítóbbnak tűnik egy nehéz nap után – főleg a hideg időben – ledőlni a kanapéra, és sorozatot nézni. Ilyenkor azzal próbálom rávenni magam, hogy tudom milyen büszkeséggel tölt majd el futás után a tudat, hogy rávettem magam, és elindultam. Ilyenkor nem is az számít, mennyit, vagy milyen gyorsan futok, sokkal többet ér a büszkeség és, hogy képes voltam győzni a lustaságot.

Találd meg a saját motivációdat

Rendszeres futóként, az évek alatt hozzászokott a testem a futáshoz, így a rövidebb távok lefutása, már nem jelent akkora kihívást, mint régen. Ugyanakkor egy hosszabb táv lefutása hosszabb időt vesz igénybe, amire nincs mindig időm. Azt tapasztaltam, hogy sokkal nagyobb kedvvel indulok futni, ha van egy célom. Éppen ezért most elkezdtem a gyorsaságra figyelni, ezzel motiválom magam. Természetesen nem kell, hogy az idő vagy a táv motiváljon. A futás amellett, hogy jót tesz a szívnek, tüdőnek, az érrendszernek, az egyik legjobb módja, ha leadnál pár kilót.

Fedezz fel új futóterepeket

Mivel a futás monoton sport, hamar unalmassá válhat, főleg, ha mindig ugyanott futunk. Én most azt a célt tűztem ki célul magam elé, hogy új helyeken fogok futni, így sokkal nagyobb kedvem van elindulni. Előre kitalálom, hogy hova szeretnék menni, igaz így egy kicsit több tervezést igényel a dolog. Legyen szó akár a Városligetről vagy egy szép vidéki tájról, szép környezetben szinte észre sem veszem, ahogy pörögnek a kilométerek.

Keress egy futótársat

A futás alapvetően magányos sport, ami sokszor nagyon jó lehetőséget ad arra, hogy elmélyedhessünk a gondolatainkban, és átgondoljuk a dolgainkat. Évek óta egyedül futok, de most sikerült rávennem az egyik barátnőmet, hogy csatlakozzon. Előre kijelöltük a futós napokat, és mivel tudom, hogy valaki számít rám, biztosan nem fogom lemondani. Arról nem is beszélve, hogy ez egy jó alkalom lehet arra, hogy a barátokkal vagy a családdal töltsük egy kis időt.

Adj időt magadnak

Közhelynek hangzik, de mégis nagy igazság. Úgy tapasztaltam, ha engedek magamnak egy kis szünetet, rájövök, hogy mennyire hiányzik a futás. Ilyenkor érdemes kipróbálni egy másféle mozgásformát, majd pár hét után visszatérni a futáshoz. Sokszor egy kisebb kihagyás is számít, és azt érezhetjük, hogy teljesen kiestünk a gyakorlatból, és amiért hosszú ideig küzdöttünk mind kárba ment. Elsőre talán tényleg így is van, de a test nem felejt olyan hamar, és ha a futás akárcsak egy kicsit is része volt az életünknek, hamar visszarázódhatunk.

Szerző: Simon Eszter
Nyitókép:
Jordan Siemens/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: