Egy hely, ahol találkozik a hagyomány és a jövő: a MyFarm Harta közösségi kertjében jártunk

Kövesdi Gábor és Sándor gazda személyesen vezetett minket körbe a MyFarm Harta csodálatos kertjében.

„Hozok egy sörretket”  – szólt a távolból Kövesdi Sándor. Mire felkaptam a fejem, már landolt is a méretes gyökérzöldség a ládámban, egy hatalmas cukkini, néhány levél mángold és egy csokor batáta mellett. A Bács-Kiskun megyei agrárfalu, Harta külterületén található birtokon Sándor és fia, Gábor kalauzolt végig egy ráérős szombat délelőttön. Miközben a leszúrt karókon felfuttatott paradicsomot kóstolgattam és az égbe meredő mángoldleveleket csodáltam, helyi idegenvezetőim a vegyszermentes termelés, illetve a családi vállalkozásuk sikerének titkába is beavattak. Az egyórás látogatás alatt nemcsak információkkal, hanem egy örökre szóló élménnyel és egy nagy csomag kóstolóval is gazdagodtam.

A farmról az ajtóig

Cukkini, édesburgonya, paradicsom, padlizsán és sörretek. Az elmúlt héten nemcsak nálam, hanem nagyjából 70 másik háztartásban is ezek az alapanyagok kerültek az asztalra. Ugyanis a tavalyi 30 helyett, idén már 70 feliratkozónak biztosítja a friss háztáji, vegyszermentes zöldségeket a MyFarm Harta heti rendszerességgel. A családi gazdaság 1000 négyzetméteres birtokán bárki bérelhet magának földterületet, az itt termesztett zöldségeket, illetve fűszernövényeket a Kövesdi család nevelgeti. Ha a finomságok megérnek, a család és segítőik learatják a termést, majd elszállítják az előfizetőik ajtajáig a zöldségcsomagot. Röviden így foglalhatnánk össze azt a koncepciót, ami Kövesdi Gábor fejéből pattant ki.

Fotó: Póli Emma

„Nálunk nem zöldséget vásárolnak az emberek, hanem egy területet bérelnek. Azt nehéz előre megmondani, miből mennyit tudunk a ládájukba pakolni, hiszen a külső tényezők is befolyásolják azt, milyen lesz a termés. Ez a szépsége és egyben a nehézsége is a munkánknak” – mesélte Gábor. A zöldségkosarak súlya tehát változó. Az előfizetők a salátaszezonban nem számíthatnak nehéz ládákra, de most a sörretek, cukkini és batáta miatt könnyen elképzelhető, hogy 6-8 kilós csomagokat kapnak kézhez. „Apuka rendszerint azért izgul, hogy lesz-e elég zöldség. Újra és újra emlékeztetem rá, hogy az előfizetők nem zöldséget vettek, hanem területet. Mi pedig szét is osztjuk mindazt, amit a legjobb tudásunk szerint megtermelünk. A MyFarm Hartának ez a lényege, abból akarjuk kihozni a legtöbbet, amit a természet ad. Természetesen, ha az előfizető úgy látja, kevés terméket viszünk vagy nem olyan minőségűt, amit ő szeretne, akkor úgysem fog jövőre újra tőlünk vásárolni.”

Természetes praktikák

Eddig azonban nem sok panasz érkezett. Ez köszönhető annak is, hogy Gábor édesapja, Sándor folyamatosan képezi magát, hogy a vegyszermentes termelés mestere legyen. Bár a Kövesdi család a saját meggyesét egyszer-kétszer levegyszerezi, ha valami gond adódna vele, de a MyFarm Harta esetében ezt nem tehetik meg, itt zéró tolerancia van érvényben. Minden problémát természetes módon igyekeznek orvosolni. Idén néhány betegség és a rovarok is megtámadták a termést, illetve az időjárás is elég extrém volt. A paprika például egy hónappal később érett be – mutatott egy távolabbi helyre a gazda – de az első vetés uborkát például nem tudták menteni, és az egész odalett.

Fotó: Póli Emma

„A cukkinin sajnos megjelent a mozaikbetegség, ami egy gombás fertőzés. Ezt úgy sikerült kiirtanunk, hogy diólevélből készített teával öntöztem meg őket. De sok őszirózsánk is van, ami vonzza a hasznos rovarokat, a borágó és a kamilla pedig távol tartja a kártevőket” – avatott be a biogazdálkodás rejtelmeibe Sándor gazda, aki már harminc éve őstermelő, de főállásban csak a családi gazdaság elindulása óta foglalkozik a természetes módszerekkel. „Amikor belevágtunk, édesapám 29 éve dolgozott önkormányzatnál, ahol tíz közmunkásért felelt. Nagy volt a nyomás rajta és sokat stresszelt” – mesélte Gábor, akit az is motivált, hogy édesapjának egy biztos, lelkileg nem megterhelő megélhetést biztosítson. „Néha vallja csak be, de ebben a környezetben sokkal jobban érzi magát. Nyilván ezzel is jár stressz és itt is van rajta felelősség, de teljesen más típusú, mint előtte.”

Nemcsak a saját, hanem a rászorulók asztalára is jut étel

Fotó: Póli Emma

Miközben Zsolti és Rocco, a két rágcsálóvadász négylábú körülöttünk szaladgált, Gábor arról mesélt, hogy a jótékonysági vonal milyen fontos neki. Az előfizetők számára az adakozás nem egy választható opció, a heti/havi csomag ára tartalmazza a 10 % jótékony célú felajánlást. „Saját szememmel is láttam, hogy ezer, tízezer éhező gyerek él az országban. Aki megengedheti magának, hogy 100 ezer forintért jó minőségű ételre fizet elő, az valószínűleg megteheti, hogy másoknak segítsen.” A zöldségeket egyébként egy alapítványon keresztül juttatják el a rászorulóknak. Jövőre szeretnék kiépíteni saját franchise rendszerüket, több őstermelő is csatlakozik a csapathoz. Így megnő a kapacitásuk és az adomány mennyisége is nagyobb lehet. Ez a következő nagy lépés a MyFarm Harta történetében.

Folyamatos a fejlődés

Jelenleg pénzügyi és környezetvédelmi okok miatt csak Budapestre, illetve Harta 60 kilométeres körzetébe szállítanak. Pedig az ország más régióiban is lenne igény a szolgáltatásaikra. Gábor boldogan újságolta, hogy jóval nagyobb a kereslet, mint a kínálat, ezért a tavalyi évhez képest megduplázták a termőföld méretét, illetve az előfizetők számát. És most újabb bővülésen gondolkodnak. Erre szükségük is lesz, mert sok új érdeklődő várja, hogy a weboldalukon elinduljon a regisztráció a jövő évi csomagokra. „Az elsődleges célunk 6-7 új lokáció bevonása, aztán ha például a kaposvári gazda ismer kiváló helyi sajt- vagy tojástermelőt, akkor ott is bővítjük majd a kínálatot. De a zöldség prioritást élvez.”

Fotó: Póli Emma

A gazdák is nagyon lelkesek, közel 200-an jelentkeztek és 11-12 potenciális gazdajelölt már járt is a hartai helyszínen. Így jövőre már a Pécsett, Egerben, Debrecenben és az ország különböző régióiban élők is kaphatnak kosarat. „Abban is fejlődtünk, hogy már nem az én Skoda Octaviammal oldjuk meg a szállítást, hanem egy céges autót bérlünk. Ennek valószínűleg én örülök a legjobban” – mondta nevetve a gazda. Majd komolyra fordította a szót, hiszen megérkeztünk Roland gazdához, aki megmutatta a MyFarm Harta boldog tyúkjainak udvarát. Ugyanis idén tavasszal a tojásszállítás is kezdetét vette, amiről a szakmári tenyésztő gondoskodik. Roland gazda ahhoz a lakókocsihoz vezetett, ami egykor elhagyatottan pihent egy telepen, ám azóta átesett egy kis szépítgetésen, és most 160 tyúk meleg luxusotthonaként szolgál. A szárnyasoknak itt tényleg aranyéletük van: természetes termésekkel etetik őket, egy 2000 négyzetméteres telken kapirgálhatnak és a nyári melegben egy medencét is kaptak, amiben hűsölhettek. 

Csak szívvel-lélekkel működhet

A Kövesdi család a kertben és a tyúkfarmon is elhelyezett néhány kamerát, amin keresztül az előfizetők akár élőben követhetik, mi történik a helyszínen. Kérés esetén a szerkezetek értesítést küldenek a telefonjukra, ha mozgást érzékelnek, így otthonukból is beleleshetnek a munkálatokba. A kiszállítás előtt két nappal üzenetet kapnak, amely tartalmazza a GPS nyomkövető kódját és egy listát arról, hogy várhatóan mi lesz a láda tartalma. De egy kis meglepetés is lapul mindig a csomagban. A család számára fontos, hogy közeli kapcsolatot alakítsanak ki a bérlőkkel, és azt sem titkolják el, ha valami gond adódik a farmon. „A transzparencia nagyon fontos a bizalom miatt. Van egy zárt Facebook-csoportunk, ahol mindenről beszámolunk. A múlt héten például elromlott az öntözőrendszer, ezt is tudattuk a tagokkal.” A csoportban nemcsak az új hírekről értesülhetnek a bérlők, az oldal valódi közösségépítő szerepet tölt be. A tagok feltehetik kérdéseiket, illetve sok receptet és képet is megosztanak itt egymással.

Fotó: Póli Emma

A gazdák még jobban szeretnék bevonni őket a farm mindennapjaiba és tervben van az is, hogy felhasználják az előfizetők által termelt zöldhulladékot. „Úgyis elmegyünk az otthonukhoz, amikor kiszállítjuk a ládákat, visszafelé akár a zöldhulladékot is el tudnánk hozni. Egy városi lakásban azokat képtelenség felhasználni. Mi azonban visszahoznánk a farmra, így az előfizetők tényleg részesei lehetnének a termelési folyamatnak. Ráadásul ez egyben emlékeztető is, hogy a fogyasztói társadalom folyamatosan pazarol, miközben a fenntartható megoldások sem igénylenek nagy erőfeszítést. Nem kellenek ide csodák. A természet tökéletesen kitalálta, csak mi belenyúltunk a már jól működő körforgásba” – mondta Gábor, aki édesapjához hasonlóan hihetetlenül nagy lelkesedéssel beszélt a családi vállalkozásról. „A gazdajelöltek között is inkább azokat kerestük, akik lelkesek. A szakmai tudást meg lehet szerezni, de a lelkesedés nem tanulható. A mezőgazdaság nem agysebészet, ezt inkább szeretni és akarni kell. Apuka igazi fanatikus, például rendszeresen beszélget a zöldségekkel” – mondta Gábor. Mégsem szóltak, hogy itt vannak a poloskák” – jegyezte meg nevetve édesapja.

Nyitókép: Póli Emma

Ha tetszett a cikkünk, ezt is olvasd el:

Legnépszerűbb cikkek: