Egy hetem cukor nélkül: jelentem, túléltem!

Brownie nélkül mit ér az élet?

Kíváncsi lettem, képes lennék-e egy hétig cukor nélkül élni. Nem vagyok cukorbeteg, sem inzulinrezisztens, így nem kell kerülnöm az alapanyagot, most mégis mellőztem egy hétig az életemből.

Amikor vázoltam a tervemet az ismerőseimnek, rögtön látszott az arcukon a hitetlenkedés. Nem gondolták, hogy tényleg belevágok a cukormentes diétába, hiszen imádom az édes ízt. A barátaim persze rögtön fogadásokat kötöttek a hátam mögött, hogy hányadik napon adom fel, és tolok be egy tábla csokit.

Viszlát nasis fiók!

Ebben az egy hétben egy kocka étcsoki vagy egy tál müzli sem fért bele. Joghurtból csak natúrt fogyasztottam, zabkását is csak üresen. Elsőre szigorúnak tűnt, de azért egy kiskaput meghagytam magamnak: gyümölcsöket ettem. A cukor sajnos rendkívül addiktív, vagyis függővé válhatunk tőle. Hogy elkerüljem a cukormegvonás kellemetlen tüneteit, mint a fejfájás, szorongás, depresszió, sóvárgás, hidegrázás, beiktattam a krómot az étrendembe. Ennek a nyomelemnek fontos szerepe van a glükóz lebontásában és felelős a vércukorszint egyensúlyáért. A diétát megelőző napon későn értem haza egy külföldi útról, ezért hétfő reggel semmi kedvem nem volt ételt készíteni, ezért beugrottam a pékségbe. Nagy levegőt véve búcsúztam kedvenc kakaós csigámtól, és választottam a sajtos-magvas kiflit. A heti nagybevásárlás is pont erre a napra esett. Kitaláltam, mit főzök, mivel kell feltölteni a hűtőt és a nasiraktárt, ha esetleg rámtörne a farkaséhség… Jött az első buktató: nem az volt a gond, hogy melyik cukormentes kekszet vegyem meg, hanem, hogy egyáltalán hol találom a mentes szekciót az áruházban.

Brownie nélkül mit ér az élet?

Azt az egyet sosem gondoltam volna, hogy a pasim lesz az, aki rögtön bedob a mélyvízbe. Szerda este, amikor hazaértem, meglepett egy egész tepsi brownie-val. Csupán 400 g kristálycukrot pottyantott bele, mert elfelejtette, hogy éppen diétázok. Egyrészt elaléltam, hogy elkészítette a kedvenc sütimet, másrészt bosszankodtam a figyelmetlensége miatt, hogy miért pont most teszi ezt.

Sajnos kénytelen voltam végignézni, ahogy a párom és a bátyja boldogan elmajszolták a browniet. Persze ők nem hagyták annyiban, jöttek a kérdéseikkel, hogy „és mi lesz, ha eszel belőle?”, „egyél, és kezdd el holnap újra a diétát, jó?”. Nem törtem meg. Minden diéta ott bukik meg, hogy „majd holnap”, és én nem akartam beleesni ebbe a csapdába. Jutalmul a kitartásomért másnap vettem magamnak egy cukor- és gluténmentes, kávés sajttortát (nem mindegy, mivel helyettesítik a kristálycukrot az ilyen ételekben, így érdemes ezt vásárlás előtt megkérdezni). Miközben egész jól menekültem a cukor elől, csak az járt a fejemben, hogy mi mindent fogok enni, ha ismét eljön a hétfő. De rájöttem, hogy ez nem jó hozzáállás. Ha csak annyi tanulságom lesz vasárnap estére, hogy imádom a cukrot, és soha többé ne is lássak mentes ételt, akkor teljesen felesleges volt belekezdenem a hétbe, sőt, akár már most megehetném azt a hőn áhított tábla csokoládét, mert így semmi értelme folytatni – gondoltam magamban.

„Akkor nem eszem meg előtted, jó?”

A felén már túl vagyok, konstatáltam. Aztán jött a hétvége, amikor is hazautaztam a szüleimhez, hogy megünnepeljük édesapám születésnapját. Persze, elfelejtettem közölni, hogy én épp cukormentes diétán vagyok, ezért anya feltankolva várt. Legutóbb ennyi édes finomság szerintem karácsonykor volt otthon. Képviselőfánk, csokidrazsé, keksz, túródesszert, méghozzá több ízben és kakaós kalács. Ez komoly? Ráadásként apukám kedvence, a frissen sült zserbó is helyet kapott az asztalon az utolsó pillanatban. Anya annyira aranyos volt, hogy inkább egyiket sem kóstolta meg, amíg a konyhában tartózkodtam, nehogy rosszul érezzem magam.

Mondanám, hogy könnyű volt

És tényleg. Egész jól vettem az akadályokat. Oké, azért sóvárogva néztem a kalácsot és a zserbót, de próbáltam beérni a finom illatukkal. Hál’isten se fejfájás, se ingerültség nem jelentkezett nálam, sőt nem is ettem többet csak azért, mert a cukor kiesett.

Nyitókép: Foxys Forest Manufacture/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: