Egy igazi mesevilágot jártam be: 12 óra Bledben és környékén

Így estem ismét szerelembe Szlovéniával

Pletnázás a Bledi-tavon, beszélgetések a Bohinji-tó partján, kalandos túra a Vintgar-szurdokban, és a híres-neves bledi krémes esete. Elmesélem, mi mindent nyújtott nekem Szlovénia 2 nap alatt.

A nagyváros forgatagából egy hétvégén elmenekültünk, barátaimmal Bledet és környékét választottuk utazásunk célpontjául. Nem ez az első alkalom, hogy Szlovéniában járok, korábban már felfedeztem a tengerparti városokat, a Postojnai cseppkőbarlangot és Predjama lélegzetelállító várát is. Akkor és ott magával ragadott a vidék csendje, tisztasága és szépsége, így szinte már a hazatérésemet követően megterveztem a következő szlovén utam. 8 hónap telt el azóta, most lehetőségem nyílt bejárni a Triglavi Nemzeti Park területét is, ahová 5-6 óra alatt kényelmesen jutottunk el kocsival Budapestről.

1. nap: Bled töviről-hegyire – 7 óra

Annak ellenére, hogy vonzanak a világvárosok – zavar a tömeg, az őrült módjára fotózkodó turistacsoportoktól pedig azonnal sarkon fordulok. Éppen ezért, olyan városba vágytam, ami ugyan felkapott, de semmiképp sem túlzsúfolt. Azt hiszem, bátran állíthatom, hogy Szlovénia egyik legcsodásabb térsége Bled, ahol mindenki megtalálja a kedvére való programot. Mi egy teljes nap alatt jártuk be a várost, és mindenre bőven jutott időnk.

A vár – 2 óra

Első úti célunk a bledi kastélyvár volt, ahová a tótól nagyjából 20 perc alatt sikerült felérnünk. (Bevallom, ezután én voltam az első, aki kinézett magának egy szimpatikus padot.) A vár környékén jelenleg építkezés zajlik, ami kicsit lelombozott, de az épület teraszáról elém táruló látvány mindenért kárpótolt. Tudom, klisé, de ez valóban olyan hely, amit egyszer mindenkinek látnia kell. A tó vibrálóan kék színe és a körülöttünk magasló Júlia-Alpok monumentális mértei és látványa magával ragadott. Miután kigyönyörködtük magunkat a panorámában, bejártuk a várat is. Őszinte leszek, a Bled ősi történelmét bemutató kiállítás nem hagyott bennem mély nyomot. 2 órát vett igénybe a várnézés az oda-vissza lépcsőzéssel együtt, én pedig már alig vártam a következő programot, a pletnázást.

Bled
Nekem ez a nyugalom szigete

A sziget – 1,5 óra

A pletna egy fából készült, lapos fenekű, hagyományos csónak, amit a helyiek készítenek, és az úgynevezett pletnar evez benne. A tó közepén lévő szigetre való eljutásnak ez a legbiztonságosabb módja, de aki nagyobb kalandra vágyik, bérelhet sima csónakot is, amit azonban neki kell eveznie. Pletnával 40 perc volt az oda-vissza út, és a pletnar további 40 percet biztosított arra, hogy bejárjuk az aprócska szigetet. Felmásztunk a szinte minden bledi képeslapon szereplő Mária mennybemenetele templomhoz, ahová 99 lépcsőfok vezet fel. Egy helyi szokás szerint, ha itt tartja egy pár az esküvőjét, a vőlegénynek kell felvinnie a lépcsősor tetejére az aráját. Nem irigylem az urakat! Ezen felül egy érdekes legendát is hallottam a templomról: állítólag, ha valaki hisz Istenben és megkongatja háromszor a templom harangját, teljesül egy kívánsága. Mi nem próbáltuk ki ezt a szolgáltatást, de potom 6 euróért be lehet állni a haranghoz vezető sorba. A visszaút is igazán hangulatos volt a pletna fedélzetén, nem mellesleg remek fotókat lehet készíteni a szigetről, ha sikerül a hajó orránál helyet foglalni.

Igazi tavi nosztalgiajárat
Igazi nosztalgiajárat

A bledi krémes – fél óra

A csónakozást követően a tóparti sétány felé vettük az irányt, és felkerestük az eredeti bledi krémes lelőhelyét, a Park Hotel kávézóját. 66 éve készítik itt ezt az édességet, azóta már 15 millió darabot adtak el belőle. A teraszon ücsörögve kóstoltuk meg, közben pedig a tóban gyönyörködtünk. Kimondottan édesszájú vagyok, de itt a jegeskávé+krémes kombó felér egy cukortúladagolással! A süti vaníliakrémje szétomlik a szájban, amit a felhasznált tojás frissességének tulajdonítanak a cukrászok. Ez abszolút meggyőzött, a tejszínhab viszont nem ízlett, összetapadt a szájpadlásomon, kevesebbet is használhattak volna belőle. Összességében nem volt rossz a krémes, de egy fél adaggal is megelégszem majd, ha legközelebb arra járok.

Bledi krémes
Kicsit sok volt a tejszínhab, de elfogyott

Séta a tó körül – 3 óra

Nem maradt más hátra, mint feltérképezni a tó környékét. Remek sétát tettünk, nem is néztem az időt, de a táv cirka pár óra alatt teljesíthető. Pihenésképpen érdemes kiválasztani egy szimpatikus padot, hogy gyönyörködhessünk a táj szépségében. Elképesztően tiszta a tó vize, a part pedig zölden vibrál. Nagyon tisztelem a szlovének környezettudatosságát, sehol sem találkoztam szeméttel a városban. Az pedig igencsak biztató, hogy a turisták is figyelnek a rendre.

Elképesztően tiszta a tó vize

Költségek:

 • Bledi vár: 11 euró/ felnőtt jegy
 • Mária mennybemenetele templom: 6 euró/ felnőtt jegy
 • Bledi krémes (Park Hotel kávézó) 4,70 euró
 • Pletna: 12 euró oda-vissza

2. nap: Kalandos túra a Vintgar-szurdokban – 3 óra

A második napon a türkizkék színben pompázó, bővizű Vintgar-szurdokhoz utaztunk, ami 6-7 kilométerre található Bledtől. 1891-ben fedezte fel két térképész és egy fényképész, azóta pedig turisták milliói látogatják. Leírhatatlan utat tettünk meg a fából épített, sziklamenti turistaútvonalon. Az 1,6 kilométeres szakasz rendkívül könnyű terep, nagyobb szintkülönbséggel nem kellett megküzdenünk, mégis kalandként gondolok erre a túrára. A növényzet élénk zöldje, a természet sajátos illata, a Radovna folyó zúgása, robajlása és csörgedezése, valamint hihetetlen zöldeskék árnyalata adja meg a szurdok különlegességét. Az út végén a 16 méteres Sum-vízesés várt minket, ami felett a bohinji vasútvonal egyíves kőhídja húzódik. Ahogy kiértünk a völgyből egy újabb meglepetés ért minket: egy szivárvány várt ránk az utunk végén.

 • Belépő: 10 euró/felnőtt jegy
 • A parkolás ingyenes!
Óvatosan, helyenként csúszik a padlózat!

Önismereti utazás a Bohinji-tó partján – 2 óra

A túránkat követően egy háromnegyed órás autóutat megtéve Szlovénia legnagyobb természetes tavához érkeztünk. Míg Bled csupán lenyűgözött, Bohinj varázsától azóta sem tudok szabadulni. Kissé borús, sejtelmes, felhős időt fogtunk ki, amit egyáltalán nem bánok. Minden tiszta, autentikus és érintetlen volt körülöttünk. Leültem egy padra az egyik barátommal, és hosszasan beszélgettünk. 40 percet vagy órákat? Fogalmam sincs. Csak a pillanatra fókuszáltunk, időnként néma csendben kémleltük a felvonót a tó túloldalán vagy a parton bohóckodó barátainkat. Bohinj festői szépségű hely, ami végtelen nyugalmával megihlet és felszabadít. Ha mentális felfrissülésre vágysz, nézd ki magadnak az egyik padot a tó körül, és hagyd, hogy magával ragadjon a táj szépsége.

Hófödte hegycsúcsok között
Éljen a mindfulness!
Szlovénia egyik legszebb vízesése

Ha békés önreflexió helyett inkább túrabakancsot húznál, látogasd meg a Bohinji-tó mellett, Ukanc településnél található, 70 méter magas Száva-vízesést. Autóval is könnyen megközelíthető, a parkolótól nagyjából 20-25 percnyi lépcsőzéssel a vízesésnél találod magad.

 • Belépő: 3 euró/felnőtt jegy
 • Fizetős a parkolás: 3 óra = 3 euró; több mint 3 óra = 6 euró

  Nyitókép: Andrey Armyagov/Shutterstock

  Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

  Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
  Legnépszerűbb cikkek: