Egy irányzat, ami mindent megváltoztatott – 50 éves a hip-hop

1973-ban egy bronxi házibuliból indult világot meghódító útjára a hiphop. Dj Kool Herc ekkor talán még nem is sejtette, milyen változást indít be sajátos keverési technikájával.

Pedig ami mára történelem, az akkor a valóság volt. A hip-hop az utcákról a legnagyobb fesztiválok színpadáig jutott, hatása nem csak a zeneiparban, de kulturálisan is megkérdőjelezhetetlen. A műfaj 50. születésnapját ünnepli idén, így nincs is más hátra, mintsem megpróbálni áttekinteni az áttekinthetetlent. Kövessük együtt végig a hip-hop történetét!

A kezdetek

A hip-hop története 1973-ban kezdődött, augusztus 11-én Bronxból indult útjára ez a mindent megváltoztató irányzat. Ebben a legfontosabb szerepet DJ Kool Herc játszotta, aki korszakalkotó tettével még a Rock & Roll Hall of Fame-be is bekerült. Kool Herc nem akarta a divatos diszkózenét játszani, így két keverőt használva szinte új dalokat alkotott meg, a házibuli részvevői pedig egyenesen megőrültek a sosem hallott ütemektől. Szintén fontos pillért alkotott meg DJ Grand Wizzard Theodore, ő 1975-ben a karkolástechnikával (scatching) járult hozzá a műfaj jellegzetességeihez. A kezdeti rétegzene pedig nemsokára bekerült a köztudatba, amihez nagyban hozzájárult, hogy a Sugarhill Gang „Rapper’s Delight” című dala a TOP40-es lista élére került. Kurtis Blow pedig az első rapper lett, aki egy nagy lemezkiadóval dolgozhatott és ő kapott elsőként aranylemezt a műfaj képviselői közül is, „The Breaks” című számával.

A hiphop aranykora

Pár év leforgása alatt tehát a szókimondó szövegekről és ritmusos alapról elhíresült műfaj meghódította a zenekedvelőket. A 80′-as évekre már az aranykorát élte a hip-hop, ehhez olyan előadók kellettek, mint a Run-D.M.C, akik még a Aerosmith-szel is dolgozhattak együtt. Sőt, a csapat még az adidas Superstar modelljét is új szintre emelte. Nem ők voltak azonban az egyetlenek, akikkel már reklámozni is akartak a cégek. A The Fat Boys például a Swatch óragyártó céggel kötött együttműködést. 1988-ban pedig színre lépett az N.W.A., a camptoni brigád pedig feje tetejére állította a szakmát: a „Straight Outta Compton” debütálását követően 500.000 példányban kelt el. A formációt olyan előadók alkották, mint a mára ikonná vált Dr.Dre, a legendás Eazy-E, Ice Cube és MC Ren. A csapat a konfliktusok miatt ugyan 1991-ben feloszlott, de zenei jelentőségük akkor és most is vitathatatlan. Dr.Dre neve pedig máig megkerülhetetlen a szakmában. Kevesen tudják azonban, hogy mielőtt a világ egyik legbefolyásosabb, Oscar-díjas színészéve vált, Will Smith neve is örökre összeforrt a hip-hoppal. A sztár DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince formáció tagjaként 1989-ben a stílus képviselői közül elsőként vehetett át Grammy-díjat. Ezek pedig mind-mind megágyaztak annak, hogy a hip-hop máig is egyre több rajongóra tegyen szert.

Legendák születtek

Mint minden műfaj, így a hip-hop is komoly evolúción ment keresztül. Ahhoz, hogy az underground közegből indulva TV-k és rádiók által játszott zenei irányzat legyen, sokat kellett finomodnia és fogyaszthatóbbá kellett válnia. A 90′-es évek pedig tökéletes táptalajt adtak ennek a változásnak. Az évtizedet jellemző előadók szinte pédaképpé váltak és valahogy mindenki része akart lenni a közegnek. A műfaj különböző irányzatokra oszlott és egyik-másik vonallal azonosulni tudtak a hallgatók. Az olyan legendáknak köszönhetően, mint Dr.Dre, Tupac Shakur, Snoop Dog, Notorius B.I.G. és Jay-Z, az ezredfordulóra a hip-hop az egyik legnépszerűbb irányzattá nőtte ki magát.

Hi My Name Is….

….EMINEM!

Dr.Dre produceri közreműködésével 1999-ben megjelent a The Slim Shady LP, ami év végére háromszoros platinalemezzé vált, sőt még a Billboard is elismerően nyilatkozott róla. Az album újrapozícionálta a zenészt, témái és a flow-ja is nagy változáson mentek keresztül. Szövegei viszont vitatottabbak lettek, mint valaha, így még az is ismerte, aki nem érdeklődött túlságosan a rap iránt. Számos botrány alakult ki körülötte, Mariah Carey, Michael Jackson, Moby, sőt legutóbb még Machine Gun Kelly is célkeresztjébe került, hiszen nem igazán fél kimondani, amit gondol. Ezektől eltekintve szorgalma, a műfaj iránti érdeklődése és elkötelezettsége a zenei szcéna csúcsára repítette. A Dr.Dre-vel kiadott lemezt eddig kilenc stúdióalbum követte, és a rapper semmit sem vesztett relevanciájából. A Rolling Stone Minden idők 100 legnagyobb előadója nevű listáján a 82. helyen végzett, és a magazin a Hiphop Királyának nevezte a 2000-es évek legtöbb lemezét eladó zenészt.

Szupersztárok

A 2010-es évtizedben, a streamingszolgáltatások növekedésének, és annak a Billboard Hot 100-ra gyakorolt befolyásával az Egyesült Államokban a rap a pop- és a rockzenét maga mögé utasítva a legnépszerűbb műfaj lett. Drake és Nicki Minaj sikerei már előrevetítették, hogy a dominancia megingathatatlan, JAY-Z, Kanye West, Kendrick Lamar, J. Cole és A$AP Rocky pedig megerősítették ezt a tényt. A műfaj előadói szupersztárokká váltak, ugyanazokra a vörös szőnyeges eseményekre, divatbemutatókra és exkluzív rendezvényekre kaptak meghívást, mint a legismertebb színészek. Nevükkel bármit, tényleg bármit eladhatóvá lehetett tenni, koncertjeiknek pedig a legnagyobb fesztiválok színpadai adtak teret. A rap akkorra már az amerikai zenetörténelem fejlődésének szerves része lett. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a 2022-es Super Bowl és minden idők egyik legjobb half time show-ja, ahol Eminem, Dr. Dre, Snoop Dogg, Mary J. Blige 50 Cent és Kendrick Lamar mutatták meg a zene erejét. Az elmúlt 50 év mindent megváltoztatott és van egy sejtésem, hogy a következő 50 sem eseménytelenül telik majd el.

Filmek, amiket a témában ajánlunk

Az előbbiek ismeretében a műfaj valóban hihetetlen kulturális hatással bír, így számos, a témával kapcsolatos film és sorozat látott napvilágot az évtizedek során. A tánc, a művészet és a zene egyaránt megihlette az alkotókat, így a teljesség igénye nélkül ajánlunk is pár ilyen tematikájú filmet. Nálam abszolút első helyen áll a Straight Outta Compton, ami a legendás N.W.A. megalakulását, sosem látott sikerét és konfliktusait dolgozza fel. Szintén dobogós a 8 mérföld Eminemmel, ezt magyarázni sem kell, hiszen a betétdala Oscar-díjat és Golden Globe-ot is kiérdemelt.

Két életrajzi ihletésű alkotást is ajánlunk, ebből az egyik a 50Cent ismertsége előtti útját dokumentáló Pénzed vagy életed. A másik pedig a tragikus hirtelenséggel elhunyt, gyilkosság áldozatául esett, legendás 2Pac-ről szóló All Eyez On Me-t. Ide sorolnék még egy magyar mozit is, ami egy borsodi srác küzdelmeit mutatja be, ez a Larry – ki ne hagyjátok, ígérem, nem bánjátok majd meg, ha felveszitek a listátokra. Ha pedig egy átfogó tudásra vágynátok a témában, akkor a Netflix dokusorozata, A hip-hop történetei lesz a befutó. Táncos filmmel is Dunát lehet rekeszteni, a Step Up!, a Lökd a ritmust!, a Planet B-boy és a Szívem érted RAPes is klasszikus a műfaj kedvelői között. Én, aki a graffitire is művészetként tekintek, a kedvenc filmjeim közé sorolom az ezzel foglalkozó a Style Warst is.

Legendák Egyenesen Compton-ból – MC Ren, DJ Yella, Eazy-E és Dr. Dre (Fotó: Al Pereira/Michael Ochs Archives/Getty Images)

Ha kicsit része lennél az irányzatnak

Ha testközelből akarod megtapasztalni a műfaj hatását vagy többet akarsz tudni róla, akkor figyelmedbe ajánljuk a Magyar Zene Háza Hip-hop 50 elnevezésű rendezvényét november 17-én, ahol egy szupergroup fellépésével ünneplik az eseményt. December 17-én pedig a BP Shop tizenkettedik születésnapi buliját tartja az Akváriumban, ahol The Game lesz felelős a hangulatért.

Tudom, hogy a szcéna minden képviselője a pokolra fog kívánni, de hihetetlen, hogy az elmúlt egy hónapban egyszer sem tudtam megemlíteni Machine Gun Kelly nevét, így a cikk záróakkordjaként – a nyugodt éjszakám érdekében – most  megteszem. A Cleveland-i sztár ugyanis nemcsak a pop-punk vonalon, hanem a rapben is extra. Szóval be is dobom az egyik kedvenc, ilyen műfajban íródott alkotásomat tőle.

Hip-hop a woohoo-n

Őszintén bevallom, szinte a lehetetlenre vállalkoztam ezzel a küldetéssel, ám ha a fentiek után kedvet kaptál egy kicsit felpezsdíteni a napodat a hip-hop legnagyobb slágereivel, készítettem egy lejátszási listát a kihagyhatatlan alkotásokból.

Íme a HIP-HOP 50, a kezdetektől egészen napjainkig, a woohoo Spotify-csatornáján!

 

Nyitókép: Cooper Neill/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: