Csak egy kérdés kell ahhoz, hogy meg tudd oldani a rejtélyt! Sikerülni fog?

Napi 5 perc agytorna

Meg tudod oldani ezt a fejtörőt egyetlen kérdéssel? Nem is olyan egyszerű, mint gondolnád! Menni fog?

Van pár perc szabadidőd? Akkor lesd meg ezt az egy feladványt, és találd ki a megoldását! Számos ilyen logikai fejtörőt találhatsz, akár nálunk is. Ezek a kreatív gondolkodásmódot fejlesztik, mely kapóra jöhet, ha úgy érzed, hogy a munkád során a kreativitás háttérbe szorul.

Azzal, ha gyakran oldasz meg rejtvényeket, stratégiai játékokat játszol – pl. sakkozol –, vagy találós kérdésekre adsz választ, fejleszted az elmédet. Ezzel pedig jó eséllyel kivédheted a korai demenciát. Nem is húzzuk tovább az idődet, íme a mai fejtörőnk:

A feladat:

Van egy ikerpár, akik annyira hasonlítanak egymásra, hogy ránézésre semmiben sem különböznek. Egy dologban térnek el egymástól: az egyik mindig igazat mond, a másik mindig hazudik. Az egyikük neve Péter. Ahhoz, hogy ki tudjuk deríteni, melyikük Péter, egyetlen eldöntendő kérdést tehetünk fel, de csak az egyiküknek! Erre csak igen vagy nem lehet a válaszuk. A kérdés pedig nem lehet három szónál hosszabb.

Mit kérdezzünk? Megoldható ez a feladvány egy háromszavas kérdéssel? Igen!

A megoldás:

Hogy kitaláljuk, melyik testvér Péter, kérdezzük meg az egyiktől: „Péter igazat mond?„. Ha a válasz „igen”, akkor ő Péter, akár hazudik, akár igazat mond. Ha nemmel válaszol, akkor a másik testvér Péter. Természetesen a „Péter mindig hazudik?” kérdés ugyanúgy eredményes.

Lényegében idáig tartott a fejtörő. Most, hogy már tudjuk, melyikük Péter, nem lenne nehéz eldöntenünk, hogy hazudik-e vagy sem, csak azt kellene kérdeznünk tőle: „Te vagy Péter?” (Ha letagadja, hogy ő az, akkor végig hazudott.)

Ahhoz, hogy a helyes kérdést megtaláld, ki kell kalkulálnod előre a válaszokat, valamint azt is, hogy az igen vagy a nem válaszból milyen következtetést tudsz levonni. Ez remekül fejleszti a logikai képességed.

Mennyire volt egyszerű számodra ez a feladvány? Nem adtunk meg időkeretet a megoldásra, de nem kell ezen napokig töprengened! Dobd be ezt a fejtörőt a következő baráti kávézáson, de ne lődd le hamar a megoldást: hagyd, hogy törjék a fejüket a barátaid.

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: