Egy kis tunning, ha épp rosszabb napod van: önbizalomnövelő mantrák

Ha éppen összecsapnak feletted a hullámok, sokat segíthet a belső megerősítés.

Mint tudjuk, az élet szép, de bizony néha előfordul, hogy úgy érezzük, valamiért mégsem a napos oldalon állunk. Még csak komolyabb nehézségek (pl. egy párkapcsolat vége, egy hozzátartozó elvesztése, munkahelyi problémák) sem feltétlenül szükségesek hozzá, hogy lássuk, éppen nem nekünk áll a zászló. Sokszor van velünk az erő és képesek vagyunk a maximumot kihozni a körülményekből, de mivel emberből vagyunk, nem gépből, néha kerülhet porszem a „gépezetbe.”

A végső kétségbeesés helyett ilyenkor adhatnak némi kapaszkodót a belső megerősítések: azok a mantrák, amelyekkel nem rontod, hanem erősítheted a helyzetet. Mindenkivel szemben állhatnak buktatók, amelyek frusztrálók a lelkiállapotunkra nézve. S mivel ilyenkor úgy látszik, hogy mindenki másnak jó, csak velünk bánt el az élet, természetes, hogy elindul az önmarcangolás, ami az önbizalmat is hazavágja.

Ajtócsapkodás helyett

Ha úgy érzed, vannak olyan ajtók, amiket nem tudsz könnyen kinyitni, esetleg olyan is akad, amit épp előtted csapnak be, akkor az önbizalmad lehet a kulcs. Nem állítjuk, hogy ez megold egy karikacsapásra minden problémát, de egyfajta biztonságot mégiscsak ad ahhoz, hogy kibontakoztathasd és fejleszd a lehetőségeidet. A megfelelő mantrákkal fokozatosan optimistára tisztíthatod a homályos szemüvegedet, és közelebb kerülhetsz a megfelelő és számodra szükséges önbizalmad eléréséhez.

Mik azok a mantrák?

A mantrák eredetileg az ősi indiai szanszkrit nyelvből származnak. Ezek olyan szavak, néha csak szótagok, amelyek szorosan kapcsolódnak hiedelmekhez és meggyőződésekhez. Gyakran használják őket, különösen a jógában. Egyértelműen úgy tartják róluk, hogy az állandó ismétléseknek köszönhetően pozitív hozzáállást tudnak kialakítani. A legismertebb közülük az Om mantra, melynek célja a béke és a belső egyensúly megteremtése. Ha meghatározott időpontban ismételgeted a hiedelmeket, ideális esetben minden nap, először furcsa érzés lesz, de az is lehet, hogy egy ideig semmit nem érzel. Idővel azonban a kapcsolódó üzenetet mindaddig próbálod elsajátítani, amíg az meg nem győz, és a szerint nem kezdesz viselkedni. Tulajdonképpen beprogramozod a tudatalattidat az önbizalomra.

Elég jó vagyok

Ez a mantra tökéletes a számodra, amikor fontos döntéseket kell meghoznod. Vagy ha úgy érzed, nem a te javadra született meg egy döntés. Miután elutasítatás ér, a legerősebb utat törő érzés az önbizalomhiány. Ilyenkor kell (bármilyen nehéz is az adott pillanatban) stabilan, két lábon állni a Földön, mert a kudarc emberi dolog, az élet része. Örülj annak, ha eddig csak hírből ismerted, de tudd, hogy teljesen megúszni szinte senkinek sem sikerül az életben. Ne hasonlítsd magad másokhoz – a saját utad a saját tempódban a helyes. Ha esetleg a te utad nem a legegyenesebb, hanem vannak benne kerülők is, akkor valószínűleg több tapasztalatot fogsz szerezni, emiatt (is) lettél kissé elterelve.

A legjobb idő most van

Nagyon sokszor állunk a saját fejlődésünk útjában, mert egyszerűen nem merünk lépni vagy nem érezzük elérkezettnek még az időt a lépéshez. Bármivel kapcsolatosan is hezitálsz, egészen biztos, hogy nem véletlenül állt elő a helyzet az életedben. Azt jó, ha tudod, hogy ideális helyzet, ideális személy, ideális körülmény, csillagállás viszonylag ritkán van, de az ideális idő legtöbbször MOST van. Lehet, hogy tényleg nem jött még el a te időd, de azt honnan fogod tudni, ha meg se mered tenni a felé vezető lépést? Igen, egy-egy új fejezet gyakran azt jelenti, hogy fel kell adnunk a régi biztonságot. Önmagunk elfogadása nélkül hajlamosak vagyunk bezárkózni a komfortzónánkba. Ne legyél a saját akadályod, ha tényleg nem jött még el a te időd, akkor is jó a lehetőség tapasztalásra. Minden kihívás megerősít és egyben magabiztossá is tesz, ami növeli az önbizalmadat!

Elengedem azt, ami nem használ

Vannak helyzetek és személyek, amelyeket valamiért felruházunk pozitív tulajdonságokkal, aztán később csalódni kényszerülünk. Egy barátom mindig azt szokta mondani, hogy nem szabad az útszéli, csupasz fenyőfát csillogó-villogó karácsonyfának látni, mert az a csalódás legelső jele. Még akkor is, ha valóban szép karácsonyfa lehetne belőle az ünnepek idejére. Nem, nem azt akarjuk sugallni, hogy semmiben ne lásd meg a jót, a szépet, csak azt, hogy semmit ne ruházz fel több pozitív tulajdonsággal, mint amennyit mutat magáról. És ami – vagy aki – csak leszívja az energiáidat és nem támogatja a fejlődésedet, boldogulásodat, arról ugye te is tudod, hogy valójában nincs rá szükséged?

Forrás: instyle.com

Nyitókép: westend61/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: