Egy kutatás bebizonyította, az úszás nemcsak a testre van jó hatással, de az agyat is edzésben tartja

Az örök fiatalság titkát évezredek óta kutatják az emberek. A legújabb felfedezések szerint lehet, hogy pont az úszás fog közelebb vinni minket a rejtély megfejtéséhez.

Régóta köztudott, hogy a testmozgás segít rugalmasan tartani a testet és késlelteti az öregedést. Egy új kutatás szerint az úszás egyedülálló lendületet adhat az agy egészségének megőrzéséhez. Kimutatták, hogy a rendszeres úszás javítja a memóriát és a kognitív funkciókat, erősíti az immunrendszert és pozitív hatással van a hangulatra. Az úszás segíthet a stressz okozta testi és lelki károk helyreállításában, illetve a vízben történő mozgás során új idegpályák alakulhatnak ki az agyban. A tudósok számára azonban még mindig rejtély, hogy ez a testmozgás milyen módon váltja ki ezeket a hatásokat.

Az agysejtek megújulása

Az 1960-as évekig a szakemberek úgy vélték, hogy az agysejtek és a szinaptikus kapcsolatok száma véges az emberi agyban, így ha azok valamilyen módon megsérülnek, nem lehet őket pótolni. Egyszerű kijelentéssel élve: neurogenezis nem létezik. Ezt a megállapítást hamarosan újabb felfedezések kezdték felülírni, ugyanis a kutatók arra találtak bizonyítékot, hogy új idegsejtek képesek születni az agyban felnőttkorban is. Így talán már nem is ördögtől jövő a gondolat, hogy akár egy életen át megőrizhetjük a szellemi frissességünket.

Ma már egyértelmű bizonyítékok szolgálnak arra, hogy a testmozgás kulcsszerepet játszik a neurogenezis folyamatában, vagyis az idegsejtek állapotának és kapcsolatainak helyreállításában.

Az agyi teljesítmény fenntartására és fokozására a biológia adhat magyarázatot. Vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy a fizikai terhelést követően a vérben jelentősen megnő az agyi eredetű neurotróf faktor nevű fehérje, ami idegsejt védő hatásáról ismert. Ez a bizonyos fehérje azonban nemcsak a kognitív funkciókkal és a memóriával van összefüggésben. A kísérletek alapján elmondható, hogy segít csökkenteni a szorongást és a depressziót is.

De mi olyan különleges az úszásban?

A kutatók még nem pontosan értik, hogy mi lehet a titok az úszásban, de egyre közelebb állnak a megfejtéséhez. Ez a fajta testmozgás régóta ismert arról, hogy pozitívan hat a szív- és érrendszerre, ami nem csoda, hiszen úszás közben az összes izomcsoport aktív. A fokozott véráramlatban endorfin hormon szabadul fel, ami egyrészről természetes fájdalomcsillapító, másrészt pedig az eufória érzését váltja ki testmozgás közben. Tudósok megfigyelték azt is, hogy az úszás milyen hatással van az idősek mentális egészségére. Arra a következtetésre jutottak, hogy az úszás fokozottan javítotja a szellemi frissességet és a figyelmet. Egy másik tanulmányban szárazföldi sportolók és úszók kognitív funkcióit vizsgálták és hasonlították össze, ami alapján kiderült, hogy már 20 perc, közepes intenzitású mellúszás mindkét csoportban javította a vizsgált képességeket.

A gyerekek is lendületre kapnak a vízben

Az úszás egyfajta doppingszerként hat a gyerekekre, így annak egyik nagy előnye, hogy fokozza a tanulási funkciókat. Nemrég egy kutatócsoport 6 és 12 év közötti gyerekeket vizsgált, akiknek ismeretlen tárgyak neveit kellett megtanulni. A gyerekek pontosságát közvetlenül három tevékenység után vizsgálták: színezés, úszás, és egy három perces crossfit gyakorlat. A kutatók azt állapították meg, hogy a gyerekek pontossága sokkal magasabb volt az úszás után, mint a másik két tevékenységet követően. Ez egyértelműen bizonyítja, hogy az úszás milyen jelentős és pozitív hatással bír a kognitív funkciókra.

Ezek a megállapítások azt sugallják, hogy már egy rövid ideig tartó úszás is nagyon előnyös a fiatalok és az idősek számára egyaránt. Az úszás pontos mértéke, illetve a stílusa még mindig vizsgálatok alatt állnak. De az idegtudósok új felfedezése lassan, apró mozaikokból kezd kirajzolódni. Az emberek évezredek óta keresik az örök fiatalság forrását. Lehet, hogy pont az úszás fog közelebb vinni minket ehhez a titokhoz.

Forrás: The Conversation
Nyitókép: Patrick Jansen/Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: