Egy legendás állat és megfigyelése: ő Leo, az MGM oroszlánja

Az idén megalakulásának századik évfordulóját ünneplő Metro-Goldwyn-Mayerrel még a legendás 007-es ügynök, James Bond sem forrt annyira össze, mint a stúdió logójában szereplő oroszlán.

Nincs híresebb oroszlán, mint az MGM ikonikus logójában látható állat. Sőt továbbmegyünk, még egy olyan állatsztár sincs a Föld kerekén, aki olyan hosszú karriert tudhat magáénak, mint Leo. A nagymacska ugyanis már száz éve ott van minden a stúdió által készített film elején és biztosak vagyunk abban, hogy ez már így is marad. Így éppen ideje annak, hogy megismerjük a Metro-Goldwyn-Mayer oroszlánjainak történetét, hiszen ennyi évtizeden át többeket is az a megtiszteltetés ért, hogy Leót alakíthassák.

A kezdetek kezdete

Mint azt tudjuk, Hollywood egyik legikonikusabb stúdiója 1924-ben kezdte meg világhódító útját, azonban annak története valamivel korábban kezdődött. 1919-ben egy bizonyos Marcus Loew vállalkozó megvásárolta a Metro Pictures Corporationst, majd üzleti portfólióját először a Goldwyn Picturesszel bővítette, hogy az később egyesülhessen a Louis B. Mayer Productionnel. A Goldwyn Pictures megvásárlásával viszont Loew nemcsak egy céget, hanem egy kabalaállatot, egészen pontosan egy mára legendássá vált oroszlánt is kapott. Eleinte nem is igazán tudta, hogy mit kezdjen ezzel a bónusszal, azonban új stúdióvezetője, Louis B. Mayer meglátta az abban rejlő potenciált. Úgy gondolta ugyanis, hogy egy oroszlán tökéletesen szimbolizálja majd azt a hatalmat és tiszteletet, amire az MGM hamarosan szert tehet. 

(Fotó: Getty Images)

Munkában a leghíresebb kabalaállat

1924-ben így meg is tartották az első castingot, ahol egy Slats nevű egyed vívta ki a stúdió figyelmét: ő szerepelt tehát először a stúdió filmjeinek elején. Akkoriban azonban még csak a némafilmek hódítottak, így az oroszlán ordítását akkor még csak látni lehetett, hallani nem. 1928-ra vált először hallhatóvá, viszont akkor egy Jackie nevű oroszlán szólaltatta meg. A jellegzetes hang egyébként Douglas Shearer hangmérnök munkája, aki több ordítást vett fel és kevert össze, hogy létrehozza azt a hatalmas hangot, amely mindenkinek jelzi, hogy hamarosan egy nagyszerű film veszi kezdetét.

A hollywoodi történelemben állítólag hét oroszlánt választottak ki Leo szerepére. Ahogy az évek során a technológia változott, az MGM különféle módokon kísérletezett a kabalaállat bemutatásával. Az 1920-as évek végén és az 1930-as évek elején változtattak a színeken, és így élénkebbé vált, majd 1934-ben egy Tanner nevű oroszlán váltotta Slatst, akit Mel Koontz idomított. Ő olyan filmek elején volt látható, mint az Óz, a csodák csodája vagy éppen a Dorian Gray arcképe. Őt követte Leo, aki a legfényesebb karriert futotta be, hiszen 1957-től 2021-ig láthattuk őt a nagyvásznon és televízió képernyőin is. Mindaddig, ameddig közbe nem szólt a CGI és az MGM már az Amazon égisze alatt digitalizálta őt.

Oroszlánkirályok

Ugyan ma már a CGI helyettesíti a húsvér állatot, de mint feljebb is olvashattátok, több oroszlánt is az a megtiszteltetés ért az MGM százéves történelme során, hogy arcát adhatta Hollywood kasszasikereihez. Időrendben is megmutatjuk, hogy kik is voltak az épp aktuális sztárok.

Slats (1924-1928): A sort természetesen Slats nyitja, aki 1924-től 1928-ig szerepelt a filmekben. A méltóságteljes állat volt az egyetlen, aki nem adta hangját az alkotásokhoz. Persze, ez nem az ő hibája volt, hanem a technikáé, hiszen akkortájt még a némafilmek uralták a mozikat. Slats egyébként Írországban született, és egy kaliforniai privát állatkertből indult el felépíteni Hollywoodi karrierjét.

Jackie (1928-1931): Slats-et a Szudánban született Jackie követte a sorban, azonban ő nemcsak az MGM oroszlánjaként, hanem saját jogán is igazi filmsztárnak számított. Jackie ugyanis karrierje során több mint száz filmben szerepelt és sokan csak Leo the Lucky (Szerencsés Leo) néven emlegették. A kabalaállat ugyanis állítólag túlélt egy földrengést, épp bőrrel megúszott két vonatbalesetet és még egy repülőgép-szerencsétlenség sem tudott végezni vele.

Bill, Telly és Coffee (1927-1935): Igen-igen, Hollywood aranykorában volt arra is precedens, hogy nem egy, hanem rögtön három oroszlánt alkalmaztak ugyanarra a szerepre. Bill, Telly és Coffee úgynevezett „színteszt” állatok voltak, akiket leginkább animációs alkotásokban és rövidfilmekben láthatott a közönség.

Tanner (1934-1956): Tanner 1934-től 1956-ig szerepelt az MGM három színkivonatos, Technicolor filmjeiben, viszont a fekete-fehér alkotásokban ebben az időszakban is sokszor Jackie élvezhette a nézők figyelmét. 

George (1956-1963): George MGM-es karrierje nem volt olyan figyelemreméltó, mint elődjeié, azonban dús sörényéről őt máig bármikor rögtön felismerjük a filmek elején.

Leo (1957-2021): Leo, akárcsak az utat kitaposó Slats, Írországban született és minden oroszlán közül ő futotta be az eddigi leghosszabb karriert. Filmekben, televíziós műsorokban, sőt még egy tévéreklámban is szerepelt.

CGI Leo (2021-napjainkig): Hatvannégy év után Leónak is leáldozott, amikor nyugdíjazta őt a már az Amazon égisze alatt működő stúdió. De a megfelelő utód kiválasztása helyett ők már inkább a technikára szavaztak. Igen, az új Leo hamis, és ezt még az új, csillogó, szuper modern MGM-logó sem tudja elrejteni előlünk.

Nyitókép: Amazon MGM Studios Facebook
Forrás: Remind

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: