A magyar művész csipkecsodáin ámul az egész világ

A kecskeméti művész, Herczeg Ágnes munkáira az egyik legnépszerűbb művészeti/dizájn honlap is felfigyelt, így az egész világ megismerhette alkotásait.

Herczeg Ágnes a Magyar Képzőművészeti Egyetem textilrestaurátor szakán diplomázott a ’90-es években. Közben különböző hagyományos kézműves technikákat sajátított el, és ezeket – tűcsipke, vertcsipke, makramé, fonatolás – ötvözi munkáiban. 

Fotó: Herczeg Ágnes/Facebook

Kizárólag természetes alapanyagokat használ: a fonalak és cérnák is növényi eredetűek és a textil mellett a fa is fontos szerepet kap a miniatűrökben. Az ágak, a fakérgek és a különböző termések adják meg alkotásainak alapját, a végeredmény pedig magáért beszél. A csipke finomsága és a fa merevsége összeegyeztethetetlennek tűnik, mégis harmonikus képek születnek belőle.

Fotó: Herczeg Ágnes/Facebook

A bonyolult textilképek elkészítése igen időigényes: a művésznek már a tervezésnél alaposan át kell gondolnia az alkotások szerkezeti felépítését és az egyes munkafázisok sorrendjét. Ágnes először vázlatokat készít sketchbookjában, csak ezután ragad tűt és fonalat a kezébe. Természetesen a csipkekészítés még több időt és precizitást igényel – egy kisebb darab elkészítése több napig tart.

Fotó: Herczeg Ágnes/Facebook

A részletgazdag csipkeszobrokra az egyik legnépszerűbb művészeti/dizájn honlap, a My Modern Met is felfigyelt – így a magyar alkotó munkáit az egész világ megismerhette. Ágnes Facebook oldalán még több képet találsz a különleges lakásdekorációkról, illetve a tervezési- és munkafolyamatokba is betekintést enged.

Fotó: Herczeg Ágnes/Facebook

Nyitókép: Herczeg Ágnes/Facebook

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: