„Egy óriás kezében játék, ez vagyok én”: 10 éve hunyt el Cseh Tamás

Így emlékezünk

A YouTube lejátszási listám örök kedvencei között legalább egy tucat Cseh Tamás dal szerepel. A zenéje az elmúlt 10 évben is elkísért, egyet bánok, hogy csak felnőttként, éppen 10 évvel ezelőtt találkoztam először ezekkel a nótákkal.

Szóval mondhatni, hogy lekéstem Cseh Tamásról, amit életem legnagyobb baklövései között tartok számon. Olyan érzés kerülget a dalok hallatán, mint, amikor eszembe jut, mennyi mindent nem kérdeztem meg például papámtól, mamámtól, anyámtól vagy a szomszédban lakó barátnőmtől a haláluk előtt. Talán egy szerencsém azért mégis van: Cseh Tamás a zenéjével, mintha még mindig köztünk lenne, és képes lenne válaszolni ezekre a soha fel nem tett kérdésekre.

Felejtés vs emlékezés: Eszembe jutottál

 

Juhász Gyula Anna örök című versének továbbgondolása számomra az Eszembe jutottál és azt hiszem ezzel el is mondtam, hogy mi mindenre válaszol – legalábbis nekem – ez a dal. „Mert benne élsz te minden félrecsúszott / Nyakkendőmben és elvétett szavamban / És minden eltévesztett köszönésben / És minden összetépett levelemben / És egész elhibázott életemben / Élsz és uralkodol örökkön, Amen.”

Az életet csak lazán… : Forró a város

A Forró a város viszonylag friss szereplő a listámon, a legjobbkor ráz fel, és figyelmeztet arra, hogy semmi más nem számít, csak, ami éppen most történik. Pláne, ha az egy csók a Lánchíd közepén. Apró giccs, de nekem így jó.

Fiatalabbak már nem leszünk: A jobbik részem

Valahogy úgy képzelem, ha hagyjuk, akkor az idő – és a rossz történések – megkeserítenek, ha így alakul, a jobbik részünk egyszer csak elhagy bennünket. Persze lehet, hogy a dal eredetileg marhára nem ezt a gondolatkört tárgyalja, de az a jó a művészetben, hogy mind azt látunk bele, amit akarunk.

Nyitókép: Cseh Tamás Archívum által őrzött hagyaték része / via 

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: