Egy páratlan művész: ezért várjuk annyira a Banksy-kiállítást

A világ számos országában összesen több mint két millió látogatót vonzó Banksy-kiállítás hamarosan Budapesten is megtekinthetővé válik.

Barcelona, Milanó, Prága, Dubaj, Lisszabon és Brüsszel után május 3-tól a Komplex Kiállítóteremben lesz látható a legismertebb street art művész több mint száz művét felvonultató tárlat. Természetesen annak anyagának egy része reprodukciókból áll, mivel a Banksy által készített alkotások némelyikéhez szinte lehetetlen hozzáférni, azonban ez az élményből és annak ránk gyakorolt hatásából semmit sem von majd le. Láthatunk majd lenyomatokat, graffitiket, videóinstallációkat és fényképeket is. Azonban mielőtt lecsapnánk a jegyekre ismerjük meg kicsit közelebbről Banksy-t és az ő művészetét.

Banksy varázsa

Azt, hogy a Banksy művésznév kit rejt, napjainkban is jótékony homály fedi és éppen ez a névtelenség az, ami olyan különlegessé teszi őt. Banksy-t egyfajta misztikum lengi körül, hiszen annak ellenére sem vágyik a reflektorfénybe, hogy tagadhatatlanul ő napjaink leghíresebb és legelismertebb street art művésze. Sajátos látásmódja a bristoli underground közegből indult és egészen a Sothesby’s árveréséig jutott, amit valljunk be, a graffiti művészek tömkelege nem mondhat el magáról. Alkotásait közterületeken, egyfajta kiáltványokként helyezi el, így sokkal nagyobb hangsúlyt tud adni annak, hogy milyen üzeneteket rejtenek azok magukban. Jellegzetes, stenciles technikája is éppen a helyszínek és „vásznak” miatt alakult ki, mely mára már védjegyévé is vált. Technikája ugyan állandó, azonban témái mindig frissek és tökéletes ütemben reflektálnak a világ aktualitásaira. Erős társadalmi kritikákat megfogalmazó műveinek köszönhetően igazi popkulturális ikonná nőtte ki magát, akit nem túlzás a legnagyobb művészek között emlegetni.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Banksy (@banksy) által megosztott bejegyzés

Művek és üzenetek

De miért van ekkora hatással ránk egy „arctalan” művész? A válasz természetesen az, hogy az alkotások aktualitásai miatt mind azonosulni tudunk vele és szűrőjén keresztül rá tud minket világítani olyan társadalmi problémákra, melyek mindannyiunkat elgondolkodtatásra késztetnek a leghétköznapibb helyzetekben is. Erre pedig tökéletes példa az alábbi 3, legendás alkotása, ami a mi szívünkbe is belopta magát.

Balloon Girl (2002)

Talán mind közül a 2002-ben készült Balloon Girl a legismertebb Banksy-mű, mely az elmúlt több mint húsz év során az alkotónál is többször reprodukálódott. Ez egy bolt előtt elhelyezett grafffitiből művészettörténeti ikonná vált, sőt az Egyesült Királyságban 2017-ben a „kedvenc műalkotás” címet is elnyerte. Az ebben rejlő kettősség nem csupán a színekben (egy fekete-fehérben megfestett kislány egy élénk vörös lufit tart), hanem értelmezésében is fellelhető. És éppen ez adja a művészet varázsát. Lelkiállapotunk, világnézetünk és személyiségünk is meghatározhatja, hogyan nézzük a képet. Vagy azt látjuk, hogy a kislány a reményt szimbolizálva nyúl a lufiért vagy éppen azt, hogy metaforikus értelemben elengedi azt. A szimbolika pedig magában a léggömbben is ott van, hiszen sokszor kényszerülünk valami, az életünkbe korábban színt vivő dolgot elengedni, vagy éppen próbálunk kapaszkodni valamibe, ami megadja számunkra a reményt. Azonban ezek a dolgok ugyanolyan tünékenyek és sebezhetőek, mint egy léggömb, mely akár önhibánkon kívül is kipukkadhat.

Love is in the Bin (2006)

Az imént bemutatott Balloon Girl egyik reprodukciója érdekes körülmények között kapta meg a Love is in the Bin nevet. Mint azt említettük, Banksy az a graffiti művész, akinek alkotásaira szó szerint vadásznak a gyűjtők és ezt ő sajátos értelmezésben hálálta meg a Sothesby’s egyik aukcióján. Történt ugyanis, hogy a cég 2018-as londoni árverésén kalapács alá került a 2002-es alkotás egy nyomata, mely nem kevesebb mint 1,04 millió fontért új gazdára is talált. Azonban annak keretébe, a zsenialitás határát már-már túllépve, Banksy egy „iratmegsemmisítő” mechanizmust épített be, ami így a licit nyertesének kihirdetésekor félig ledarálta önmagát. Így az alkotó távollétében született meg egy új alkotás, a Love is in the Bin (Szerelem a papírkosárban).

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Sotheby’s Paris (@sothebysfr) által megosztott bejegyzés

Follow Your Dreams (2010)

Az amerikai álom sok művészt foglalkoztat, legutóbb zenében például a Green Day adott hangot annak, hogy nem éppen minden arany, ami fénylik, azonban a képzőművészetben is gyakran megjelenik a téma, és természetesen a kritikus hangvételű műveiről ismert Banksy sem kerülhette ki azt. Első Egyesült Államokban készített graffitijéhez használta ezt a gondolatmenetet ihletként, ami mind elhelyezésében, mind témájában is igazán figyelemfelkeltőre sikerült. A Follow Your Dreams (Kövesd az álmaid) Boston Chinatown negyedében került felfestésre, mely már magában megadja annak értelmét, hogy miért áll egy látszólag alsó-középosztálybeli férfialak azon. Másrészt a címet is adó felirat egy piros kitakarással „törlésre” került, ami méginkább felnyitja szemünket az álmok és a valóság közötti, gyakran áthidalhatatlan távolságára.

Nyitókép: Fotó: NurPhoto/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: