Egy római tanító lányának útja a vörös szőnyegig: Sophia Loren, díva születik

Aki maga a Dolce Vita

Egy római lányra a szépsége miatt rámosolyogott a szerencse. Később azonban bebizonyította, hogy egy csinos pofinál sokkal több van benne. Hogyan lehet levetkőzni a sztereotípiákat? Sophia Loren megmutatta.

Valakit a francia nők stílusa nyűgöz le, engem valamiért az olasz dívák temperamentuma ejtett rabul. Van bennük egy megmagyarázhatatlan erő, amit akár egy fotón keresztül is megérezhetünk. A most nyolcvannégy éves Sophia Lorenből is pont ez az erő sugárzik. Kisugárzása, szépsége, életszeretete olyan fűszer, amivel filmjein keresztül megízesíti nemcsak az ő, de a mi életünket is. Ha azt gondolnád, hogy az élete csupa csillogás volt, akkor tévedsz. Keményen megdolgozott a sikerért, miközben rengeteg támadás érte.

A többszörös Oscar- és Golden Globe-díjas színésznő Rómában született, nem túl fényes körülmények között. Törvénytelen gyerek volt, az édesapja elhagyta őt és az anyját, aki a tanítói fizetésből, ráadásul a háború borzalmai között egyedül volt kénytelen felnevelni. Kislányként álmodni sem mert arról, hogy hamarosan az egyetemes filmtörténet legragyogóbb csillagai közé emelkedik majd. Az önbizalmán nem lendített sokat, hogy iskolatársai rendszeresen csúfolták a magassága miatt. Viszont, mögötte állt édesanyja, aki mindennél jobban hitt benne. Ő nevezte be lányát élete első szépségversenyére is. A legenda szerint anyukája egy függönyből készített neki ruhát erre az alkalomra, így indult el Sophia Loren a hírnév felé vezető úton.

Fegyver, hatalom, ajándék

A szép nőknek minden könnyebb. Olyan előítélet ez, amin úgy tűnik, igen nehéz változtatni. Mintha csupán a kinézet elég lenne ahhoz, hogy mindent megkapjunk. Azon mégis eltöprengtem, hogy Sophia Loren hogyan fésülte bele ezt a sztereotípiát az életébe. Kár tagadni, ő bizony kihasználta az adottságait. Tudta, hogy a filmes világban, ahol a külső nagyobb erény, mint a belső értékek, szépsége fegyver lehet a kezében. Így kezdődött filmes karrierje, amikor megjelenésével elvarázsolta Carlo Ponti producert. Ez a találkozás volt Sophia életének egyik, vagy talán a legfontosabb állomása. A negyvenéves producer beleszeretett az akkor tizennyolc éves lányba és elhívta egy válogatóra. A siker még váratott magára, mert a kamaszlány nem tűnt túl tehetségesnek, de Ponti hitt benne és elhatározta,  sztárt farag belőle.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Amo Gente Bonita (@amogentebonita_comfiltroousem) által megosztott bejegyzés,


Így történt. Sophia lépésről lépésre haladt a sikerhez vezető úton. Bíztak benne, de ami a legfontosabb, ő is bízott magában. Elhivatottságának meg is lett az eredménye, amikor felkérték az Egy asszony, meg a lánya című film főszerepére. Sophia ott mutatta meg igazán, hogy mire képes. Az Oscar-díj nyertes alakításából a vak is láthatja, hogy több egy szépecske színésznőnél. A filmben egy megerőszakolt, özvegy anyát alakít, aki lányával a háború sújtotta Rómából menekül. A karakter megformáláshoz a saját gyerekkorából és édesanyja sorsából merített ihletet. A film záró jelenetében vált világossá számomra: ahogy Róma, úgy Sophia Loren is örök.

Őt nem lehet eltörölni

Miután elfoglalta csillogó trónját a legnagyobb színészek között, senki nem tudta letaszítani. Pedig életét a rosszakarói és a sajtó is ostromolta. Támadták a közte és Ponti között kialakult viszony miatt is, ugyanis a producer elvált feleségétől, hogy megkérje Sophia kezét. Könnyen gondolhatnánk, hogy érdek kapcsolat volt az övék, de az élet végül igazolta szerelmüket. Az 1953-as megismerkedésüktől, a férje 2007-ben bekövetkező haláláig együtt maradtak és két gyerekük is született. Házasságuk hiába volt biztos bázis Sophia életében, a vetélytársai sosem kímélték. Gina Lollobrigida nyilatkozataiban nem rejtette véka alá, hogy lenézi kolléganője munkásságát, amiért jóval idősebb producer férje oldalán kapaszkodott fel. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

movie.buff (@moviebuff.cinema) által megosztott bejegyzés,


Számomra érthetetlen honnan volt ekkora erő ebben a törékeny nőben. Minden bántás, rágalom ellenére megtartotta büszkeségét. Eközben színészként filmről filmre brillírozott. 

Jobb felfedezni az életet és hibázni, mint biztonságban élni. Egy-egy hiba, amit elkövetünk, az ár, amit megfizetünk-egy teljes életért.

A szépség nem halványul, csak átalakul

Megöregedni tisztességgel. Sophia Loren idős kori fényképeit nézegetve, kétség sem fér hozzá, hogy neki sikerült. Persze volt pár szépészeti beavatkozása, sőt, az is meglehet, hogy minden nap sminkesek és fodrászok dolgoznak azon, hogy a legjobb formába kerüljön, de a ráncai nem hazudnak. Imádom a mostani fotóin, ahogy hatalmas napszemüvegben, stílusos kosztümben csókot dob a kamerának. Imádom, hogy az egész megjelenésével, gesztusaival nő, de elsősorban önmaga tudott maradni.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

SOPHIA LOREN (@sophialorenitalianfan) által megosztott bejegyzés,


Igaz, már nem az a hamvas bőrű bombázó, akiről a 70-es években férfiak hada álmodozott, de a szépsége nem tűnt el. Idővel ráadásul a színészet mellett egy másik tehetségét is megcsillogtatta. Kiderült, hogy remek szakács, amit a kiadott szakácskönyvei is igazolnak. Az Emlékek és receptek címűt muszáj lesz beszereznem nekem is, hiszen az ételek mellett Sophia személyes történeteket is megoszt a gyermekkoráról, sőt legendás karrierjének újabb részleteire is fény derül. Ki tudja, talán szépségtippeket is találok majd benne, ugyanis a színésznő egy alkalommal váltig állította, hogy szépségét – kis túlzással – csakis a spagettinek köszönheti. 

A rajongók legnagyobb örömére, hamarosan újra láthatjuk a filmvásznon, ugyanis főszerepet játszik fia, Edoardo Ponti, Előttem az élet című filmjében. Én az első sorból fogom nézni!

Nyitókép: Silver Screen Collection/Moviepix/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: