Egy szerettednek segítségre lenne szüksége? Így tudod meggyőzni, hogy kezdje el a terápiát

Elfogadni, hogy terápiára van szükség, nem mindig könnyű. Valaki mást szakember felé irányítani még ennél is nehezebb feladat.

A terápia nem egy könnyű beszédtéma. Ha arról próbálunk meggyőzni valakit, hogy terápiára lenne szüksége, akkor hamar sértődéssel vagy kiabálással végződhet még egy jószándékú beszélgetés is. Társként vagy barátként viszont kötelességünk támogatni a szeretteinket, és sokszor olyan dologra is ráirányítani a figyelmüket, amit még maguknak se mernek bevallani. Mi a legjobb módja tehát annak, hogy valakit rávezess arra, hogy keressen fel egy szakembert? Bár ez önmagában egy kényes téma – és talán soha nem is leszel képes valóban meggyőzni valakit, hogy segítséget kérjen – , mégis akad pár tipp, amivel meg lehet könnyíteni a folyamatot.

1. Légy őszinte

Sokszor ezerszer fontosabb, hogy őszintén és szeretettel fordulj valaki felé, mint az, hogy a megfelelő kifejezéseket használd. Ha nem tudod, hogyan kezdeményezd a témát, akkor mindössze légy őszinte és nyitott. Ezáltal megteremted az intim légkört és nagy valószínűséggel a szeretted is befogadóbb lesz.

2. Fokozatosan térj a lényegre

Ha hirtelen rázúdítod valakire, hogy márpedig szerinted terápián a helye, az egyenesen támadásként hat, és csak azt eredményezi, hogy az illető még inkább bezárkózik. Válassz ki egy olyan alkalmat, amikor kettesben lehettek és teret tudtok adni egy nyugodt, őszinte beszélgetésnek. Ahelyett, hogy egyből a lényegre térnél, előbb csak puhatolózz és tisztelettel közelítsd meg a témát.

3. Beszélj a saját nevedben

Miután leülsz beszélgetni a pároddal vagy barátoddal, finoman és szeretetteljesen mondd el neki a saját aggodalmaidat. Mondd el, hogy TE mire lettél figyelmes és érdeklődj, hogy segíthetsz-e neki megoldást találni. Kerüld az ujjal mutogatást és inkább arra törekedj, hogy a saját érzéseidet add át neki, mivel így nem azt érezteted vele, hogy ő lenne a hibás. Így pedig nagyobb eséllyel hallgat majd végig.

4. Ragadd meg a tényeket

Miután megfogalmaztad a saját aggodalmaidat, bevethetsz néhány száraz tényt is. Ez főként akkor lehet egy jó módszer, hogyha annak, akivel beszélgetsz nincs elég önismerete ahhoz, hogy felismerje az aggasztó jeleket. A tények és bizonyítékok olykor hatásosabbak tudnak lenni, mint a puszta érzések és meglátások. Valami ilyesmit mondhatsz: „Észrevettem, hogy manapság jóval többet iszol a munkahelyi stressz miatt és aggódok miattad. Gondolkodtál már azon, hogy felkeress valakit, akinek beszélhetsz erről?”

5. Mutass ki a törődésed

A beszélgetés során feszültté válhat a hangulat, amivel nincs is gond. A lényeg, hogy ha a szeretted szúróssá is válik, ne hagyd, hogy kizökkentsen és fókuszálj arra, hogy mennyire fontos ő neked. Említsd meg egy vágyott célját és hívd fel arra a figyelmét, hogy egy szakember segítségével mennyit tehet azért, hogy közelebb kerüljön a megvalósításához. Biztosítsd afelől, hogy egy csapat vagytok, és hogy te is ugyanúgy az ő érdekeit tartod szem előtt.

Mi van akkor, ha rögtön nemleges választ kapunk és még csak esélyünk sincs elindítani egy beszélgetést?

Ilyenkor a legjobb, amit tehetünk, ha úgy beszélünk a terápiáról, mint egy természetes folyamat, nem pedig, mintha egy betegségre lenne gyógyszer. Ha saját tapasztalataink is vannak, akkor mindenképp tegyünk említést róla, mivel így eredményesebben bátoríthatjuk a szeretteinket, főleg, hogyha a saját életünkben is láthatja a terápia pozitív hatásait.

Ha a párodat próbálod meggyőzni, akkor egy párterápián való részvétel az első lépés lehet az egyéni terápia felé, mivel így bizonyosságot nyerhet afelől, hogy nincs mitől félni. Végső soron azonban az egyetlen megoldás, ha egyszerűen teret hagyunk. A terápia, bár valóban fontos, nem egy kis falat, ezért hosszú időbe telhet, mire valaki belátja, hogy valóban ez az, amire szüksége van. Amíg ez meg nem történik, a legnagyobb segítség, hogyha biztosítjuk az illetőt a támogatásunkról és arról, hogy ha mégis a terápia mellett dönt, akkor minden lépését segíteni fogjuk. Annak semmi értelme nincs, hogy erőszakoskodjunk és agresszíven próbáljuk meg rávenni szerettünket, mivel ez csak a kapcsolat kárára megy. Ha végül kényszerből rá is veszi magát, de nem önszántából dönt így, akkor a terápia is kisebb eséllyel lesz hatásos.

Nyitókép: AsiaVision/ Getty Images

Forrás: Fatherly

    Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
    Legnépszerűbb cikkek: