Egy szívszorító videó miatt az ismert divatvállalatok sorra tiltják be az alpakaszőr használatát

Megdöbbentő videót tett közzé az állatvédő szervezet, a PETA - az egyik legnagyobb alpaka farmon készült felvételekből kiderül, milyen kíméletlenül bánnak a szőrükért tartott állatokkal.

A Marks & Spencer, a H&M csoport, az Esprit és a Gap Inc. után az egyik legnagyobb japán divatcég, az Uniqlo is felhagy a valódi alpakaszőr használatával. A láncreakciót a PETA által közzétett videó indította el, amelynek titkos felvételeit az egyik legnagyobb magántulajdonban lévő alpaka farmon, a perui Mallkini Farmon rögzítették. 

A megrázó videofelvételeken jól látszik, hogy az állatok szenvednek – a munkások a fülüknél, a nyakuknál fogva rángatják a síró alpakákat, majd kikötözik és/vagy lefogják őket miközben a szőrüket nyírják. Az egyik állatnál a félelem hányást okoz, de ez sem állítja meg a munkát. A PETA szóvivője szerint a vemhes nőstényeket a földön rugdosták, illetve a nyírás közben megsérült állatok sebeit fájdalomcsillapító alkalmazása nélkül varrták össze.

A PETA vizsgálata és a videó elterjedése után a Mallkini Farm tulajdonosa még egy nyilatkozattal megpróbálta megmenteni a helyzetet: „A videóban látható sokkoló képek olyan bánásmódról számolnak be, amelyeket mélységesen elítélünk. A videót úgy szerkesztették meg, hogy néhány gondatlan alkalmazott miatt az egész farm elfogadhatatlan, bántalmazó magatartásról tanúskodjon. Továbbra is elkötelezettek vagyunk és a jövőben még tovább javítjuk a körülményeket, hogy az állatok megfelelő környezetben élhessenek és kiváló minőségű termékeket biztosíthassunk mindenkinek.”

Ez azonban nem sokat segített, hiszen a felvételek önmagukért beszélnek és az elmúlt hetekben egyre több divatvállalat jelentette be, hogy nem kíván több alpakaszőrből készült terméket árusítani. A legfrissebb bejelentés az Uniqlotól érkezett, ahol két évvel korábban az angórakecske szőréből készült moherfonalat is betiltották – egy hasonló PETA videó miatt. A PETA szóvivője szerint azért nagyon fontos ez a lépés, mert az alapanyag előállítása nemcsak az állatoknak, hanem a természetnek is nagy károkat okoz. A Higg Materials Sustainability Index szerint környezetkárosító szempontból a második legrosszabb anyag a selyem után. Azt állítják, hogy hatszor károsabb, mint a poliészter és négyszer ártalmasabb a műselyemnél, a viszkóznál és a poliakrilnál.

Nyitókép: Don Mason/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: