Egy (tánc)lépésre a boldogság a legújabb layered zenékkel

Éppen csak túléled a napokat? Ezzel a legújabb kutatásokra alapozott módszerrel pillanatok alatt a boldogság állapotába hozhatod magad.

A zene, a hangok és a rezgések – persze, attól függően milyen zenéről van szó – köztudottan jó hatással lehetnek a közérzetre. Sokan tekerik fel a hangerőt és tombolnak egy jót, ha valami bántja őket. Ez sokszor segít, de van már egy ennél is jobb megoldás: egy új felfedezés, a rétegelt zene ugyanis úttörő hatékonysággal szabadítja fel szervezetünkben a dopamint.

Zene a füleidnek

A dopamin, ami egy neurotranszmitter, az öröm, a jutalom és a motiváció érzésével párosul. Amikor zenét hallgatunk, főleg, ha olyat, ami összetett és rétegzett, az többféleképpen is serkenti a boldogsághormon felszabadulását. Egyfelől az agyunk örömét leli ezeknek a bonyolult zenei mintáknak a feldolgozásában és megfejtésében, másfelől a rétegelt zene képes erősebb érzelmi reakciókat kiváltani, és ezzel az érzelmi kapcsolódással előidézni a flow-élményt.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

💿𝓐𝓻𝓲 ~ (@_.aritr.a) által megosztott bejegyzés

Meglepő és mulatságos

A rétegelt zene azonban tele van csupa várakozással és meglepetéssel is, hiszen sosem tudod, mikor, mi következik, ez pedig tudattalanul segít az élet változékonyságával való együttműködésben is. Mivel gyakran olyan hirtelen dinamikai váltásokat és akkordprogressziókat tartalmaz, amire nem számítunk, az agy jutalomrendszere olyan mértékben stimulálódik, mintha megettünk volna két tábla csokit.

Öröm és boldogság

A rétegelt táncmeditációs zenék ezen kívül gazdag hallási élményt is nyújtanak és több szónikus elemet is tartalmaznak. Az agy, miközben feldolgozza ezt az érzékszervi bevitelt, dopamint szabadít fel. Mivel a zenei rétegek az agy különböző területeit érintik, az átfogó érzékszervi stimuláció örömöt generál. Az önfeledt tánc közben pedig, minél szabadabbra engedjük karjainkat és testünket, annál több belénk ragadt érzelmet engedhetünk el. A szabad áramlás állapotában testünkből kioldódnak a feszültségek, és hatékonyan vezethetjük le a stresszt. Ha pedig elég ideig csinálod, még tetemes mennyiségű kalóriát is égethetsz vele, ami további dopamincunamit jelent.

Nyitókép: Oliver Rossi/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: