Új édesítőszer almából és körtéből, amivel csökkenthető az ételpazarlás

Megérkezett a tudatos vásárlók legújabb kedvence? Egy holland cég almából és körtéből állít elő természetes cukorpótlót, ami nemcsak a szervezetünkre, hanem a környezetünkre is pozitív hatást gyakorol!

Az ételpazarlás súlyos globális problémává nőtte ki magát – évente nagyjából 1,8 millió tonna élelmiszer landol a kukákban. Szerencsére évről-évre egyre nő azoknak a vállalatoknak a száma, ahol komoly intézkedéseket tesznek azért, hogy ezt a számot csökkentsék. A gyümölcsök és a zöldségek héját, a ‚‚selejtes’’ terméseket és a komposztot egyre több módon fel tudják használni. Például vegán bőr készülhet belőlük, vagy a legújabb innovatív technikának köszönhetően akár kalóriaszegény édesítőszer is. Utóbbi a holland Fooditive cégnek köszönhető, ahol körte- és almahéjból, valamint a sérült, ütött gyümölcsökből állítanak elő cukorpótlót.

Miért van szükség erre?

Először is az ételpazarlás csökkentése miatt, de emellett még egy nyomós érvet meg tudunk említeni. A jelenleg forgalomban lévő cukoralternatívák közül többnél is felmerült a kérdés: hosszú távon vajon mennyire számítanak környezetbarát megoldásnak? Ilyen például a Splenda és az Equal, amik ugyan itthon nem kaphatók, de a világ több országában is népszerű terméknek számítanak. Ezekben az édesítőszerekben olyan mesterséges ízfokozók – szukralóz és aszpartám – találhatóak, amik az egészségre és a környezetre is ártalmasak. Bizonyítottan növelik a cukorbetegségek kialakulásának esélyét is, ráadásul nem szívódnak fel a szervezetünkben. Így a szennyvíztisztító telepekről egyenesen a folyókba és az óceánokba kerülnek, ami a vízi élővilágot veszélyezteti.

Hasonlóan nagy problémát okoz a cukornád. A kristálycukor egyik legkedveltebb alternatívája ugyan még mindig a ‚‚zöldebb’’ választások közé sorolható, de a megnövekedett kereslet miatt egyre több ültetvényre van szükség. Ezeket sajnos legtöbbször az erdők kiirtásával nyerik. A termeléshez nagy mennyiségű vízre van szükség, és a feldolgozása is sok energiát igényel. Más természetes édesítőszereknek, például a méznek és a steviának is megvannak a maga gyenge pontjai. Utóbbiról köztudott, hogy utóíze elég keserű, ezt több cég mesterséges ízfokozók hozzáadásával kompenzálja.

Édesítőszer almából és körtéből

Moayad Abushokhedim, a Fooditive alapítója egy olyan cukorpótló ötletével állt elő, ami a szervezetünkre és a környezetre is pozitív hatást gyakorol. Ennek előállításához olyan gyümölcsöket használ fel, amelyek nem elég szépek ahhoz, hogy a szupermarketek polcaira kerüljenek. A halvány vagy megbarnult almákat és körtéket helyi gazdaságokból szerzik be, illetve a közeli éttermekből a gyümölcsök héját gyűjtik össze. Ezek az erjesztés során természetes édesítőszert, fruktózt termelnek. A végeredmény egy kalóriaszegény, 100 %-ban természetes cukorpótló, ami még az ételpazarlást is csökkenti.

A vállalat a jövőben minél több étel- is italgyártó céghez szeretné eljuttatni ezt a cukoralternatívát, hogy ‚‚zöldebb’’ termékek kerülhessenek az üzletek polcaira. A cég a cukor mellett természetes tartósítószert, sűrítőanyagot és emulgeálószereket is forgalmaz, valamint a nemzetközi piacra is szeretnének betörni – eddig Hollandián kívül csak Svédországban kapható a Fooditive édesítőszere, de a további terjeszkedés is szerepel a terveikben. Az sem kizárt, hogy valamikor hazánkban is kapható lesz ez a környezetbarát édesítőszer.

Nyitókép: Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: