Egy új kutatás rávilágított arra, miért látjuk mindannyian egészen másként a világot

Mindannyiunknak megvan a saját világlátása, véleménye és meggyőződése az élet dolgairól. Azonban, ha ez különbözik a másikétól, azt sokszor nehezen fogadjuk el. Egy új kutatás az eltérő látásmód okát az agyi felépítésünkben találta meg.  

A UCLA pszichológia professzora Matthew Lieberman, PhD több mint 400 tanulmány vizsgálata után azt találta, hogy az agyunknak egy bizonyos része, az ún. gestalt cortex segít nekünk abban, hogy azokat az információkat, amik hiányosan érkeznek hozzánk, értelmezni tudjuk, illetve, hogy más lehetséges magyarázatokat elvessünk. Azaz, formálja azt, ahogyan a világot látjuk, hiszen a hiányzó részeket gyakran a saját feltételezéseinkkel, ötleteinkkel, következtetéseinkkel, előítéleteinkkel töltjük ki.  Habár nem egyedüliként, de a gestalt cortex rendkívül fontos szerepet játszik abban, hogy a saját valóságunkat, világképünket megalkossuk.

Ahogy én gondolom, úgy is van?

A professzor ehhez hozzáteszi, hogy mindannyiunkban van egy „naiv realizmus”, azaz, azt gondoljuk, hogy a mi véleményünk, gondolkodásmódunk jobb, igazabb, mint másoké. És ez vezet ahhoz a meggyőződéshez, hogy a másiknak nincs igaza. Így a naiv realizmus a konfliktusok és a bizalmatlanság egyik legerősebb mozgatórugója. 

Hogyan tudunk mégis nyitottak lenni a mások véleményére?

A szakértők több ötletet is megosztottak annak kapcsán, hogyan tudunk nyitottá válni a másik gondolataira.

1. Fontos, hogy tudjuk, vannak hiányos részek az érkező információk halmazában, és hajlamosak vagyunk ezt elfogultan, a mi előítéleteinkkel, koncepcióinkkal feltölteni. Mivel inkább gyorsan gondolkodunk, a helyes gondolkodás könnyen háttérbe szorulhat. Azonban, ha tisztában vagyunk ezzel, könnyebben el tudjuk fogadni, hogy nem biztos, hogy mindig igazunk van, így nyitottabban lehetünk jelen a beszélgetésekben.

2. Fogadjuk el, hogy az is rendben van, ha megváltoztatjuk a véleményünket. Az előzőből következik, hogy ha nincs mindig igazunk, akkor meg is változtathatjuk egy adott témáról a véleményünket. Sokan félnek attól, hogy felvállalják, megváltozott a véleményük. Pedig, ha valaki nyitott az új információkra és arra, hogy ezek alapján esetleg a gondolatai is változzanak, az magas érzelmi intelligenciáról és bölcsességről árulkodik.

3. Ismerjük el, hogy másnak is lehet igaza. Ha tisztában vagyunk a naiv realizmussal, akkor könnyebben fel tudjuk ismerni azt is, hogy a másiknak is lehet igaza. Persze, van, amikor nem fog meggyőzni bennünket, de fontos, hogy nyitottak legyünk arra, hogy elmondja, ő hogyan gondolkodik az adott kérdésben.

4. Egy kérdés, témakör mindkét oldalát vizsgáljuk meg. Ha megtanulunk egy adott témát több oldalról is megvizsgálni, az tágítja a látásmódunkat. Lehet, hogy határozott véleményed van egy kérdésről, de nem árt, ha az ellenérveket is megismered, hiszen így még jobban tisztába kerülsz a kérdéskörrel. Aqinói Szent Tamás például mindig megvizsgálta egy-egy téma kapcsán az ellentétes véleményeket is azért, hogy jobban tudjon érvelni az álláspontja mellett.

5. Fontos, hogy őszintén odafigyelve hallgassuk meg a másikat. Egy vitában gyakran erős érzelmek is megjelennek, ezért nehéz a másikra igazán odafigyelni. Azonban, ha gyakoroljuk a mindful listening technikáit és ítélkezésmentesen vagyunk jelen azért, hogy a másikat tényleg megértsük, akkor abból egy nagyon értékes beszélgetés alakulhat ki. Ha csak azért hallgatjuk meg a másikat, hogy utána az érveinket még hangosabban sorolhassuk, akkor a beszélgetés nem halad előre. Azonban, ha képesek vagyunk tényleg meghallgatni a másikat, az az érzelmi és a kognitív intelligenciánkat is növeli.

6. A tényeket helyezzük a középpontba! Ha a tényekre koncentrálunk, akkor könnyebben kiszűrhetjük azt, hogy melyek azok a területei a beszélgetésnek, ahol a feltételezéseinkkel töltöttük ki a hiányzó részeket. Ez pedig segíti, hogy hatékonyabb legyen a kommunikáció és meg tudjuk különböztetni a véleményt a ténytől.

7. Keressük meg, mi az, ami közös bennünk! Ha a másik véleménye annyira különbözik a miénktől, hogy kifejezetten dühössé válunk a vitás helyzetekben, akkor érdemes átgondolni azt, mi az, ami mégis közös bennünk. Ez pedig segít abban, hogy a kapcsolat fennmaradjon, még úgy is, hogy különbözünk. Lehet, hogy valakivel például ellentétesen gondolkodunk politikai kérdésekben, de a szerelmi életünkről jól el tudunk beszélgetni egymással.

Ha ezeket a tippeket gyakoroljuk a mindennapokban, akkor a véleménykülönbségek ellenére is értékes és támogató kapcsolatokat tudunk építeni.

Forrás: Verywellmind
Nyitókép: DrAfter123/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: