Egy új kutatás szerint a takarítás igazi adrenalinbomba

Elő a porszívóval!

Veled előfordult már, hogy a takarítás gondolatától is kirázott a hideg, ám miután nagy nehezen belekezdtél, meglepően élvezted a feladatot? Megtaláltuk rá a magyarázatot!

A terápiás mosogatáson kívül a takarítás többi munkafolyamata nem tartozik a kedvenc időtöltéseim közé, de a muszáj nagy úr. Mivel az ideális háziállat szerepében nem néhány porcicát képzelek el, ezért mindig rá kell vennem magam arra, hogy porszívót és szivacsot ragadjak. Általában néhány perc, néhány óra vagy néhány nap győzködés után, nem nagy lelkesedéssel bele is vágok a lakás kitakarításába. Az utóbbi időben azt vettem észre, hogy a kezdeti morgolódásom a feladatok befejezéséhez évre alábbhagy. Eddig azt hittem, hogy ilyenkor csupán arról van szó, hogy büszke vagyok magamra: végre megcsináltam a teendőket és ehhez még egy kis megkönnyebbülés is társul. De úgy tűnik, emögött a hirtelen kedélyállapot javulás mögött más is rejtőzik. A legújabb kutatások azt bizonyítják, hogy takarítás közben hasonló mennyiségű adrenalin szabadul fel a szervezetünkben, mint egy intenzív edzés után.

Tudat alatt mindenki szeret takarítani

A ‚‚takarítás öröme’’ névre hallgató felmérésben 25 és 45 év közötti önként jelentkezőket vizsgáltak, akik semleges vagy pozitív attitűddel tekintettek a takarításra. A 62 résztvevőnek takarítás előtt és után egy-egy tesztet kellett kitölteniük, de a legérdekesebb eredményeket nem az adott válaszok mutatták. Tisztogatás közben a kutatók biometrikus adatokat gyűjtöttek a résztvevőktől, különösen nagy hangsúlyt fektetve a bőr reakcióira, a pulzusszámra és azokra az automatikus testi reakciókra, amiket tudatosan nem tudtak befolyásolni. Ezekből az adatokból következtettek arra, hogy a takarítás igazi adrenalinbombaként hat az emberekre.

Pozitív visszajelzések

A részvevők válaszaiból az is kiderült, hogy abban mindannyian egyetértettek, a takarítás után megnyugodtak és biztonságban érezték magukat. A válaszadók 82 %-a szívesen csodálta munkája gyümölcsét és hasonlóan magas volt azoknak a részvevőknek az aránya is, akik attól érezték jól magukat, hogy elvégezték a feladataikat. Végül arra a kérdésre, hogyan változott a takarítás előtti és utáni kedvük mindenkitől pozitív válasz érkezett. Voltak, akik magabiztosabbnak jellemezték magukat, mások büszkének és motiváltnak.

https://gph.is/g/EG2eOp4

Ezek után nincs több kifogás és halogatás, hiszen a takarítás bizonyítottan pozitív hatást gyakorol a közérzetedre. Na, meg az otthonod esztétikáját is javítja. Arról nem is beszélve, hogy egy kiadós rendrakás után nemcsak boldogabbnak érzed majd magad, az elalvással sem lesz gond.

Nyitókép: FotoDuets/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: