Egy újabb indok arra, hogy többet írj kézzel

Az elektromos kütyük világában te is egyre ritkábban ragadsz tollat ahhoz, hogy papírra vesd a gondolataidat? Itt az ideje, hogy változtass ezen!

Te is szívesen jegyzetelgetsz a laptopodon vagy a telefonodon? A legtöbben azért választják a digitális eszközöket, mert úgy gondolják, így sokkal több információt tudnak leírni. Ezzel szemben az Association for Psychological Science egyik kutatásának eredményei azt mutatják, hogy a hagyományos módszerrel készített jegyzetek részleteire sokkal jobban emlékeznek az emberek.

Laptop vs. papír

Az APS felmérésében főiskolai hallgatók vettek részt, akiket két csoportra osztottak. Mindkét csoportnak ugyanazokat a TED előadásokat játszották le, de a hallgatók egyik része laptoppal, a másik papírral és tollal készíthette el jegyzeteit. A csoportoknak fél órával később olyan kérdésekre kellett válaszolniuk, amelyekre a videókban elhangzott a válasz. És bármennyire is meglepő, a kézzel jegyzetelők sokkal jobban teljesítettek a teszten. Egy kis idő elteltével a hallgatókra egy újabb kérdéssor várt, ezúttal a válaszadáshoz már a jegyzeteiket is használhatták. Meglepő módon ebben az esetben is hasonló eredmény született, a laptopot használók ismét alulmaradtak.

Mi a magyarázat?

Mivel a laptopot nem csak jegyzetelésre lehet használni, így azoknak, akik így dolgoztak, még annak a kísértésnek is ellen kellett állniuk, hogy az interneten böngésszenek. A másik csoport ezzel szemben kizárólag a lejátszott videóra és az írásra koncentrált. Fontos megjegyezni, hogy a laptopon legépelt szövegek jóval nagyobb terjedelműek voltak, mint a kézzel írottak. Természetes, hiszen a billentyűzeten sokkal gyorsabban lehet írni. Viszont azok, akik ezt a módszert használták, kevesebbet gondolkodtak a szavakon – csak automatikusan gépelték a hallottakat. Ezzel szemben a kézzel jegyzetelőknek figyelniük kellett arra, mit írnak. Így az információk az ő memóriájukban sokkal jobban megmaradtak.

Viszlát laptop?

A kutatás jól bizonyítja, hogy néhány esetben a modern technika felgyorsítja a munkát, de nem könnyíti meg. Ez nem jelenti azt, hogy mostantól mindenhol drákói szigorral laptop- és mobiltilalmat kell bevezetni, de ha lehetőséged van rá, akkor inkább válaszd a klasszikus papíros megoldást. Hiszen nem számít, mennyire eltökélten hallgatod a beszélgetést, nehéz annak ellenállni, hogy közben egy e-mailre válaszolj vagy valaminek utánanézz. Ha pedig túl sok mindenről kell feljegyzést készítened és muszáj laptopot használnod, akkor gépelés közben próbálj egy kicsit jobban odafigyelni, miről is készíted.

Legnépszerűbb cikkek: