A rohanós hétköznapok végén vagy a lustább hétvégéken igazi megváltás, ha van a tarsolyunkban egy olyan recept, amely pikk-pakk elkészül, mégis maximális gasztroélményt nyújt. Ez a tésztaétel pont ilyen, ráadásul vegák és vegánok is fogyaszthatják.
El sem tudjuk képzelni az őszi főzést és sütögetést szezonális gyümölcsök és zöldségek nélkül. Az évszak legnagyobb sztárjai között vannak olyan hozzávalók, amelyekből sós és édes fogások is készíthetők. Ilyen például a sütőtök is, amely levesként, sült formában, muffinként, piteként és kávé ízesítőként is népszerű. De ezzel még nem merül ki a lehetőségek tárháza: isteni, bársonyosan krémes – ráadásul egészséges – tésztaszószt is készíthetünk belőle. Ígérjük, a rohanós hétköznapok végén vagy a lustálkodós hétvégi estéken valóságos megváltás lesz beletunkolni a kanalat ebbe a vegán komfortkajába.
Vegán sütőtökös-kesudiós tészta
Hozzávalók
- 400-450 g (vegán) tészta (a csomagoláson található utasítások alapján elkészítve)
- 2 csésze karfiolrózsa
- ½ csésze kesudió
- 2 csésze főzővíz (a karfiol főzéséből megmaradt)
- 1 csésze sütőtökpüré (készen vásárolt vagy házi)
- ¼ csésze sörélesztő pehely
- 1½ teáskanál só
- 1 teáskanál bors
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 4 friss zsályalevél, vékony csíkokra vágva
Elkészítés
- Egy nagy lábasban forralj vizet, és főzd puhára benne a karfiolrózsákat és a kesudiót. Ha elkészültél, ne öntsd ki a főzővizet – 2 csészényit merj ki belőle.
- Közben egy másik lábasban főzd meg a tésztát. Szűrd le.
- A karfiolt, a kesudiót, a főzővizet, a sütőtökpürét, a sörélesztő pelyhet, a sót, a borsot és a fokhagymaport öntsd a turmixgépbe, és készíts belőle homogén állagú krémet.
- A kifőtt tésztát öntsd vissza a lábasba, add hozzá a sütőtökös-kesus krémet és alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett készítsd el az ételt. 1-2 percig keverd, amíg a szósz teljesen belepi a tésztát.
- Tálalás előtt szórd meg friss zsályával.
Nyitókép: VICUSCHKA/Getty Images