Egy vadiúj sporttrend a láthatáron – hódít a Tabata!

A villámedzések sztárja

A szuperintenzív tabata edzésprogram igazi aduász, ha nincs sok időd, de szeretnéd alaposan átmozgatni a testedet minden nap. Ráadásul akár otthon, akár a futópálya mellett is könnyűszerrel elvégezhető a gyakorlatsor!

A HIIT edzések műfaját talán már senkinek sem kell bemutatnunk. A megnevezés alá tartoznak azok a magas intenzitású intervall gyakorlatok, amelyek során sokkal hatékonyabb a zsírégetés, mint bármely más sport esetében. Ugyanúgy, mint a többi intervall edzés, a Tabata is felgyorsítja az anyagcserét. Az edzést követő 48 órában a test oxigén-felhasználása magasabb lesz, tehát a zsírégetés még azután is folytatódik, hogy végeztünk a gyakorlatokkal. Ráadásul nem kell hozzá órákig az edzőteremben sínylődnünk, hiszen akár heti négyszer 4 perc is elegendő lehet a sikerhez. Ez idő alatt azonban maximális intenzitás szükséges ahhoz, hogy az edzés hatásai hosszú távon kifejtsék áldásos hatásukat.

Ahogy akarod…

A rövid idő mellett van egy másik előnye is a tabatának, mégpedig az, hogy a gyakorlatokat te magad állíthatod össze. Ha nincs ötleted, akkor válogass kedvedre az alábbi gyakorlatok közül: fekvőtámasz, guggolás, burpee, ugrókötelezés, kitörés, lábemelés, felülés, térdemelés, lépcsőzés, sprint.

Minden edzés 4 percig tart, az edzések felépítése a következő:

  1. 20 másodperc intenzív edzésmunka
  2. 10 másodperc pihenő
  3. 8 körben ismételve
Honnan ered a módszer?
A technika Dr. Izumi Tabata, japán tudós nevéhez fűződik. Egy kísérlet során két csoport sportolót vizsgált, az első csapat közepesen intenzív edzést végzett, míg a második csoport magas intenzitásút. Előbbiek 6 héten át, heti ötször 1 órán keresztül edzettek. A második számú csoport heti négyszer edzett, mindegyik edzés 4 perc 20 másodpercig tartott. Az eredmények szerint a második csoport többet fejlődött, mint az első.

A bemelegítés a Tabata edzés előtt is elengedhetetlen!

Változat Tabatára – 8 perces edzés, ami tetőtől talpig átmozgat


Nyitókép: Vadiar/Shutterstock

(www.donna-magazin.de)

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: