„Egy várost nem a téglák, hanem a benne lakók történetei építenek fel” – készül a Budapest Nagyregény

Budapest fővárosa nagyszabású irodalmi alkotást hoz létre Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára. A 23 kerületet 23 kortárs magyar író mutatja be. A Budapest Nagyregényből a Margó Irodalmi Fesztiválon kaphattunk ízelítőt.

„Budapest formáját az adja meg, hogy milyen hangulatban van, aki nézi. Gyere, gyere, bárki vagy is, csinálj egy Budapestet” – Esterházy Péter

23 kerület, 23 író, 23 történet

Budapest mindannyiunké, a személyes élményeink teszik olyanná, amilyennek látjuk, szeretjük. Budapest fővárosa ezért nagyszabású irodalmi alkotást hoz létre Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára. 23 kortárs magyar író és a fővárosi kerületek közös alkotófolyamata vette kezdetét tavaly novemberben, amelynek eredményeként 2023 novemberében megjelenik a 23 fejezetből álló Budapest Nagyregény. A szerzők között van többek között Cserna-Szabó András, Vámos Miklós, Fehér Renátó, Kemény Zsófi, Karafiáth Orsolya és Grecsó Krisztián. A teljes szerzői lista a Budapest Nagyregény oldalon olvasható, és a honlapon kalandozva nyomon követhetjük a kötet születését, megtudhatjuk, milyen kapcsolat fűzi a szerzőket a kerületükhöz, és izgalmas híreket és beszámolókat olvashatunk az alkotófolyamat lépéseiről. Mindemellett belepillanthatunk a civil történetgyűjtés és a helytörténeti kutatások anyagaiba is.

Az alkotói folyamat

Az egyes kerületek fejezeteinek megírására felkért 23 kortárs író egy februári workshopon Tasnádi István dramaturgi iránymutatása mellett kidolgozta az alkotói folyamat játékszabályait. Márciusban elkészítették a kerületekről szóló történeteik szinopszisát. Majd a készülő mű szerkezetéről, az alkotási folyamat következő lépéseiről egyeztettek áprilisban egy újabb workshopon: a szövegek kapcsolódási lehetőségei és motívumkincse alapján hogyan illeszthető össze a 23 szöveg.

Az első nyilvános bemutatkozás

A május 11-13. között megtartott Margó Irodalmi Fesztiválra érkező olvasók és szerzők kedvenc találkozóhelyévé vált a Budapest Nagyregény csodás zöld szobája, ahol beszélgettek és történeteket meséltek egymásnak a látogatók. Kezükbe vehették budapesti a helytörténeti kutatások néhány fontosabb forrását. Polaroid képekkel örökítették meg a találkozásokat, vagy belehallgattak telefonon a Budapest Nagyregény szerzőinek kerületi bevezetőjébe.

Budapest Nagykönyv Margó Irodalmi Fesztivál
A zöld szoba igen népszerű volt a Margófeszten. Fotó: György Alida

Május 13-án szombaton, a Budapest Nagyregény kóstolón pedig egy kis ízelítőt is kaphattak abból, mi is az a Nagyregény és mik az összetevői, ezúttal az ízek fókuszából kiindulva. Számos civil történetküldő vett részt a színes programon, a színpadon pedig többek között Scherer Péter, Cserna-Szabó András, Saly Noémi, Mautner Zsófi, Török András is megfordult.

Szeder Kata Tasnádi Istvánt, a kötet dramaturgja és Török Andrást
Színpadi beszélgetések által kaphattunk betekintést a készülő Nagyregénybe.

Szeder Kata Tasnádi Istvánt, a kötet dramaturgját és Török Andrást, a Budapest könyv szerzőjét arról faggatta, hogyan ragadható meg egy város élete, történelme a benne élők vagy a rajta átutazók élményein és történetein vagy akár illatain, színein, hangjain, jellemző irodalmi vagy filmművészeti alkotásain keresztül. A látogatók mindemellett igazi, mindennapi Budapest-történeteket is megismerhettek.

A Budapest Nagyregény projekt Budapest egyesítésének 150. évfordulója alkalmából a Könyvfőváros program keretében, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárral együttműködésben, a Kreatív Európa Alap támogatásával és a Margó Irodalmi Fesztivál szervezőinek szakmai közreműködésével valósul meg. A kötet kiadója a Budapest Brand.

Képek: György Alida, Forrás: Sajtóközlemény / Budapest Brand / Budapest Nagyregény

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: